Ανησυχία για τις θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό – Ποια συμπτώματα θεωρούνται ανησυχητικά;

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα εμβόλια αποτελούν αντικείμενο στενής παρακολούθησης στην ΕΕ, από τη στιγμή που εγκρίνονται και κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ από στατιστική άποψη, οι παρενέργειες είναι σπάνιες ή πολύ σπάνιες.

Ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά πολιτών που παρουσιάζουν θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό τους.

Οι ειδικοί ωστόσο υπενθυμίζουν πως ο κίνδυνος θρόμβωσης ακόμη και για νεαρούς ανθρώπους είναι ελάχιστος και πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο νοσηλείας  με COVID-19 στην ΜΕΘ, τονίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών.

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα εμβόλια αποτελούν αντικείμενο στενής παρακολούθησης στην ΕΕ, από τη στιγμή που εγκρίνονται και κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ από στατιστική άποψη, οι παρενέργειες είναι σπάνιες ή πολύ σπάνιες.

Οι θρομβώσεις υπάρχει μια ελάχιστη περίπτωση να εμφανιστούν μετά τα εμβόλια αδενοϊών.

Τέτοια, είναι το εμβόλιο της Astra-Zeneca και της Johnson and Johnson.

Η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, εξέφρασε την ανησυχία της λέγοντας:

«Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα τέτοια κρούσματα και η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει φροντίσει να εμβολιάζονται με το Αstrazeneca και το Johnson & Johnson μεγαλύτερα άτομα και κυρίως άνδρες. Δεν θα έπρεπε να γίνεται (σ.σ ο εμβολιασμός σε νεώτερες ηλικίες) και δεν το κάνει καμία χώρα πλέον. Όπου υπάρχει δυνατότητα να επιλέγει άλλο εμβόλιο mrna, η σύσταση είναι να αποφεύγονται εμβόλια μη mrna γιατί υπάρχει εκεί ο κίνδυνος για θρομβοεμβολικό επεισόδιο που δεν είναι το κλασικό αλλά σπάνιο σύνδρομο».

Σύμφωνα με την ίδια, ίσως να μην έχουμε πετύχει πλήρη ανοσία πριν το τέλος του καλοκαιριού αλλά θα είμαστε πολύ καλύτερα.

Νεκρή 63χρονή μετά από θρόμβωση

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα η 63χρονη από τη Μυτιλήνη πού νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» από την 1η Απριλίου.

Η γυναίκα είχε υποστεί θρομβοεμβολικό επεισόδιο λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής.

Νέο συμβάν πιθανής θρόμβωσης, μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca καταγράφηκε και εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πρόκειται για μια 36χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν από τις 22 Μαΐου σε νοσοκομείο της Λέσβου, μεταφέρθηκε στο «Ιπποκράτειο» με συμπτώματα θρόμβωσης.

Ερευνώνται ακόμη τρία περιστατικά

Μετά το προσωρινό πόρισμα για τα περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη, στο οποίο οι επιστήμονες της Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, φέρονται να μιλούν για πιθανή συσχέτισή τους με το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και το νέο περιστατικό θρόμβωσης που παρουσιάστηκε σε μια 48χρονη από τη Θήβα που εμβολιάστηκε με το Johnson & Johnson, η ανησυχία έγινε πιο έντονη.

Υπενθυμίζεται πως και οι τέσσερις περιπτώσεις στην Ελλάδα ερευνώνται από τους ειδικούς ώστε να διαπιστωθεί αν σχετίζονται με το εμβόλιο.

Ποια συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό θεωρούνται ανησυχητικά;

Ο εμβολιασμός αλλά και τα συμπτώματα των πρώτων ωρών γίνονται θέμα συζήτησης στις περισσότερες παρέες.

«Συνήθως εντός των 10 ημερών μπορεί να έχουμε το σύνδρομο της κακουχίας. Πυρετό, δέκατα, μυαλγίες, υπνηλία αυτά τα περιμένουμε» ανέφερε ο κ. Χρουσος, μέλος της Επιτροπής εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον CDC, πόνο στο σημείο της ένεσης ένιωσαν οι 8 στους 10 μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer, οι 9 στους 10 με τη δεύτερη της Moderna, ενώ, μόλις οι 6 στους 10 με το μονοδοσικό Johnson&Johnson.

Πυρετό παρουσίασε το 16% με Pfizer, το 17% με Moderna και 13% με Johnson&Johnson.

Μετά τη 2η δόση Pfizer, μόλις το 2% είχε ναυτία ή εμετό. Το ποσοστό αυτό με moderna ανέρχεται στο 21% ενώ με το Johnson&Johnson στο 16%.

Πότε όμως τα συμπτώματα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν;

Πέντε είναι οι σοβαρές παρενέργειες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας και ερευνώνται ως σχετιζόμενες με το εμβόλιο.

Τις σοβαρές αλλά εξαιρετικά σπάνιες αναφυλακτικές αντιδράσεις τις συναντούμε στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Ενώ, το γνωστό πλέον VITT, το σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία έχει συσχετισθεί κυρίως με το σκεύασμα της Astrazeneca αλλά και με το Johnson& Johnson.

Ήπιες παρενέργειες από τα εμβόλια (18-55 έτων)

Πόνος στο σημείο της ένεσης
Pfizer: 78% , Moderna 90%, Johnson&Johnson 59%

Πυρετός
Pfizer: 16% , Moderna 17%, Johnson&Johnson 13%

Ναυτία/εμετός
Pfizer: 2% , Moderna 21%, Johnson&Johnson 16%

Αναφυλακτικές αντιδράσεις
•Pfizer (0,5/100.000)
•Moderna (1/100.000)
Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία
•AstraZeneca (1/300.000)
Πάρεση προσωπικού νεύρου
•Pfizer (0,3/100.000)
•AstraZeneca (0,3/100.000)
Σύνδρομο Guillen Barre
•AstraZeneca (0,3/100.000)
Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα
•Pfizer (0,8/100.000)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από