Η τουρκική προκλητικότητα – ειδικά – απέναντι στην Ελλάδα δεν αποτελεί είδηση. Το θέμα είναι πως έχει πάψει να αποτελεί είδηση ακόμη και το γεγονός ότι σημειώνονται τουρκικές προκλήσεις πριν από κάθε επίσημη ελληνοτουρκική συνάντηση – καμιά φορά, ακόμη και… κατά τη διάρκειά της.
Η τουρκική προκλητικότητα – ειδικά – απέναντι στην Ελλάδα δεν αποτελεί είδηση. Το θέμα είναι πως έχει πάψει να αποτελεί είδηση ακόμη και το γεγονός ότι σημειώνονται τουρκικές προκλήσεις πριν από κάθε επίσημη ελληνοτουρκική συνάντηση – καμιά φορά, ακόμη και… κατά τη διάρκειά της!
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το περιστατικό με την επίσημη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου, από τη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, στην Άγκυρα, όταν την ώρα που έκανε δηλώσεις από κοινού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Μια πρόκληση, που είχε σχολιάσει στον τηλεοπτικό αέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση…
Έτσι και τώρα, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη, πλέον, συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, από τη μία, ο Τούρκος πρόεδρος διαμηνύει με «τσαμπουκά» (σ.σ. τουρκική λέξη) ότι θα στείλει ξανά το γεωτρύπανο Γιαβούζ στη Μεσόγειο και, μάλιστα, «για να ξεκινήσει γεωτρήσεις» και, από την άλλη, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ζητά την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάνης, που οι Τούρκοι επιδιώκουν να μετατρέψουν σε κουρελόχαρτο εδώ και καιρό!
Την απάντηση στον Ακάρ, πάντως, την έχει δώσει εδώ και εβδομάδες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όταν είχε διατυπώσει αντίστοιχο «αίτημα» ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα και τον επεισοδιακό τους διάλογο ζωντανά στον τηλεοπτικό αέρα.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε πει τότε το αυτονόητο: ότι όσο απειλούνται τα νησιά (από την Τουρκία) δεν μπορεί να υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση.
Όσο για τους λόγους των τουρκικών προκλήσεων ειδικά πριν από μία επίσημη επαφή με την Ελλάδα, προφανώς, η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να αποδείξει, πρωτίστως στο εθνικόφρον εσωτερικό ακροατήριό του – μην ξεχνάμε ότι ο κυβερνητικός του εταίρος είναι ο Μπαχτσελί, ηγέτης ακροδεξιού κόμματος και πολιτικός «πατέρας» των Γκρίζων Λύκων – ότι θα έχει πάντα την υπεροχή στην περιοχή.
Και κυρίως, ακόμη κι όταν παριστάνει το «καλό παιδί» για να καθησυχάσει ΕΕ και ΝΑΤΟ, αυτό δεν σημαίνει ότι σκοπεύει να υποχωρήσει από αυτό που εκείνος έχει ορίσει ως «εθνικές θέσεις» – βλέπε «Γαλάζια Πατρίδα» κ.λπ.
Δένδιας: Πηγή ανησυχίας ο τουρκικός εξοπλισμός
«Ο εξοπλισμός της Τουρκίας με συστήματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιθετικές ενέργειες και που μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί πηγή ανησυχίας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο των λοιπών χωρών της περιοχής», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά».
Τόνισε, όμως, ότι «στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ενισχύει τη συνεργασία της με πλείστες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, οι οποίες εκφράζουν τις ίδιες ανησυχίες για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας», προσθέτοντας πάντως πως οι συμμαχίες της Ελλάδας δεν στρέφονται εναντίον κανενός.
Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε, μάλιστα, πως ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που μετέβη στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη, πριν ακόμη επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός, ενέργεια που «έτυχε ιδιαίτερα θερμής αποδοχής, τόσο από τις χώρες της περιοχής, όσο και από τις ευρωπαϊκές χώρες».
Για να επισημάνει πως «η Ελλάδα, πλέον, δεν είναι απλώς παρατηρητής. Είναι “παίκτης” και διαμορφώνει τις εξελίξεις, χωρίς όμως να επιθυμεί να τις επιβάλλει ή να έχει βλέψεις κατά άλλων χωρών. Αντιθέτως, στόχος μας είναι να αποτελέσουμε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου με την Ευρώπη», εξήγησε.
Ερωτηθείς σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο και στο Κρητικό Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, «όποτε το κρίνει σκόπιμο για την προώθηση των συμφερόντων της», υπενθυμίζοντας μάλιστα πως έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική τεχνική εργασία για ορισμένες περιοχές.
Ο κ. Δένδιας προσέθεσε, πάντως, ότι στην πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, η τουρκική πλευρά άκουσε τις ανησυχίες της Ελλάδας όσον αφορά και τον υπό κατασκευή σταθμό πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού.
Όσο για το στόχο της χώρας μας ως προς τις ελληνοτουρκικές θέσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι «από τη μια πλευρά, είμαστε υπέρ μιας θετικής ατζέντας, η οποία θα πρέπει να είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη, εφόσον η Τουρκία αποφεύγει την ένταση και την κλιμάκωση. Από την άλλη», όμως, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, «εφόσον η Τουρκία επιστρέψει σε προκλητική συμπεριφορά, όπως έκανε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, τότε το ενδεχόμενο λήψης περιοριστικών μέτρων πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι».
Την έξοδο του Γιαβούζ στη Μεσόγειο προανήγγειλε ο Ερντογάν
Την έξοδο του γεωτρύπανου Γιαβούζ στη Μεσόγειο προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία έκανε λόγο για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
«Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Με τη βοήθεια του Θεού, σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις», δήλωσε σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος.
Επεσήμανε, μάλιστα, πως η Τουρκία δεν ακούει τι λένε άλλοι για τις έρευνες της!
«Τώρα πια, με τα δικά μας πλοία, κάνουμε σεισμικές έρευνες, όπως και γεωτρήσεις. Κι όταν τα κάνουμε αυτά, δεν αναρωτιόμαστε ‘’ποιος θα πει τι’’. Διότι από εδώ και πέρα έχει σημασία το τι λέμε εμείς. Η απόφαση είναι δική μας», τόνισε.
Και όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 14 Ιουνίου. Με ένα ΝΑΤΟ, που τον έχει ήδη χαρακτηρίσει ως «αναξιόπιστο» σύμμαχο και ενώ – υποτίθεται – προσπαθεί να αποφύγει ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, ειδικά αν ξαναρχίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακάρ: «Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα»
Στις διεκδικήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επανήλθε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επίσης παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Βλέπουμε το διεθνές δίκαιο. Τι λέει η Λωζάνη; Τα νησιά δεν μπορούν να τα στρατιωτικοποιήσουν. Όμως, βλέπετε ότι τα έχουν στρατιωτικοποιήσει», ανέφερε σε συνέντευξή του στην κυβερνητική εφημερίδα «Ηurriyet», ο εκπρόσωπος άμυνας μιας κυβέρνησης που ακούει «Συνθήκη της Λωζάνης» και… βγάζει αφρούς.
Παράλληλα, τονίζοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Ακάρ ισχυρίζεται το εξής παράδοξο: «Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα κανενός. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσές μας και στη Γαλάζια Πατρίδας μας, όπως και στην Κύπρο».
Ζητούν αποστρατιωτικοποίηση της Χίου
Μία αγαπημένη μέθοδος έκφρασης των τουρκικών προκλήσεων είναι αναμφίβολα οι Navtex. Έτσι, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό τις προκλήσεις και έχοντας ήδη θέσει – δια στόματος Ακάρ – θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex, όπου με αφορμή ελληνική άσκηση, ζητά αποστρατιωτικοποίηση της Χίου.