Ένα από τα προνόμια που θεσπίζονται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άλλωστε είναι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού η εφαρμογή του οποίου ψηφίζεται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Με τον μείζονα στόχο της επίτευξης συλλογικής ανοσίας έναντι του κοροναϊού όσο το δυνατό νωρίτερα και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κυβέρνηση καθημερινά φέρνει όλο και περισσότερο στο προσκήνιο το θέμα της παροχής προνομίων σε όσους εμβολιάζονται, με πρωταρχικό στόχο να πειστούν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, ή ακόμα και οι ψεκασμένοι να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά που εξετάζονται είναι το να επιτρέπεται η εστίαση και στους κλειστούς χώρους, επίσης το να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα, και πιθανότατα να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
«Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης» είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε πως «εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού η συζήτηση για τα προνόμια δεν μπορεί να προχωρήσει πρακτικά».
Οδηγός το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού
Ως γνώμονα για την εφαρμογή ευνοϊκών μέτρων για όσους εμβολιάζονται αποτελεί το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Ευρωκοινοβούλιο.
Το πιστοποιητικό αυτό ουσιαστικά αποτελεί ένα οιονεί διαβατήριο για μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» στη διαδικασία των μετακινήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σύντομα ενδεχομένως και μεταξύ τρίτων χωρών όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα είναι το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID το οποίο ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.
Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή. Θα πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού ή έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση. Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Αναγκαία συνθήκη για την προστασία της δημόσιας υγείας»
Υπέρ των προνομίων στους εμβολιασμένους τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης τονίζοντας μάλιστα ότι στην ουσία «δεν είναι προνόμια. Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων. Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε την δημόσια υγεία ο εμβολιασμός. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στην δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν την δημόσια υγεία» τόνισε μιλώντας στο Mega.
Υπέρ της χορήγησης προνομίων σε όσους εμβολιάζονται έχει ταχθεί και ο αναπληρωτής υπουργος Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωνοντας πως κάτι τέτοιο είναι στα πλάνα της κυβέρνησης καθώς «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας».
Τα προνόμια που πρέπει να δοθούν, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα είναι τα εξής:
- Μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας.
- Δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα.
- Να μην χρειάζεται να κάνουν self test
Απαλλαγή από τα self test
Η απαλλαγή των πλήρως εμβολιασμένων από το self test, είναι σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδουκ. Θεοδωρίδου, ένα από τα προνόμια που θα δοθούν. Όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις δεν θα υποχρεούνται να κάνουν self test, εκτός αν εμφανίζουν συμπτώματα.
Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι το σημαντικότερο προνόμιο είναι ο ίδιος ο εμβολιασμός, ενώ ανέφερε πως η απαλλαγή από διενέργεια ελέγχου μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν απαιτείται η απομόνωση του εμβολιασμένου ατόμου συνιστούν προνόμια που ήδη απολαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις. Ένα προνόμιο επίσης που ήδη εφαρμόζεται είναι η δυνατότητα μετακινήσεων πιο εύκολα στο εξωτερικό.
Σε κάθε περίπτωση η κ. Θεοδωρίδου επέμεινε πως τα όποια προνόμια αναμένεται να δοθούν δεν θα είναι τέτοια που να προκαλούν χάσμα δικαιωμάτων μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
Την ίδια στιγμή η κ. Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, αυτός όταν έρθει στη χώρα μας, θα είναι εθελοντικός και δεν θα σχετίζεται με την πρόσβαση των παιδιών σε δραστηριότητες, όπως πχ η εκπαίδευση.
Από τη μεριά του ο κ. Θεμιστοκλέους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ρυθμό με τον οποίο οι πολίτες σπεύδουν να εμβολιαστούν και ανέφερε πως τυχόν επιπλέον προνόμια θα έχουμε όταν διαθέτουμε περισσότερα εμβόλια, και η δυνατότητα εμβολιασμού υπάρχει για όλους τους ενήλικες.
Για τα κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να εμβολιαστούν μίλησε και ο πνευμονολόγος εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος ζήτησε να δοθούν σε όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ κάλεσε να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες, όπως διαφημιστές, ώστε να πειστούν οι δύσπιστοι.
Ανάμεσα σε αυτά ίσως είναι να επιτρέπεται στους εμβολιασμένους να εισέρχονται σε μπαρ και κλειστούς χώρους διασκέδασης, ή να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι αποφάσεις αναμένονται στο β’ 15ήμερο του μήνα, αφού έχει επιτραπεί η μουσική και έχει επεκταθεί το ωράριο κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί όταν χτιστεί ένα υψηλό «τείχος ανοσίας» στη χώρα, δηλαδή μετά τα μέσα Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για τα προνόμια δεν θα «κλείσει» αν δεν ανοίξουν οι πλατφόρμες εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες.
Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα ανά ηλικιακή ομάδα
Συνολικά, από την αρχή του προγράμματος εμβολιασμού στην Ελλάδα έχουν γίνει περίπου 6.250.000 εμβολιασμοί: το 38,1% με μια δόση (πάνω από 4 εκατομμύρια) και το 22,4% με δύο δόσεις.
Σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από λίγες εβδομάδες, ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το 71% των 60 και άνω έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση.
Αναλυτικά η απορρoφητικότητα των εμβολίων ανά ηλικία:
- 85+ άνω: 67,5%
- 80-84: 68%, με ραντεβού 70%
- 75-79: 79%, με ραντεβου 82%
- 70-74: 73%
- 65-69: 72%, με ραντεβού 76,5%
- 60-64: 66%, με ραντεβού 71%
- 55-59: 58%, με ραντεβού 66,5%
- 50-54: 50%, με ραντεβού 62%
- 45-49: 39%, με ραντεβού 58%
- 40-44: 33%, με ραντεβού 49%
- 35-39: 25%, με ραντεβού 38,6%
- 30-34: 21%, με ραντεβού 33%
Όσον αφορά στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», στα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων κατά μέσο όρο το 61% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση και το 54% έχει εμβολιαστεί πλήρως.