Λεπτές ισορροπίες για τον έλεγχο της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα

Λεπτές ισορροπίες για τον έλεγχο της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η χώρα, προσπαθώντας να συνδυάσει την επιστροφή στην κανονικότητα με τον έλεγχο της πανδημίας.

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η χώρα, προσπαθώντας να συνδυάσει την επιστροφή στην κανονικότητα με τον έλεγχο της πανδημίας.

Από τη μία πλευρά, η οικονομία δεν αντέχει άλλους περιορισμούς – γι’ αυτό και άνοιξε ο τουρισμός και σχεδόν όλες οι δραστηριότητες – ούτε και οι πολίτες άλλες απαγορεύσεις και, από την άλλη, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν εκρηκτικό συνδυασμό, τις τελευταίες ημέρες: την αύξηση των κρουσμάτων μεταλλάξεων του ιού, τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων στα 39 έτη, αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία που είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα, όσο και να «πατάει το γκάζι», παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για κανέναν.

Εικόνες συνωστισμού και νέοι έξω από μπαράκια και καφέ χωρίς μάσκες, αποτελούν τον πιο επικίνδυνο παράγοντα, τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για ένα πιθανό πισωγύρισμα, που δεν επιθυμεί κανείς.

Και τέλος, τα self tests, που αναδείχθηκαν από την κυβέρνηση, ως ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για τον έλεγχο του κοροναϊού, όπως φάνηκε, δεν επαρκούν για να μας βγάλουν οι ειδικοί τα απαραίτητα συμπεράσματα. 

Αυτή η ανεπάρκεια είχε δύο αρνητικά αποτελέσματα: να μειωθούν από δύο σε ένα τα υποχρεωτικά τεστ, πρώτον, για τα σχολεία και, δεύτερον, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Για τη δεύτερη κατηγορία, πάντως, προέκυψε μία ακόμη δυσκολία. Αρχικά, προβλεπόταν ότι το πρώτο τεστ θα το κάλυπτε οικονομικά η πολιτεία και το δεύτερο οι εργοδότες. Οι εργοδότες, όμως, αντέδρασαν για οικονομικούς λόγους, γεγονός που φαίνεται να οδήγησε την πολιτεία – σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε τεστ –στην απόφαση να αντικαταστήσει την υποχρέωση σε απλή σύσταση για πραγματοποίηση δύο self tests την εβδομάδα από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Στα 39 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων για πρώτη φορά έπεσε κάτω από τα 40 έτη, με την πανδημία να χτυπά πια νεότερες ηλικίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου, αφού η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 39 έτη.

Οι περιοχές που ανησυχούν

Τον κώδωνα του κινδύνου όμως κρούουν και για συγκεκριμένες περιοχές, όπου φαίνεται έξαρση του επιδημιολογικού φορτίου: Αττική, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη και Ήπειρος.

Κικίλιας: Αυτό είναι το σχέδιο για να αποφευχθούν τα τοπικά lockdown στα νησιά

Το σχέδιο για να αποφευχθούν τοπικά lockdown στα νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας, κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του in.gr.

Ο κ. Κικίλιας ρωτήθηκε, συγκεκριμένα, αν το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο και ποιο είναι αυτό, για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη πίεση των υγειονομικών δομών στα νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου και τόνισε ότι υπάρχει ένας «ακτινωτός σχεδιασμός διασύνδεσης των νησιών».

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ο κ. Κικίλιας ανέφερε:

  • Διασύνδεση περιφερειακών νοσοκομείων, κέντρων υγείας των νησιών και κεντρικών νοσοκομείων.
  • Αυξημένο testing και δυνατότητα μετάβασης κινητών ομάδων για επιτόπιους ελέγχους.
  • Πλήρη αναβάθμιση του ΕΚΑΒ.
  • Υπάρχουν 11 κάψουλες αρνητικές πίεσης.
  • Ειδικά διαμορφωμένο σκάφος της Πολιτικής Προστασίας για τη διακομιδή non covid ασθενών.
  • Δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη (δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), που χειρίζεται το ΕΚΑΒ για διακομιδές ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι και πέρυσι υπήρξε ανάλογο «δομημένο» σχέδιο το οποίο λειτούργησε, χωρίς τότε να υπάρχει το όπλο του εμβολιασμού και κατέληξε λέγοντας:

«Προσθέστε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 100.000 ανθρώπους την ημέρα, ώστε σύντομα να καλύψουμε το σύνολο του πληθυσμού». 

Προτεραιότητα ο εμβολιασμός των νησιών

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και είναι συνυφασμένος με την ίδια τη ζωή των Ελλήνων, σχολίασε ο Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε στη επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», προσθέτοντας ότι με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό.

Και εξήγησε ότι αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε στρατηγικά να διατεθεί στα νησιά το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Γι’ αυτό το λόγο, δήλωσε, «ανοίγουμε και επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά μας».

Παρακολουθούν καθημερινά τα κρούσματα στα νησιά

Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, αλλά και η Πολιτική Προστασίας παρακολουθούν καθημερινά τα κρούσματα που καταγράφονται τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, άλλωστε, έκρουσε την Παρασκευή τον κώδωνα του κινδύνου σε μερικά νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.

Πρόκειται για την Κέρκυρα, τη Σκιάθο, την Ικαρία, την Πάτμο, τη Νάξο και την Κάρπαθο.

«Η άρση των περιορισμών δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε οποιονδήποτε εφησυχασμό. Γιατί σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας, όπως έχουμε δει να συμβαίνει τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά στα παραπάνω νησιά χρήζουν προσοχής.

Ο τρόπος πάντως με τον οποίο θα μπορούσε να επιβληθεί ένα περιοριστικό lockdown, σε περίπτωση που μία περιοχή παρουσιάσει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των ειδικών, όσο και των αρμόδιων υπουργείων, ειδικά από την στιγμή που έχει ανοίξει ο τουρισμός.

Και ενώ τόσο ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και οι ειδικοί έχουν τονίσει επανειλημμένως πως η πανδημία είναι ένα φαινόμενο δυναμικό και πως δεν θα διστάσουν να «σημάνουν συναγερμό» αν δουν απότομη αλλαγή, ωστόσο, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν οριζόντια περιοριστικά μέτρα «εν μία νυκτί» στα νησιά, στα οποία έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και η προετοιμασία εκατοντάδων επιχειρήσεων.

Επιφυλάξεις για το άνοιγμα και στη Βρετανία

Ανάλογο δίλημμα αντιμετωπίζει και η Βρετανία, παρά το γεγονός ότι είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, δεν αποκλείεται να αναβληθεί η κατάργηση των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της διατήρησης απόστασης ενός μέτρου, η απελευθέρωση του αριθμού των προσκεκλημένων στους γάμους κ.λπ., εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης που καταγράφεται σε κάποιες περιοχές.

Και το σημαντικότερο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής σε τοπικά lockdowns, όταν και όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, ανησυχεί όχι μόνο για την έξαρση κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης σε άτομα που διστάζουν να εμβολιαστούν, αλλά και σε όσους έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου ή ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, χωρίς να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό ανοσίας. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τις νοσηλείες και την πίεση στο σύστημα υγείας, «κάτι που θέλουμε να αποτρέψουμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ