Οι μεταλλάξεις βομβαρδίζουν το «τείχος ανοσίας» – Οι φόβοι των ειδικών και τα όπλα των πολιτών

Οι μεταλλάξεις βομβαρδίζουν το «τείχος ανοσίας» – Οι φόβοι των ειδικών και τα όπλα των πολιτών

Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας, αφού παρά το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας και το άνοιγμα διάφορων δραστηριοτήτων φαίνεται να μην έχει επηρεάσει πολύ τους κρίσιμους δείκτες, οι μεταλλάξεις «καραδοκούν» και... περιμένουν να βρουν την ευκαιρία να χτυπήσουν.

Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας, αφού παρά το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας και το άνοιγμα διάφορων δραστηριοτήτων φαίνεται να μην έχει επηρεάσει πολύ τους κρίσιμους δείκτες, οι μεταλλάξεις «καραδοκούν» και… περιμένουν να βρουν την ευκαιρία να χτυπήσουν.

Άπαντες οι επιστήμονες της χώρας μας έχουν ξεκαθαρίσει πως πρέπει να τηρούμαι στο έπακρο τα μέτρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ, ενώ κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τις μεταλλάξεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η ινδική μετάλλαξη ενδέχεται να καθυστερήσει το περεταίρω «άνοιγμα» στη Βρετανία, με τους επιστήμονες να κάνουν ήδη λόγο για νέο κύμα του φονικού ιού.

Αλλά και στην Ελλάδα οι μεταλλάξεις δείχνουν να… επελαύνουν. Μάλιστα, σήμερα, Τετάρτη σήμανε συναγερμός έπειτα από την εμφάνιση για πρώτη φορά στη χώρα μας, μίας μετάλλαξης του κοροναϊού η οποία είχε εντοπιστεί μέχρι τώρα σε χώρες όπως η Ρωσία και η Νορβηγία. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ  η συγκεκριμένη μετάλλαξη απαρτίζεται από έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας.

Κρούσματα του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους του του φονικού ιού έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στην Κρήτη και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από τρεις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Πλέον, από την ιχνηλατήση θα κριθεί αν ο αριθμός θα αυξηθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή τη μετάλλαξη, γιατί υπάρχουν ενδείξεις πως διαφεύγει του ανοσοποιητικού συστήματος, αναφορικά με το κατά πόσο τα εμβόλια κατά του κοροναϊού που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα, μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο στέλεχος. Από την άλλη πλευρά, είναι ακόμη νωρίς για να γνωρίζουμε ποσό μεταδοτική είναι.

Το σημαντικό προς το παρόν είναι να υπάρξει απομόνωση των κρουσμάτων για να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά.

«Δεν είναι εισαγόμενα τα κρούσματα»

Το στοιχείο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι αυτό που αποκάλυψε ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Ιολογικού εργαστηρίου της ιατρικής σχολής Γιώργος Σουρβίνος, ότι δηλαδή τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης δεν είναι εισαγόμενα, καθώς αφορούν σε Κρητικούς και όχι σε τουρίστες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Σουρβίνος στο Cretalive, τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο, και Βιάννο. Η διαδικασία της ιχνηλάτησης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ρίξει περισσότερο «φως» στην υπόθεση.

Ο ίδιος πάντως ο Γιώργος Σουρβίνος τόνισε στη συνέντευξή του ότι «δεν είμαστε ανήσυχοι» μεν «αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για δούμε πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις από τα εμβόλια». Σε κάθε περίπτωση κάλεσε «να συνεχίσουμε να εμβολιάζομαστε» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο εμβολιασμός συνιστά φραγμό και εμπόδιο στον κοροναϊό και τις μεταλλάξεις του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, τα επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού μειώθηκαν, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.381 νέες μολύνσεις, ενώ ακόμη 23 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό ανέρχονται σε 486 έναντι 482 την Τρίτη. 

«Πιθανόν να αναπτυχθούν μεταλλάξεις και στους εμβολιασμένους»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο καθηγητής Αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, για να μην έχουμε αναζωπύρωση της πανδημίας, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους.

«Ο κόσμος έχει χαλαρώσει γιατί τα μηνύματα που παίρνει από την πολιτική ηγεσία είναι ότι έχουμε αφήσει την πανδημία πίσω. Χθες ήμουν σε ένα συνέδριο, που διοργάνωσε το Πρώτο Θέμα, σε συνύπαρξη με έναν γιατρό, έναν υπουργό και έναν πολιτικό αρχηγό. Το γενικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί από τον υπουργό Υγείας είναι ότι βλέπουμε μπροστά… Η πανδημία είναι πίσω. Θέλει προσοχή για να μην έχουμε αναζωπύρωση, δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί πάνε καλά» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Περίπου το 30% του πληθυσμού έχει πάρει μια δόση εμβολίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε γρήγορα τείχος ανοσίας. Δεύτερον, ανοίγει ο τουρισμός ενώ όλη η Ευρώπη βρίσκεται μέσα στην πανδημία. Τρίτον, όπως λένε οι ιολόγοι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους». 

Μπάνιο στις παραλίες με… μάσκα

Σε κάθε περίπτωση κάποια μέτρα αναμένεται να βρίσκονται στη ζωή μας ίσως και ολόκληρο το καλοκαίρι. Ένα από αυτά είναι η χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, χαρακτήρισε «ψευδοπρόβλημα» τη συζήτηση για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες και θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, καθώς όπως είπε ούτε το ένα ούτε το άλλο θα γίνουν μέσα καλοκαίρι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδίως τα εστιατόρια όπου θα πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός και η μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο.

Για την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί θα πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν γίνονται 3 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται το καλοκαίρι, φτάνουμε στο Σεπτέμβριο.

Κάλεσε, δε, τους πολίτες να μην φύγουν διακοπές πριν κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου και εκτίμησε ότι «δεν χάθηκε και ο κόσμος» αν η δεύτερη δόση γίνει με άλλο σκεύασμα.

«Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», επεσήμανε ο γιατρός – ερευνητής και χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο.

Χαρακτήρισε νομοτελειακό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή το χειμώνα, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα».

Δεν θα πρέπει πρόσθεσε να επιτραπεί σε οποιαδήποτε περιοχή μια έκρηξη κρουσμάτων να μείνει ανεξέλεγκτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ