Τραγωδία στη διάρκεια υπερμαραθωνίου στην Κίνα – 21 νεκροί λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών

Τραγωδία στη διάρκεια υπερμαραθωνίου στην Κίνα – 21 νεκροί λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών

«Γύρω στο μεσημέρι, το τμήμα της κούρσας που διεξάγεται σε μεγάλο υψόμετρο, από το 20ο ως το 31ο χιλόμετρο, επλήγη αιφνιδίως από καταστροφικές μετεωρολογικές συνθήκες. Μέσα σε λίγη ώρα, χαλάζι και παγωμένη βροχή έπεσαν ξαφνικά στη ζώνη αυτή και έπνεαν σφοδροί άνεμοι. Η θερμοκρασία έπεσε πολύ», αφηγήθηκε ο Ζανγκ Σουσέν

Είκοσι ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των συμμετεχόντων σε έναν ορεινό αγώνα ανωμάλου δρόμου 100 χιλιομέτρων χθες, Σάββατο, στη βορειοδυτική Κίνα λόγω της αιφνίδιας εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες είναι σώοι και αβλαβείς, καθώς «στις 3 το πρωί της Κυριακής 151 συμμετέχοντες βρίσκονταν σε ασφάλεια», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το οποίο διευκρίνισε πως συνολικά 172 άτομα έπαιρναν μέρος στην κούρσα που διεξαγόταν στο Πέτρινο Δάσος του Κίτρινου Ποταμού, κοντά στην πόλη Μπαϊγίν, στην επαρχία Γκανσού.

Ένας δρομέας, η τύχη του οποίου αγνοούνταν, βρέθηκε στις 09:30 (τοπική ώρα), αλλά «είχε ήδη χάσει τη ζωή του», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV επικαλούμενο το τοπικό κέντρο διασώσεων.

«Αυτό σημαίνει πως το επεισόδιο στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 21 ανθρώπους», πρόσθεσε το CCTV. Δημοτικοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως κάνει λόγο για 20 νεκρούς και έναν αγνοούμενο.

Πρωτοφανής τραγωδία

Μεταξύ των θυμάτων αυτών βρίσκονται δύο γνωστοί κινέζοι μαραθωνοδρόμοι, ο Λιάνγκ Τζινγκ και ο Χουάνγκ Γκουαντζούν, διευκρίνισε ο τοπικός Τύπος βασιζόμενος στις μαρτυρίες του προπονητή του πρώτου, του Γουέι Πουλόνγκ, και ενός φίλου του δευτέρου, ο οποίος είπε ότι οι οργανωτές της κούρσας του επιβεβαίωσαν το θάνατο του Χουάνγκ.

Ο Λιάνγκ είχε κερδίσει τα τελευταία χρόνια πολλούς υπερμαραθώνιους στην Κίνα. Ο Χουάνγκ, ο οποίος ήταν κωφάλαλος, είχε κερδίσει τον μαραθώνιο κωφών στους Εθνικούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2019 στην Τιαντζίν.

Εξάλλου οκτώ συμμετέχοντες στην κούρσα νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα, διευκρίνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μπαϊγίν, ο Ζανγκ Σουσέν. Το πρακτορείο Νέα Κίνα είχε μεταδώσει προηγουμένως πως ορισμένοι αθλητές πάσχουν από υποθερμία.

«Γύρω στο μεσημέρι, το τμήμα της κούρσας που διεξάγεται σε μεγάλο υψόμετρο, από το 20ο ως το 31ο χιλόμετρο, επλήγη αιφνιδίως από καταστροφικές μετεωρολογικές συνθήκες. Μέσα σε λίγη ώρα, χαλάζι και παγωμένη βροχή έπεσαν ξαφνικά στη ζώνη αυτή και έπνεαν σφοδροί άνεμοι. Η θερμοκρασία έπεσε πολύ», αφηγήθηκε ο Ζανγκ Σουσέν.

Μέσα σε λίγη ώρα αφότου δέχθηκαν εκκλήσεις για βοήθεια από ορισμένους συμμετέχοντες, οι οργανωτές του μαραθωνίου έστειλαν ομάδα διασωστών που κατάφερε να σώσει 18 συμμετέχοντες, σύμφωνα με το δήμαρχο.

Γύρω στις 14:00, οι μετεωρολογικές συθήκες επιδεινώθηκαν και η κούρσα ματαιώθηκε, ενώ οι τοπικές αρχές έστελναν επιτόπου και άλλους διασώστες, συνέχισε.

«Αυτό το επεισόδιο είναι ένα επεισόδιο δημόσιας ασφάλειας που προκλήθηκε από ξαφνικές τοπικές αλλαγές του καιρού σε μια περιοχή», δήλωσε προσθέτοντας πως οι επαρχιακές αρχές διενεργούν περαιτέρω έρευνες για τα αίτια.

Συνολικά περισσότεροι από 700 διασώστες κινητοποιήθηκαν για να αναζητήσουν τους αγνοουμένους. Εικόνες από τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν διασώστες με στολές και εφοδιασμένους με φακούς να σκαρφαλώνουν τη νύκτα στο βραχώδες έδαφος. Σε άλλες εικόνες, δρομείς του υπερμαραθωνίου ήταν τυλιγμένοι με ισοθερμικές κουβέρτες.

«Φοβόμουν ότι θα με παρασύρει ο άνεμος»

«Ήμουν ολόκληρος μούσκεμα, είχαν μουσκέψει και τα παπούτσια και οι κάλτσες μου. Δεν μπορούσα να προχωρήσω ευθεία εξαιτίας του ανέμου, φοβόμουν πολύ ότι θα με παρασύρει ο άνεμος. Το κρύο γινόταν όλο και πιο ανυπόφορο», δήλωσε ένας διασωθείς μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Κατεβαίνοντας το βουνό αισθανόμουν ήδη συμπτώματα υποθερμίας».

Η θερμοκρασία έπεσε ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της νύκτας, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις έρευνες και τις διασώσεις, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Η Γκανσού, μία από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Κίνας, συνορεύει με τη Μογγολία προς βορρά και τη Σιντζιάνγκ προς δυσμάς.

Φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις έχουν πλήξει την επαρχία αυτή κατά το παρελθόν. Το 2010 κατολισθήσεις στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους σε μια πόλη της Γκανσού. Η περιοχή είναι επίσης σεισμογενής.

Το Πέτρινο Δάσος του Κίτρινου Ποταμού είναι διάσημο για τα ορεινά τοπία του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ