Το πότε θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, ωστόσο καθοριστική θα είναι η επίδραση του εμβολιασμού.
Μέσα καλοκαιριού ή φθινόπωρο; Τις τελευταίες ημέρες φουντώνει η συζήτηση για την επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης», καθώς και για το «κτίσιμο τείχους ανοσίας» απέναντι στον κοροναϊό.
Το πότε θα επιτευχθούν αυτά τα φαινόμενα, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, ωστόσο καθοριστική θα είναι η επίδραση του εμβολιασμού.
Τα εμβόλια όπως έχει ήδη επισημανθεί, αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα της επιστροφής στην προ-πανδημική εποχή είτε ελαχιστοποιώντας την επίδραση του ιού στο σύστημα υγείας μέσω του υψηλού ποσοστού συλλογικής ανοσίας είτε συνεπικουρώντας στην πλήρη εξάλειψη του ιού μέσω της «ανοσίας της αγέλης».
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χώρα μας που οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες έχουν φτάσει το 20% του πληθυσμού, έχουν φανεί ήδη οι θετικές επιπτώσεις των εμβολίων. Παρά το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων που αυξάνουν σημαντικά την κινητικότητα του πληθυσμού, άρα και τη διασπορά του ιού, όλοι οι δείκτες της πανδημίας σταδιακά μειώνονται.
Ενδεικτική της μείωσης των βαρέως πασχόντων ασθενών από Covid-19 μάλιστα, είναι και η μείωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων.
Παρόλα αυτά οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναπυχθούν μεταλλάξεις ακόμη και στους εμβολιασμένους.
Γι’ αυτό και κάθε χαλάρωση συνοδεύεται από συστάσεις για τήρηση των μέτρων που βρίσκονται ακόμα στιγμή σε ισχύ, και από προειδοποιήσεις ότι ο εφησυχασμός θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα.
Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που τονίζουν την ανάγκη πριν ο κόσμος φύγει για διακοπές να έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.
Δεν πρέπει να διαφεύγει άλλωστε της προσοχής μας ότι το καλοκαίρι θα κρίνει τι θα γίνει το χειμώνα και αν τελικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα πανδημίας.
«Να μην πάει κανείς διακοπές χωρίς να έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου»
Σύμφωνα με τον γιατρό– ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη, μπορεί να γλιτώσουμε το τέταρτο κύμα ως ένα βαθμό «με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα».
Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να μην φύγουν διακοπές πριν κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου και εκτίμησε ότι «δεν χάθηκε και ο κόσμος» αν η δεύτερη δόση γίνει με άλλο σκεύασμα.
«Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», επεσήμανε και χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο.
«Το τείχος ανοσίας αργεί – Καμπανάκι για τις μεταλλάξεις»
Την ίδια ώρα, ο διακεκριμένος καθηγητής Αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, εκτιμά ότι το τείχος ανοσίας αργεί και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν μεταλλάξεις ακόμη και στους εμβολιασμένους μέσα στο καλοκαίρι. «Θέλει προσοχή για να μην έχουμε αναζωπύρωση, δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί πάνε καλά» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:
«Περίπου το 30% του πληθυσμού έχει πάρει μια δόση εμβολίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε γρήγορα τείχος ανοσίας. Δεύτερον, ανοίγει ο τουρισμός ενώ όλη η Ευρώπη βρίσκεται μέσα στην πανδημία. Τρίτον, όπως λένε οι ιολόγοι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους».
Σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, γιατί το χαλαρό καλοκαίρι θα φέρει δύσκολο χειμώνα.
Δεν πετάμε τις μάσκες
Υπό αυτό το πρίσμα ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, χαρακτήρισε «ψευδοπρόβλημα» τη συζήτηση για το πότε θα «πετάξουμε» τις μάσκες και θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, συμπληρώνοντας πως ούτε το ένα ούτε το άλλο θα γίνουν μέσα καλοκαίρι.
Όπως είπε, όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδίως τα εστιατόρια όπου θα πρέπει να βελτιωθεί φοβερά ο εξαερισμός και η μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο.
Για την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε, μιλώντας στον Σκάι, ότι για να επιτευχθεί θα πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό.
Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν γίνονται 3 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται το καλοκαίρι, φτάνουμε στο Σεπτέμβριο.
Οποιοδήποτε ποσοστό κάλυψης πάνω από 70% θα είναι καλό
«Θέλω να δω πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια μέσα στο χειμώνα και πόσο υψηλό ποσοστό θα έχουμε καλύψει. Οποιοδήποτε ποσοστό κάλυψης πάνω από 70% – έστω και με μια δόση – θα είναι καλό, μεταξύ 50% και 70% είμαστε οριακά για την ανοσία της αγέλης», τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας.
Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, «οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι στο 19%», λέγοντας ότι είναι ένα χαμηλό ποσοστό, το οποίο θα ανέβει σύντομα.
«Δεν είμαστε πολύ μακριά, θα μπορούσαμε να φτάσουμε το 70% εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο», πρόσθεσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ υπενθύμισε ότι το Ισραήλ δεν έχει φτάσει στο 60% και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
«Υπάρχει ένα πισωγύρισμα σε όλα τα εμβόλια. Μετά το 50% θέλω να δω την προθυμία να εμβολιαστούμε και άρχισε να πέφτει το ποσοστό. Έχουν εμβολιαστεί οι πρόθυμοι, κι έρχεται η σειρά αυτών που το σκέφτονται. Σε λίγο θα πιάσουμε αυτούς που δεν θέλουν. Η εικόνα που παρατηρούμε είναι ότι στο AstraZeneca έχουμε καθυστερήσεις. Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και δεν είχαν παρενέργειες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με τη δεύτερη», διαβεβαίωσε ο Νίκος Τζανάκης Καθ. Πνευμονολογίας, αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μιλώντας στο MEGA.
«Αδύνατον να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία αν συνεχίσουν να νοσούν τα παιδιά»
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, βάζει στην εξίσωση και τον εμβολιασμό των εφήβων. Ερωτηθείσα αν τα παιδιά ηλικίας 12 – 18 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι αυτό πρέπει να γίνει και για να προστατευτούν τα παιδιά, αλλά και γιατί δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία αν τα παιδιά συνεχίσουν να νοσούν.
Συμπλήρωσε, όμως, πως αυτό που θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα παιδιά είναι να κάνουν κανονικά κι όλα τα υπόλοιπα εμβόλια που χρειάζονται, γιατί λόγω του κοροναϊού ο εμβολιασμός των παιδιών έχει μείνει πίσω.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας, η κ. Λινού υπογράμμισε ότι η πανδημία είναι πιο ήπια, αλλά εξακολουθεί να είναι εδώ, καθώς πεθαίνουν περισσότεροι από 1.000 ασθενείς τον μήνα.