Σε συνδυασμό με την άρση του lockdown και μια γενικότερα χαλάρωση στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, έκρουσε το «καμπανάκι» κινδύνου τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την επιστημονική κοινότητα
Προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κοροναϊού που εντοπίστηκε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας, την επονομαζόμενη «αθηναϊκή» μετάλλαξη, η οποία ουσιαστικά αποτελεί παραλλαγή του στελέχους από τη Νιγηρία. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την άρση του lockdown και μια γενικότερα χαλάρωση στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, έκρουσε το «καμπανάκι» κινδύνου τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την επιστημονική κοινότητα.
Αναφερόμενη στην συγκεκριμένη μετάλλαξη κατά την ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξέφρασε μια εύλογη ανησυχία, η οποία -όπως τόνισε- επικρατεί και για οποιαδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζεται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να είναι πολύ περιορισμένη.
«Σχετικά με την αθηναϊκή μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί, καθώς και για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα ειδικής παρατήρησης και καταγραφής και ειδικοί γενετιστές και λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.
Μιλώντας στο Sputnik ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε κι αυτός στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας και τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
«Αυτή τη στιγμή μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 διαπιστώνονται αρκετά συχνά. Στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώθηκε προσφάτως μια μετάλλαξη η οποία έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για όλες τις μεταλλάξεις μέχρι σήμερα δεν έχουμε δεδομένα που να μας λένε ότι τα εμβόλια τα οποία είναι σε χρήση δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυξάνουν τη μετάδοση (σ.σ. εννοεί οι μεταλλάξεις) του ιού επομένως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε μεγαλύτερα ποσοστά ανθρώπων να έχουν πετύχει πλήρη εμβολιασμό ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό που λέμε ανοσία της αγέλης» δήλωσε.
Όσον αφορά το εάν η αθηναϊκή μετάλλαξη του κοροναϊού πρέπει να μας προβληματίζει περισσότερο από τις άλλες μεταλλάξεις, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι όλες οι μεταλλάξεις προβληματίζουν καθώς αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού.
«Όλες οι μεταλλάξεις, ιδιαίτερα η ινδική μετάλλαξη, μας προβληματίζουν γιατί αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού και βεβαίως γνωρίζουμε ότι αν συνεχίσει η πανδημία να είναι ενεργός, ιδιαίτερα σε περιοχές του κόσμου με μεγάλους πληθυσμούς όπως είναι η Ινδία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλάξεων δεδομένου ότι ο ιός προσπαθεί να βρει τρόπους καλύτερης επιβίωσης και μεγαλύτερης μετάδοσης. Επομένως, για αυτό μιλάμε για μία ανάγκη ελέγχου της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο» υποστήριξε στο ίδιο μέσο.
Τι είναι η αθηναϊκή μετάλλαξη
Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος του οποίου η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία.
«Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» διευκρίνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωσή του στις 7 Μαΐου. Δηλαδή πρόκειται για μια μετάλλαξη που μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων.
«Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» είχε πει.
Μάλιστα, αναφερόμενος στα ποσοστά που εμφανίζει η διάδοση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ο κ. Μαγιορκίνης είχε ξεκαθαρίσει ότι τα ποσοστά αναφέρονται σε διάφορα σημεία: «Δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων» είχε πει.
«Καμπανάκι» και από τον Τσιόδρα
Για τις μεταλλάξεις προειδοποίησε δύο φορές τις τελευταίες ημέρες και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αρχικά από το βήμα του Συνεδρίου Λοιμώξεων όπου ουσιαστικά προανήγγειλε ότι «αυτό που θα μας απασχολήσει στο επόμενο διάστημα είναι οι μεταλλάξεις».
Στη συνέχεια, κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας για την πορεία του κοροναϊού υπενθύμισε ότι η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί και χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. «Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά.