Κίνητρα για να ενθαρρύνει όσους είναι διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό σκέφτεται να δώσει η κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες μέρες, και μάλιστα υπό τη μορφή προνομίων.
Κίνητρα για να ενθαρρύνει όσους είναι διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό σκέφτεται να δώσει η κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες μέρες, και μάλιστα υπό τη μορφή προνομίων. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι όχι μόνο διάφορες ηλικιακές ομάδες αλλά και σημαντικά τμήματα του πληθυσμού σε πόλεις της επαρχίας δεν έχουν εμβολιαστεί.
Αυτή η εξέλιξη φοβίζει τους ειδικούς που θεωρούν ότι αν δεν επιτευχθεί συγκεκριμένο ποσοστό εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, τότε είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν μέσα στο καλοκαίρι οι συνθήκες για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, με αιχμή τις επικίνδυνες μεταλλάξεις.
Επίσπευση της ανοσίας
Επομένως τα προνόμια που θα διευκολύνουν σε πολλά πράγματα την καθημερινότητα όσων έχουν εμβολιαστεί, θα είναι το δέλεαρ της κυβέρνησης για να κλείσει τα κενά στον εμβολιασμό του πληθυσμού και να επισπεύσει την ανοσοποίησή του.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δήλωσε πως «τώρα στοχεύουμε στους 20-39 γιατί αυτή είναι η κοινωνική ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη μετάδοση. Αν καταφέρουμε και πιάσουμε ένα 60-70% σε αυτό τον πληθυσμό στους 20-39, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας. Το ροκάνισμα στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα μέσα στο καλοκαίρι στις νεαρές ομάδες. αυτοί έχουν τις περισσότερες επαφές, αποτελούν τις γέφυρες μεταξύ μικρών και μεγάλων ηλικιών και όταν πιάσουμε ένα 60-70% σε αυτές τις ηλικίες, τότε θα έχουμε κερδίσει το 80% του τείχους ανοσίας».
Στόχος το 70%
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μεγάλος στόχος είναι να εμβολιαστεί το 60 με 70% του πληθυσμού -ειδικά των νεότερων πολιτών- για να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς η πλειοψηφία των ατόμων που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.
Μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως και σχεδόν 4 εκατ. έχουν λάβει μία δόση, με τη συμμετοχή των πολιτών να χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, με σχεδόν όλα τα ραντεβού να έχουν καλυφθεί στις περισσότερες περιοχές, εκτός από 19 περιφερειακές ενότητες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.
Το επόμενο διάστημα, θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια και οι 20άρηδες, αρχής γενομένης από την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών. Η συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό χαρακτηρίζεται ικανοποιητική. Μάλιστα, στις περισσότερες περιοχές έχουν καλυφθεί σχεδόν όλα τα ραντεβού.
«Ευημερούν» οι δείκτες
Οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν σημαντικά και το τελευταίο 24ωρο και ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ διαμορφώθηκε πλέον στους 416, ενώ 932 ήταν τα νέα κρούσματα και 35 οι θάνατοι. Με περίπου 80 έως 85 χιλιάδες ημερήσιους εμβολιασμούς, συνεχίζεται η επιχείρηση με στόχο το τείχος ανοσίας του γενικού πληθυσμού. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 6 εκατομμύρια δόσεις.
Υπέρ της χορήγησης προνομίων σε όσους εμβολιάζονται τάχθηκε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργος Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωνοντας πως κάτι τέτοιο είναι στα πλάνα της κυβέρνησης όπως έχει ξανά ειπωθεί, αφού η εμβολιαστική εκστρατεία έχει σκαλώσει το τελευταίο διάστημα παρά το κυβερνητικό αφήγημα.
Προνόμια ζήτησε ο Πέτσας
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Στ. Πέτσας είπε ότι «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας».
Όπως ανέφερε εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως μεγαλύτερης κίνησης ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.
Επιπλέον, σχολίασε πως είναι καλύτερο να κάνεις το πιο γρήγορο εμβόλιο παρά να περιμένεις την πιο εξεζητημένη επιλογή.
Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων
Από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα των όλων των εμβολίων για τους 25-29 ετών.
Την Παρασκευή 11 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και το θέμα της μουσικής στην εστίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση κυκλοφορίας που τώρα ξεκινάει από τις 00:30 θα παραταθεί μέχρι τη 01:30.
Εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον. Το σχέδιο πιθανόν να ανακοινωθεί τη Δευτέρα.
Επίσης, εντός του καλοκαιριού ίσως ληφθούν αποφάσεις για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνταγματικοί περιορισμοί.
Ο Νίκος Καπραβέλος – διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ανέφερε ότι το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο, σπάει και την αλυσίδα της διασποράς και έτσι αποτρέπεις και τις μεταλλάξεις. Αυτός που αρνείται να εμβολιαστεί δεν κάνει κακό μόνο στον εαυτό του, κάνει και στον διπλανό του. Πρέπει να θεσπίσουμε τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό για να ξεφύγουμε από αυτή η μάστιγα».
Μονόδρομος ο μαζικός εμβολιασμός
Την ανάγκη να χτιστεί άμεσα το τοίχος ανοσίας τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
«Να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμών. Να πετύχουμε τοίχος ανοσίας» είπε ο κ. Δημόπουλος, λέγοντας ότι τότε θα σταματήσει η χρήση μασκών. Ωστόσο, όπως εξήγησε, «αυτό εξαρτάται και από τις ηλικιακές ομάδες που καλύπτονται και από την ενδεχόμενη ανάπτυξη μεταλλάξεων που να είναι ανθεκτικές. Αν μείνει ένα 20% των ατόμων ηλικίας 60 και άνω χωρίς εμβόλιο, μπορεί συνολικά στον πληθυσμό να πρέπει να φτάσουμε στο 80-85% εμβολιασμένων για να έχουμε ανοσία.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεπεραστεί η πανδημία εκτός από τον μαζικό, οργανωμένο και συντονισμένο εμβολιασμό» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «η αποκλιμάκωση» της πανδημίας οφείλεται στον εμβολιασμό. «Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Να επιμείνουμε στο 30% των συμπολιτών μας, που ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα εμβολιασμού είναι σε φάση περισυλλογής».