Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ, χορηγούν τα εμβόλια των Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson σύμφωνα με την κατεπείγουσα έγκριση κυκλοφορίας τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)
Την απόφαση της Επιτροπής για τον κοροναϊό να εγκρίνει και άλλα εμβόλια ως ικανά αποδεικτικά εισόδου στη χώρα, πέραν εκείνων που χορηγούνται σε Ελλάδα και Ευρώπη, ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η εγχώρια τουριστική βιομηχανία η οποία δέχεται ισχυρό πλήγμα μετά το βρετανικό αποκλεισμό.
Ποια εμβόλια θα γίνονται αποδεκτά από τις ελληνικές αρχές
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα εμβόλια που θα γίνονται αποδεκτά από τη χώρα μας σχετικά με τους επισκέπτες που θα έρθουν τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όπως είπε, η Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να γίνονται αποδεκτά και εμβόλια που δεν χορηγούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnik (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).
Αυτό σημαίνει πως τουρίστες που έχουν κάνει τα παραπάνω εμβόλια θα μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας χωρίς την υποχρέωση τεστ.
Θυμίζουμε πως η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ, χορηγούν τα εμβόλια των Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson σύμφωνα με την κατεπείγουσα έγκριση κυκλοφορίας τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
ΕΕ: Νέο βήμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια
Σημειώνεται πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς το φετινό καλοκαίρι, επιτρέποντας στους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να αποφύγουν τεστ ή καραντίνες και διευρύνοντας τον κατάλογο των χωρών της ΕΕ που θεωρούνται ασφαλείς για τους ταξιδιώτες, όπως δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.
Συγκεκριμένα, πρέσβεις από τις 27 χώρες της ΕΕ ενέκριναν τροποποιημένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι 14 ημέρες πριν ταξιδέψουν θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν από μια χώρα της ΕΕ σε άλλη.
Οι περιορισμοί για τους άλλους ταξιδιώτες θα πρέπει να βασίζονται στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται υγειονομικά η χώρα από την οποία προέρχονται και εάν έχει υπό έλεγχο τα κρούσματα κοροναϊού.
Το βρετανικό «μπλόκο» απειλεί τους στόχους για τον τουρισμό
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην αναβαθμίσει τους ελληνικούς προορισμούς στην πράσινη λίστα, γεμίζει ανησυχία τους επαγγελματίες του τουρισμού που βλέπουν τον Ιούνιο να χάνεται και φοβούνται ότι η μειωμένη κίνηση θα συμπαρασύρει και τον Ιούλιο.
Η Βρετανία έχει αποκλείσει ουσιαστικά τις χώρες του Νότου σαν προορισμό για τους πολίτες της, καθώς ζητάει στην επιστροφή τους 10ημερη καραντίνα και αρνητικό μοριακό τεστ. Τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης φαίνονται ήδη από τις ακυρώσεις πακέτων διακοπών της TUI σε πέντε ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τους Γερμανούς για τον τουρισμό της χώρας μας. Το 2019 είχαν εισέλθει στη χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί και είχαμε 2,5 δισεκατομμύρια έσοδα.
Ο γενικός στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Τουρισμού για να καταγραφεί 40% των εσόδων του 2019 δεν μοιάζει εφικτός για αρκετούς επαγγελματίες. Π.χ η Ρόδος που φιλοξενεί κατεξοχήν Βρετανούς τουρίστες προσπαθεί να κάνει στροφή σε άλλες χώρες προκειμένου να πιάσει τον στόχο,
Δύσκολο να αναπληρωθεί το κενό των Βρετανών, λένε και οι επαγγελματίες στα Μάλια της Κρήτης. Η απόφαση των Βρετανών έχει ως αποτέλεσμα πολλά ξενοδοχεία να υπολειτουργήσουν, ενώ κάποια ίσως να μην σηκώσουν καν ρολά για τη φετινή σεζόν.
Μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων από Βρετανία
Ως αποτέλεσμα της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης, τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκε μπαράζ ακυρώσεων των -λίγων πάντως- κρατήσεων που υπήρχαν για τον Ιούνιο προς την Ελλάδα.
Η αεροπορική Jet2 ακύρωσε όλες τις διεθνείς πτήσεις και πακέτα διακοπών έως την 1η Ιουλίου. Την ίδια ώρα, η TUI UK ακύρωσε τα πακέτα διακοπών από τη Βρετανία προς την Ισπανία και την Ελλάδα έως τα μέσα Ιουνίου λόγω της όλης αβεβαιότητας. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Ryanair εμφανίστηκε αισιόδοξος πως, παρά το πρόβλημα αυτό με τη βρετανική αγορά τον Ιούνιο, από τον Ιούλιο και μετά οι διεθνείς μετακινήσεις θα διευκολυνθούν, καθώς θα αίρονται οι περιορισμοί λόγω της αύξησης των εμβολιασμών.
Λιγότερο αισιόδοξη η easyJet, που είχε προγραμματισμένες περισσότερες από 500 πτήσεις προς την Πορτογαλία, μεγάλο μέρος των οποίων τώρα θα ακυρωθεί.