Φωτιά: Η Κορινθία μετρά τις πληγές της – Τεράστια οικολογική καταστροφή, μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα

Φωτιά: Η Κορινθία μετρά τις πληγές της – Τεράστια οικολογική καταστροφή, μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα

Μπορεί, συγκριτικά με το βράδυ της Πέμπτης, η κατάσταση να είναι καλύτερη, επιτρέποντας σε κυβέρνηση και Πυροσβεστικό Σώμα να εκφράζουν ανοιχτά την αισιοδοξία τους για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός της ημέρας, το γεγονός ωστόσο πως το μέτωπο δεν είναι ενιαίο, καθώς υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό.

Μάχη με τις φλόγες στη φωτιά που κατακαίει περιοχές σε Κορινθία και Αττική συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες για ένα ακόμη 24ωρο.

Μπορεί, συγκριτικά με το βράδυ της Πέμπτης, η κατάσταση να είναι καλύτερη, επιτρέποντας σε κυβέρνηση και Πυροσβεστικό Σώμα να εκφράζουν ανοιχτά την αισιοδοξία τους για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός της ημέρας, το γεγονός ωστόσο πως το μέτωπο δεν είναι ενιαίο, καθώς υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό.

Μάλιστα, με το πρώτο φως της ημέρας έγιναν ορατές και οι πρώτες υλικές ζημιές σε σπίτια -ευτυχώς χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός- όπως επιβεβαίωσε εξάλλου και ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια καθώς έγιναν παρανάλωμα του πυρός πάνω από 40.000 στρέμματα δάσους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις να επικεντρώνονται σε δύο μέτωπα, αυτό στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος και στο Χάνι Δερβενίου. Όσον αφορά τους ανέμους, πνέουν με ένταση 4-5 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στο σημείο επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση (το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 10 PZL, 1 Σινούκ, 2 E/Π για συντονισμό από αέρος). Στην προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυρ/στες. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα

Μέχρι στιγμής, στάχτη έχουν γίνει πάνω από 40.000 στρέμματα από την μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Λουτρακίου.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, το βράδυ δόθηκε μάχη για να προστατευθούν σπίτια στον Παρασκευά και τον Άγιο Ιωάννη όπου η φωτιά πέρασε μέσα από τη μονή. Ο υφυπουργός τόνισε, επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς. 

Τα δύο μεγάλα στοιχήματα

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα να μην επεκταθεί προς τα νότια και να απειληθεί καταφύγιο άγριων ζώων και να μην πάει προς τα Μέγαρα.

«Θα ήταν ολέθρια οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη για τα Μέγαρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για ανέμους 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες καθώς αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως είπε, οι περιοχές που προβληματίζουν είναι αυτές γύρω από το Αλεποχώρι, στον ορεινό όγκο των Γερανίων, στο Χάνι αλλά και οι αναζωπυρώσεις στον Σχίνο από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν συνολικά δώδεκα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα που συνδράμουν από αέρος για την κατάσβεση της φωτιάς.

Πατούλης: Δεν υπάρχει αναφορά για τραυματισμό

Εν τω μεταξύ, στο Αλεποχώρι βρέθηκε το πρωί ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε πως δεν υπάρχει κανένας τραυματισμός, ενώ έκανε λόγο για αναφορές για κάποια σπίτια που έχουν καεί, αλλά θα πρέπει να γίνει αυτοψία για να φανεί το μέγεθος της καταστροφής.

Τέλος, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις αναφορικά με τις καμένες εκτάσεις, σημειώνοντας πως είναι μεταξύ 50.000 – 60.000 τα στρέμματα που έγιναν στάχτη.

 

 

Τι κατέγραψε ο «Κοπέρνικος»

Ενδεικτική είναι η εικόνα από την καταγραφή του ευρωπαϊκού δορυφορικού σύστημα «Κοπέρνικος», «σκανάροντας» τις περιοχές που έχουν ήδη καεί, τα ενεργά μέτωπα αλλά και την δυνητικά απειλούμενη περιοχή.

Τα κόκκινα σημεία αντιστοιχούν σε ενεργά μέτωπα.

Όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τη δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus – EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η εκτίμηση αυτή έγινε πριν από την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς. Αναμένεται και μια νέα εκτίμηση των καμένων εκτάσεων από δορυφορικές μετρήσεις. 

Προληπτικές εκκενώσεις και 112

Αναφερόμενος στις προληπτικές απομακρύνσεις των κατοίκων που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η Πυροσβεστική και η ΕΛ.ΑΣ χρειάστηκε να προχωρήσουν σε επιπλέον οργανωμένες απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα στις Αιγειρούσες, στο Πευκενέα, στον Ιερόθεο συμπεριλαμβανόμενης και της Ιεράς Μονής, ενώ εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 με αυστηρά τοπικό χαρακτήρα για τους οικισμούς και περιοχές που αντιμετώπιζαν πιθανό κίνδυνο από τις απότομες αλλαγές της φοράς των ανέμων.

Σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώθηκε το ξημέρωμα ανέφερε ότι στη δυτική πλευρά στην περιοχή του Σχίνου, η εικόνα δείχνει σαφώς καλύτερη, ενώ πνέουν άνεμοι 5-6 μποφόρ με ριπές που αγγίζουν και τα 7, με εστίες στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς δηλαδή από Αιγειρούσες μέχρι Χάνι.

Ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερωτήσεις έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γραμμή 112, τονίζοντας ότι το 112 δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης, «αλλά είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος πρέπει να αξιοποιείται με φειδώ και με μόνο μέλημα το πώς θα σώσουμε την ανθρώπινη ζωή».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «το 112 είναι η έσχατη λύση. Είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Πρώτα χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα και τους συμβατικούς τρόπους απομάκρυνσης και αν για οποιονδήποτε λόγο είτε δεν προλαβαίνουμε είτε υπάρχει πρόβλημα είτε κάποιες συνθήκες καιρικές δεν το επιτρέπουν, τότε έχουμε τη δυνατότητα του 112».

Σχετικά με την παρούσα συγκυρία ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι την πρώτη νύχτα «πολύ συγκροτημένα και πολύ πειθαρχημένα κάτω από δύσκολες συνθήκες έγινε η απομάκρυνση των πολιτών. Δεν χρειάστηκε να ενεργοποιήσουμε το 112», ενώ προσέθεσε ότι στις περιπτώσεις που είδαν ότι η αλλαγή των ανέμων ή ισχυροποίησή τους ή κάποια ζητήματα υπερτοπικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ανθρώπινη ζωή, τότε το ενεργοποίησαν.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι ήταν μία δύσκολη φωτιά καθώς, την πρώτη μέρα σε 4,5 ώρες η φωτιά περπάτησε 10,3 χλμ. «Κι όλα αυτά μέσα σε οικισμούς κάτω από δύσκολες συνθήκες. Νομίζω ότι φάνηκε ότι ο μηχανισμός από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε επιφυλακή, ήταν σε εγρήγορση. Κάθε φορά που θα έχουμε τέτοιου είδους προκλήσεις το κύριο μέλημά μας είναι πώς θα προφυλάξουμε και θα διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή» κατέληξε.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Την ίδια στιγμή, καύση ξερόκλαδων μέσα σε ελαιώνα στον Σχίνο Λουτρακίου φέρεται, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, να είναι η αιτία έναρξης της πρώτης μεγάλης φωτιάς για την φετινή αντιπυρική περιόδου.

Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς έχει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα και εξετάζει ως βασικό ύποπτο έναν 90χρονο άνδρα.

Ερευνάται εάν ήταν εκείνος που αποφάσισε να κάψει ξερόκλαδα από ελαιόδεντρα και υλικά που ευνοούν τη εύφλεξη, σε μία ημέρα που οι άνεμοι ήταν ισχυροί και ο κίνδυνος να γιγαντωθεί μια φωτιά ήταν τεράστιος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ