Σε έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασε τα τελευταία δεδομένα από το μέτωπο.
Μια ακόμη -τη δεύτερη κατά σειρά- εφιαλτική νύχτα έζησαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων, του Αλεποχωρίου και των υπόλοιπων περιοχών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Αττικής με την Κορινθία, καθώς η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. Σε έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασε τα τελευταία δεδομένα από το μέτωπο.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και αναφέρθηκε στα επίγεια και εναέρια μέσα που επιχειρούν αυτή την ώρα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της επιχείρησης. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, 40.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής και η προσπάθεια συνεχίζεται. Παράλληλα, υπάρχουν καταστροφές σε κατοικίες, όπως επιβεβαίωσε, με την καταγραφή των ζημιών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Εχουν καταγραφεί καταστροφές σε οικίες, αγροικίες και εξοχικά που στην πλειονότητα τους βρίσκονταν διάσπαρτα και εκτός οικισμών».
Δύσκολη νύχτα
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν πολλά τα μέτωπα και δόθηκε μεγάλη μάχη σε πολλούς οικισμούς. Σε κάποιους από αυτούς πέρασε από μέσα, όπως είπε. «Δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες».
Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε ακόμα για τις επιχειρήσεις εκκένωσης αλλά και την ενεργοποίηση του 112 σε τοπικό χαρακτήρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πότε χρησιμοποιείται και αν χρησιμοποιείται σωστά το 112, είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης αλλά ένας τρόπος με τον οποίο ειδοποιούνται οι πολίτες σε ακραίες συνθήκες και καταστάσεις.
«Είναι η έσχατη λύση για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, την πρώτη νύκτα δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί. Δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με κύριο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής» είπε χαρακτηριστικά.
Πώς ξεκίνησε η φωτιά
Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η φωτιά είπε ότι «προχωράει η ανακριτική διαδικασία και το ποιος έχει την ευθύνη ή όχι θα αποδειχθεί μέσα από αυτήν. Αν υπάρξει σύλληψη ή προσαγωγή θα ενημερωθείτε» κατέληξε.
Δείτε την ενημέρωση
Αυξημένες δυνάμεις
Σύμφωνα με τον υπουργό, στο σημείο επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση (το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 10 PZL, 1 Σινούκ, 2 E/Π για συντονισμό από αέρος).
Στην προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυρ/στες. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Σύμφωνα με όσα σημείωσε στον ΑΝΤ1 ο τελευταίος, «το πιο δύσκολο σημείο που εστιάζουμε και όλες οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην περιοχή Χάνι». Ενημέρωσε πως «η φωτιά έχει «πέσει» σε μια χαράδρα και γίνεται προσπάθεια περιορισμού της και με τη βοήθεια των εναέριων μέσων», που απογειώθηκαν με το πρώτο φως της ημέρας.
«Πιστεύω ότι με αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, όλων μας, έχουμε σταδιακή καλυτέρευση των σταδίων και αν προσέξετε από το Αλεποχώρι η περιοχή έχει καθαρίσει από καπνούς» είπε, εκφράζοντας κι αυτός την αισιοδοξία του για την πορεία της επιχείρησης.
Ερωτώμενος για τις εκκενώσεις περιοχών, ο ίδιος σημείωσε πως βασικός στόχος της Πυροσβεστικής είναι να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, είτε από τις φλόγες είτε από τους καπνούς.
Δήμαρχος Μεγαρέων: Η κατάσταση είναι τραγική – Περάσαμε μια εφιαλτική νύχτα
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» μίλησαν οι κ.κ. Γρηγόρης Σταμούλης, δήμαρχος Μεγαρέων, και Κώστας Μπιμπίκος, πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Αλεποχωρίου, αναφορικά με την κατάσταση με τη φωτιά που μαίνεται και που χτες έφτασε «μια ανάσα» από τα Μέγαρα.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Περάσαμε μια εφιαλτική νύχτα. Οι δυνατοί άνεμοι αναζωπύρωναν τις εστίες. Τα Μέγαρα δεν πιστεύω ότι κινδύνευσαν, αλλά η ευρύτερη περιοχή έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Οι άνεμοι εξακολουθούν να είναι ισχυροί. Η φωτιά έφτασε στα 7-8χλμ. από τα Μέγαρα. Εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες, αν δεν τεθούν υπό έλεγχο δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Εκκενώσαμε σχεδόν όλες τις περιοχές, όλους τους οικισμούς που βρίσκονται εκτός πόλης» εξήγησε ο κ. Σταμούλης.
«Είχαμε εντολή από το λιμεναρχείο να είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουμε. Ευτυχώς ο καιρός βοήθησε και δεν γύρισε η φωτιά προς το χωριό. Ήρθαν στο λιμάνι ηλικιωμένοι εχτές και μαζί με τους εθελοντές βοηθήσαμε τον κόσμο να πάνε σε κάποια καταλύματα. Ήμασταν οργανωμένοι. Στο λιμάνι είμαστε μακριά από δάσος, αν γινόταν κάτι θα ήταν το πιο ασφαλές σημείο» είπε από την πλευρά του ο κ. Μπιμπίκος.