Η πολυπόθητη ελευθερία από τους περιορισμούς είναι με αστερίσκους - Αποφασισμένη η κυβέρνηση να τηρηθούν τα μέτρα.
Ένα χρόνο μετά την άρση του πρώτου lockdown και με την πανδημία να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, τα παράδοξα του κοροναϊού συνεχίζονται. Αφενός, έχουμε την άρση των μέτρων την ώρα που καθημερινά καταγράφονται πάνω από 2.000 κρούσματα και που το κέντρο της Αθήνας κινδυνεύει να μετατραπεί σε εκκολαπτήριο διασποράς μεταλλάξεων του ιού.
Από την άλλη, παραμένουν παράλογα κατά πολλούς μέτρα – όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ μόνο για 4μιση ώρες, λες και ο κοροναϊός είναι… νυχτερινός τύπος – την ώρα που η κοινωνία και η οικονομία έχουν ανάγκη την απελευθέρωση και που είναι αποδεδειγμένο ότι είναι περισσότερο επωφελές να υπάρχει κατανομή του πληθυσμού στις διάφορες δραστηριότητες και όχι συνωστισμός σε ένα μέρος.
Κάπως έτσι, όποιος βγει το βράδυ μια βόλτα σε δημοφιλή σημεία της πρωτεύουσας ίσως δεν νιώσει και τόσο άνετα με τις εικόνες που παρατηρεί: τραπέζια γεμάτα με κόσμο, όρθιοι έξω από μαγαζιά και ελάχιστοι να φοράνε μάσκα. Είναι μεν μια εικόνα χαράς και ξεγνοιασιάς, προτιμότερη από την καταπίεση των προηγούμενων μηνών, αλλά είναι και μια υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στράφι έστω και τα τυπικά, όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις.
Δεν παύει εξάλλου να προβληματίζει το σκηνικό αυτό κυβέρνηση και επιστήμονες – είναι έτοιμοι εξάλλου να επέμβουν σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση της νόσου. Το Plan B για την υπερβολική… χαλάρωση περιλαμβάνει ακόμα και τοπικά lockdown μες στο καλοκαίρι, όπως αυτό στην Κάλυμνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσαν χθες προειδοποιητικό καμπανάκι κινδύνου και αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων.
Συναγερμός για τις μεταλλάξεις στο κέντρο της Αθήνας
Βρετανική και νιγηριανή – με τη δεύτερη να ονομάζεται από κάποιους και «αθηναϊκή» – είναι οι τρεις μεταλλάξεις που καταγράφονται στην καρδιά της Αθήνας. Τα δύο αυτά στελέχη κυριαρχούν σε περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια και ο Άγιος Νικόλαος.
Όσον αφορά στη διαβόητη «αθηναϊκή» μετάλλαξη, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια είναι η μετάλλαξη, που εντοπίζεται στην πρωτεύουσα.
Εκτιμάται πως η νέα αυτή μετάλλαξη είναι σημαντικά πιο μεταδοτική. Γεγονός που σε συνδυασμό με την άρση του lockdown και μια γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων δημιουργεί ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
Πλέον, η μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 10,59% των δειγμάτων στην Αττική, Δ. Ελλάδα 3,75%, Στερεά Ελλάδα 3,92% και στο 1,72% της Πελοποννήσου.
Συνολικά 1.050 δείγματα έχουν εντοπιστεί στην Επικράτεια, ενώ μελέτη του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου, αναφέρει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την μεταδοτικότητα, αλλά ούτε για την ανοσολογική διαφυγή από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Σε εφαρμογή το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. – Μπαράζ ελέγχων
Από απόψε το βράδυ, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, θα αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο της αστυνομίας για επίβλεψη των περιοριστικών μέτρων ξεκινώντας από τις πλατείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για επίβλεψη των μέτρων κατά της πανδημίας θα περιλαμβάνει σαφάρι ελέγχων μετά τις 00.30 που είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας, με τους ελέγχους να είναι εντατικοί τόσο στους δρόμους όσο και στην εστίαση.
Μάλιστα, στους δρόμους θα επανέλθουν τα μπλόκα της Τροχαίας, τα οποία καταγράφουν την κυκλοφορία και θα κόβουν πρόστιμα σε όσους κινούνται αδικαιολόγητα μετά την απαγόρευση.
Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι και αναφορικά με την χρήση μάσκας, με τα πρόστιμα να πέφτουν «βροχή» όχι μόνο σε όσους δε φορούν, αλλά και σε αυτούς που φορούν τη μάσκα τους με λάθος τρόπο.
Έντονη θα είναι η παρουσία της αστυνομίας και σε ΜΜΜ, ελέγχοντας πληρότητες και μάσκες.
Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν τη μη χρήση μάσκας είτε σε εξωτερικούς χώρους, είτε στα μέσα μεταφοράς – πολλές φορές λόγω ζέστης, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που την φορούν αλλά με λάθος τρόπο.
Οι αστυνομικοί ελέγχουν όσο περισσότερους προλαβαίνουν. Μέσα στα λεωφορεία, στις στάσεις, σε περαστικούς… ακόμα και επιβαίνοντες σε ΙΧ.
Στα «ραντάρ» των Αρχών βρίσκονται επίσης παραβάσεις επιχειρήσεων εστίασης που είτε χρησιμοποιούν εσωτερικούς χώρους, είτε δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, είτε σερβίρουν ορθίους, ουρές χωρίς μέτρα έξω από καταστήματα, συνωστισμούς σε πλατείες όπως στο Βαρνάβα, το Χαλάνδρι και στην Παραλιακή καθώς και η κυκλοφορία τις βραδινές ώρες που δεν επιτρέπεται.
Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πάντως ότι τα μέτρα χαλάρωσης δεν θα επιβαρύνουν τελικά τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως εκτιμούν ορισμένοι λοιμωξιολόγοι με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο να απευθύνεται για μία ακόμη φορά προς τους λοιμωξιολόγους.
«Ας κάνουν λίγο κράτει οι επιδημιολόγοι με τις προβλέψεις και ας κοιτάνε τις τάσεις. Οι τάσεις αυτή τη στιγμή είναι πτωτικές» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.
Παλιό, καλό μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας
Το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής έβγαλε στους… δρόμους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, αφού αυτή τη φορά, απελευθερώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα όλες οι καθημερινές μας δραστηριότητες.
«Άνοιξαν τα σχολεία, ελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις, άνοιξε και ο τουρισμός, σχεδόν ταυτόχρονα. Έτσι, η κίνηση είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με το 2020, ίσως και σε σχέση με το 2019» σημείωσε ο σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής, Κίμωνας Λογοθέτης.
Η κίνηση των αυτοκινήτων σε κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας εκτινάχθηκε. Στη Λεωφόρο Κηφισίας αυξήθηκε 54%, στη Λεωφόρο Αθηνών 34%, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος 28%, στη Λεωφόρο Β. Σοφίας 22%.
Στη Βασ. Σοφίας, τα αυτοκίνητα κινούνται σημειωτόν. Τα φανάρια ανάβουν και σβήνουν αλλά οι οδηγοί μένουν στο ίδιο σημείο.
Στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της περιφέρειας Αττικής, οι κάμερας έχουν πάρει… «φωτιά».
Η πρόβλεψη είναι ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο στους δρόμους της πρωτεύουσας, τις επόμενες ημέρες.
«Θα έχουμε περισσότερη εισροή τουρισμού, οπότε θα έχουμε περισσότερα τουριστικά λεωφορεία. Αν έχουν τον τουρισμό σε κανονική ροή θα κυκλοφορούν 1.800 τουριστικά λεωφορεία με μεγάλο όγκο στην Αττική» πρόσθεσε ο κ. Λογοθέτης.
Υπομονή, λοιπόν…. αφού η κανονικότητα την οποία τόσο απαιτούσαν οι κάτοικοι των πόλεων, φέρνει όχι μόνο όσα μας έλειψαν αλλά και όσα πάντοτε μας ταλαιπωρούσαν.