Ψηφιακό πιστοποιητικό: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 7+1 ερωταπαντήσεις

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 7+1 ερωταπαντήσεις

Εναν οδηγό με όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Έναν οδηγό με όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό ή αλλιώς το «EU digital Covid certificate» είναι… εδώ και μπαίνει στη ζωή μας για να διευκολύνει τα ταξίδια μας στην εποχή της πανδημίας, απαλλάσσοντας μας από την υποχρέωση καραντίνας και πρόσθετων τεστ και αποτελεί τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσα στην covid εποχή για τον τουρισμό.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της παρουσίασης «τώρα που έχουμε το νομικό πλαίσιο, εμείς ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου.

Και καλούμε και όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, για να αποφύγουμε τις περίπλοκες διμερείς διασυνδέσεις που θα είχαμε δημιουργήσει, εάν δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτό το ψηφιακό εργαλείο». 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όπου τα βασικά συστήματα διαλειτουργούν στο κομμάτι της υγείας».

Έτσι, στο πιστοποιητικό θα αναγράφονται τα στοιχεία εκείνα που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη σελίδα θα να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του κατόχου, η ημερομηνία γέννησης και η χώρα στην οποία εκδόθηκε ενώ θα υπάρχει ένας κωδικός QR νέου τύπου που θα μπορεί να «διαβάζεται» από ειδική εφαρμογή μέσω κινητού τηλεφώνου. 

Στη δεύτερη σελίδα, θα αναγράφονται τα στοιχεία εμβολιασμού. Ειδικότερα, θα υπάρχουν η εταιρεία του εμβολίου, η ημερομηνία χορήγησής του και πόσες δόσεις έχουν γίνει.

Το υπουργείο ψηφιακής Διακυβέρνησης δημοσίευσε μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις για το πιστοποιητικό:

Πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν.

Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Τι θα βεβαιώνει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

– έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή

– έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή

– έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί:

– αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή

– αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή

– αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.

Τι μορφή θα έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Πότε τίθεται σε εφαρμογή;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.

Η εφαρμογή του σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορώ να μετακινηθώ;

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ.

Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας.

Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.

Ποια προσωπικά μου δεδομένα θα περιλαμβάνει;

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ