«Ναι» στην αιμοδοσία και μετά το εμβόλιο

«Ναι» στην αιμοδοσία και μετά το εμβόλιο

Για αποκλεισμό από την αιμοδοσία μετά από εμβόλιο COVID – 19 κάνει λόγο σύλλογος ασθενών, όταν οι ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν υιοθετηθεί στη χώρα μας από το ΕΚΕΑ και την Επιτροπή Εμβολιασμών μιλούν για το ακριβώς αντίθετο

Mια διαφορετική «ανάγνωση» των οδηγιών του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για τους εμβολιασμούς σε σχέση με τη δυνατότητα αιμοδοσίας.

Ο Σύλλογος Ασθενών με καρκίνο μαστού Europa Donna Hellas θέτει θέμα προσωρινού αποκλεισμού όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID – 19, προσδιορίζοντας μάλιστα αποχή 7 και 28 ημερών, αντίστοιχα, για όσους έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια Pfizer  – Moderna και AstraZeneca  – Johnson & Johnson.

Αφορμή για την ανακοίνωση περί προσωρινού αποκλεισμού από την αιμοδοσία, ήταν η προσπάθεια του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος (ΣΠΑΚΕ) να δημιουργήσει τη δική του Τράπεζα Αίματος και τη διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας στις 13 Ιουνίου.

«Στην πραγματικότητα όμως, δεν υφίσταται κανενός είδους αποκλεισμός», επισημαίνει στο in.gr η πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Μαρία Παγώνη. Προσθέτει μάλιστα ότι υπάρχει και σχετική οδηγία από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η οποία προσδιορίζει ότι μοναδικός λόγος να απέχουν οι αιμοδότες από την αιμοδοσία είναι να έχουν εμβολιαστεί και να μην αισθάνονται καλά. Διευκρινίζεται δε, ότι μετά από εμβολιασμό, οι αιμοδότες αποκλείονται επί 4 εβδομάδες, μόνο εφόσον το εμβόλιο περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς.

Η αιμοδοσία

Αναλυτικά, η αιμοδοσία του ΣΠΑΚΕ θα πραγματοποιηθεί στα βοηθητικά γήπεδα του κλειστού του ΟΑΚΑ από τις 9.00 έως τις 15.00. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας και της ιστορικής επετείου της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ του 1987.

Η Europa Donna Hellas στην ανακοίνωση για υποστήριξη της ημερίδας του ΣΠΑΚΕ, ενημέρωσε πως «Με βάση πάγιες συστάσεις των αρμόδιων με το αίμα φορέων, ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 έχει μικρή περίοδο προσωρινού αποκλεισμού από αιμοδοσία.
– Εμβολιασμός με σκεύασμα Pfizer/BioNTech ή Moderna: Προσωρινός αποκλεισμός 7 ημερών μετά από κάθε δόση.
– Εμβολιασμός με σκεύασμα AstraZeneca ή Johnson & Johnson: Προσωρινός αποκλεισμός 28 ημερών μετά από κάθε δόση.
Καλούμε τους αιμοδότες μας να συνεχίσουν την προσέλευσή τους για προσφορά αίματος, τηρώντας τα μικρά χρονικά διαστήματα προσωρινών αποκλεισμών που αναφέρονται παραπάνω.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν: Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (με την ευγενική  παραχώρηση των χώρων για την διεξαγωγή της εκδήλωσης), η Europa Donna Hellas (για την ενημέρωση στη πρόληψη και θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Καλαθοσφαιριστών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, το Εργατικό Κέντρο Αθηνών Μπάσκετ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων, ο Αιμοληπτικός Σύλλογος «Δημήτρης Βλων» και ο Σύνδεσμος Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας «Κωστάκης Μεσογίτης».

Το ΕΚΕΑ

Όπως μας εξήγησε η κ. Παγώνη, οι ελλείψεις αίματος στη χώρα, έχουν ενταθεί στη διάρκεια της πανδημίας λόγω του φόβου ή της δυσκολίας μετακίνησης των αιμοδοτών, παρότι οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων είχαν λάβει τέτοια μέτρα ασφάλειας, μέχρι ακόμη και την απομάκρυνση των κέντρων  από ορισμένα νοσοκομεία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα κέντρα αιμοδοσίας βρίσκονται ήδη σε ξεχωριστούς χώρους.

Προκειμένου λοιπόν να μην υπάρχουν αμφιβολίες, το ΕΚΕΑ προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση ήδη ένα μήνα πριν, προκειμένου να αποσαφηνίσει τους προβληματισμούς που ενδεχομένως να δημιουργηθούν.

Οι οδηγίες αυτές, είναι επικαιροποιημένες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και αναφέρουν τα εξής:

  • Κίνδυνοι για τον λήπτη από εμβολιασμό αιμοδότη μπορεί να προκύψουν εφόσον το εμβόλιο περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς. Για τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες μικροοργανισμούς απαιτείται περίοδος αποκλεισμού τουλάχιστον 4 εβδομάδων με ταυτόχρονη επούλωση του σημείου ενοφθαλμισμού. Για τα εμβόλια από αδρανοποιημένους ή μη ζώντες μικροοργανισμούς (π.χ. mRNA) δεν απαιτείται περίοδος αποκλεισμού, εφόσον ο αιμοδότης αισθάνεται καλά.
  • Αποδέκτες του εμβολίου Pfizer/BioNTech COVID-19 ως μέρος του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών μπορούν να δώσουν αίμα, εφόσον αισθάνονται καλά.
  • Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.
  • Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για τους αιμοδότες που έχουν εμβολιασθεί με εμβόλιο της Moderna (mRNA), καθώς και τα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson (περιέχουν αδενοϊό χωρίς ικανότητα πολλαπλασιασμού).

Καταλήγοντας η κ. Παγώνη επεσήμανε ότι «κανένα εμβόλιο κατά της COVID – 19 δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς, ενώ η προσωρινή αποχή των 7 ημερών από αιμοδοσία μετά από πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, αφορά το σύνολο των εμβολιασθέντων, επειδή οι ίδιοι δεν είναι καλά.

Εξάλλου, τις σχετικές συστάσεις, έχει υιοθετήσει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά τη γνωμοδότηση του ΕΚΕΑ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ