Εντός της εβδομάδας οριστικοποιείται ο σχεδιασμός n Προτεραιότητα στον οριζόντιο εμβολιασμό σε 19 μεγάλα νησιά ως το τέλος του Ιουνίου - Προειδοποιήσεις του Πρωθυπουργού για υπευθυνότητα τονίζοντας ότι «η πανδημία είναι ακόμα εδώ»
Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson καθώς και ο Ιούνιος αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως οι δύο βασικές παράμετροι του πρότζεκτ «εμβολιασμοί κατ’ οίκον», το οποίο οριστικοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας ώστε να ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις. Η προαναγγελία έχει γίνει εδώ και καιρό και πλέον η πίεση στο κυβερνητικό επιτελείο εντείνεται για να ενεργοποιηθούν το συντομότερο οι κινητές μονάδες που θα αναλάβουν όσους πολίτες αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω κινητικών ή άλλων προβλημάτων υγείας.
Ωστόσο, ακόμα και σήμερα πτυχές του σχεδιασμού εξακολουθούν να φέρνουν τους επιτελείς μπροστά σε επιχειρησιακές δυσκολίες. Στο πλαίσιο αυτό όλα δείχνουν ότι πρώτα θα τεθεί σε εφαρμογή – από τις 23 Μαΐου – η τελική φάση της «Γαλάζιας Ελευθερίας», δηλαδή ο οριζόντιος εμβολιασμός σε 19 μεγάλα νησιά ως το τέλος του Ιουνίου. Αυτός είναι, πάντως, ο μήνας-στόχος και για τη μαζική υλοποίηση των κατ’ οίκον εμβολιασμών (φιλοδοξία είναι να εκκινήσουν πριν από το τέλος Μαΐου, έστω σε μικρότερη κλίμακα), σε άμεση συνάρτηση με τις παραδόσεις δόσεων από τις εταιρείες.
Συνδυασμένες λύσεις
Ενημερωμένες πηγές μιλούν για «συνδυασμό λύσεων» σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή δράση, δηλαδή την καταγραφή, τον εντοπισμό και την πραγματοποίηση του εμβολιασμού σε ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και το μονοδοσικό εμβόλιο, που προκρίνεται με διαφορά από τα υπόλοιπα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, απαιτεί ταχύτητα και λεπτομερή οργάνωση, δεδομένου ότι οι πέντε δόσεις σε κάθε φιαλίδιο αντέχουν μόλις λίγες ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Εξ ου και ένα από τα σενάρια που, κατά τις πληροφορίες, συζητείται στις συσκέψεις των αρμοδίων είναι και να μεταφέρονται πολίτες με ασθενοφόρα, συνοδεία ιατρικής ομάδας, στα εμβολιαστικά κέντρα.
Το σίγουρο είναι ότι οι βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, όπως τα στοιχεία μέσα από την άυλη συνταγογράφηση και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τον εντοπισμό και την ενημέρωση των πολιτών που θα χρειαστούν κατ’ οίκον εμβολιασμό. Αλλά δεν θα είναι το μοναδικό. Δεδομένου, μεταξύ άλλων, ότι η «δεξαμενή» περιλαμβάνει πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, μη εξοικειωμένους με ψηφιακές πλατφόρμες, αναμένονται και πιο συμβατικές λύσεις και συγκεκριμένα να μπορούν να κλείνονται ραντεβού είτε τηλεφωνικά είτε με έγγραφο-δήλωση από συγγενή του ενδιαφερομένου ή από τον γιατρό του, που θα παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία (διεύθυνση κατοικίας κ.λπ.).
Η Κύπρος, για παράδειγμα, υιοθέτησε ειδικό έντυπο αίτησης για κατ’ οίκον εμβολιασμό με αποστολή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και φαξ από τον ενδιαφερόμενο, ή συγγενή του ή τον προσωπικό γιατρό του. Στην ίδια κατεύθυνση αναμένονται σύντομα ενημερωτικά (προτρεπτικά) μηνύματα της κυβέρνησης προς τους ηλικιωμένους και το ιατρικό προσωπικό. Ηδη κυβερνητικοί παράγοντες έχουν λάβει επιστολές από εκπροσώπους οργανώσεων, όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με αίτημα να δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε πολίτες με αναπηρία ή χρόνια πάθηση να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν σε λίστα εμβολιασμού κατ’ οίκον.
«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει»
Και ενώ η ένταση στους ρυθμούς της «Ελευθερίας» ορίζεται ως ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα, με ενεργές παράλληλες γραμμές εμβολιασμού εντός Μαΐου και τον Ιούνιο, λειτουργεί ως εστία προβληματισμού η εικόνα υπερχαλάρωσης από τα ανοίγματα σε οικονομία και κοινωνία.
Τα στοιχεία από τους ελέγχους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν… άρεσαν στο Μαξίμου και ιδίως οι παραβάσεις στην εστίαση σε Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ηπειρο, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη. Εξ ου και καταρτίζεται πλέον νέο σχέδιο οριζόντιων, αυστηρότερων ελέγχων. Επίσης τα plan b της επιστροφής απαγορεύσεων για την αντιμετώπιση τυχόν τοπικών εξάρσεων της πανδημίας είναι στο κυβερνητικό συρτάρι, με την ελπίδα να μη χρειαστεί η εφαρμογή τους. «Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει.
Η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προχθεσινή προγραμματισμένη σύσκεψή του με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, παρά την αποκλιμάκωση σε αριθμό κρουσμάτων, εισαγωγές στα νοσοκομεία και διασωληνώσεις. «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα» τόνισε ο Πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας «αυστηρότητα στην επιβολή του νόμου».