Γάζα : Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα – Τουλάχιστον 200 νεκροί μεταξύ των οποίων 59 παιδιά

Γάζα : Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα – Τουλάχιστον 200 νεκροί μεταξύ των οποίων 59 παιδιά

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας γα όγδοη ημέρα με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών συνεχώς να αυξάνεται. Οι γενικόλογες παραινέσεις από τις διεθνείς δυνάμεις δεν φαίνεται να λειτουργούν αποτρεπτικά για τη συνέχεια της κλιμάκωσης.

Σε κόλαση έχει μετατραπεί για άλλη μια φορά η Λωρίδα της Γάζας, με το σφυροκόπημα από το Ισραήλ να συνεχίζεται για 8η μέρα. Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τρίτη φορά δεν εξέδωσε ψήφισμα μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ.

Οι νεκροί στη Γάζα έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 200, ανάμεσά τους 59 παιδιά, ενώ 1.300 είναι οι τραυματίες. Η Χαμάς συνεχίζει να κατηγορεί το Τελ Αβίβ ότι αυξάνει την επιθετικότητά του κατά αμάχων, χτυπώντας σπίτια και κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες ώρες.

Στον αντίποδα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι οι επιδρομές στοχεύουν σε στρατιωτικούς στόχους και πως, σήμερα, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικά πλήγματα στα σπίτια υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαμάς.

Δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα είπε ότι παρολίγο να σκοτωθεί και εκείνη στο σκηνικό πολέμου στη Γάζα.

Εξαιτίας των βομβαρδισμών πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ 2.500 είναι ήδη άστεγοι. Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν να αντιμετωπίσουν τη διάλυση της πόλης τους, με το δίκτυο ύδρευσης και ρεύματος να έχει υποστεί μεγάλες βλάβες.

Χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα
Έξι από τις δέκα γραμμές που ηλεκτροδοτούν τη Γάζα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τον Mohammed Thabet, εκπρόσωπο της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Υπάρχουν περιοχές που έχουν αποκοπεί εντελώς από την ηλεκτρική ενέργεια», είπε. Τα συνεργεία επισκευής των βλαβών παρά τις φιλότιμες προσπάθειες είναι σχεδόν αδύνατον να επιδιορθώσουν το πρόβλημα εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθέσεων.

Στο μεταξύ, το πρόβλημα με την προμήθεια των καυσίμων παραμένει καθ΄ ολη τη διάρκεια των συγκρούσεων καθώς το Ισραήλ εμποδίζει σε οχήματα μεταφοράς να προσεγγίσουν, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τις ζωοτροφές που βρίσκονται τοποθετημένες σε φορτηγά που είναι αποκλεισμένα στα σύνορα ενώ το παλαιστινιακό υπουργείο Γεωργίας προειδοποιεί ότι χωρίς τις παραδόσεις τα κτηνοτροφικά προϊόντα (και πουλερικά) θα εξαντληθούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα αποθέματα θα εξαντληθούν την Κυριακή. Προβληματισμός υπάρχει και για τη γεωργία καθώς από τις ισραηλινές επιθέσεις δεν γλίτωσαν ούτε τα αγροκτήματα. Τέλος, το Ισραήλ εμποδίζει τους αλιείς να πλέουν έξω από τις ακτές της Γάζας.

Όσον αφορά το πόσιμο νερό, ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης θαλασσινού νερού (στην πόλη Beit Lahia) δεν λειτουργεί, αφήνοντας 250.000 άτομα χωρίς πόσιμο νερό. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας.

Οι ρουκέτες της Χαμάς και οι απώλειες των Ισραηλινών

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως μέχρι σήμερα, μια εβδομάδα μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, μαχητές της Χαμάς έχουν εκτοξεύσει περίπου 3.150 ρουκέτες από τον παλαιστινιακό θύλακο προς το Ισραήλ.

Περίπου 460 από τις ρουκέτες δεν πέρασαν τα σύνορα και έπεσαν μέσα στο έδαφος της Γάζας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Το ισραηλινό αμυντικό πυραυλικό σύστημα Σιδερένιος Θόλος αναχαίτισε περίπου το 90% των ρουκετών αυτών, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Συγκριτικά, συνολικά 4.481 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ στις 51 ημέρες που είχε διαρκέσει ο πόλεμος του 2014 στη Γάζα.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί στο Ισραήλ είναι δέκα, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Στον απόηχο του βομβαρδισμού του κτιρίου που στέγαζε ΜΜΕ νέες δηλώσεις του «διεθνούς παράγοντα»

Ο βομβαρδισμός του AP και άλλων ΜΜΕ από το Ισραήλ χθες το απόγευμα ξεσήκωσε αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, με τον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν να ζητάει «διευκρινήσεις» από το Ισραήλ σχετικά με την «δικαιολόγηση» της επίθεσης.

Δήλωσε ότι προσωπικά δεν έχει δει στοιχεία που ενδεχομένως είχαν οι ισραηλινές αρχές και, κατά συνέπεια, δεν διατύπωσε επί του παρόντος άποψη για την νομιμότητα του ισραηλινού πλήγματος.

Ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, αλλά του έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι υγειονομικοί και δημοσιογράφοι απειλούνται, κυρίως μετά την επίθεση του Σαββάτου κατά του κτιριακού συγκροτήματος.

Βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα δείχνει τον ιδιοκτήτη του κτιρίου  al-Jalaa που στέγαζε τα ΜΜΕ να συνομιλεί με Ισραηλινό διοικητή στο τηλέφωνο και να προσπαθεί να τον πείσει ώστε να τους δώσει δέκα λεπτά για να μπορέσουν οι δημοσιογράφοι να πάρουν τον εξοπλισμό τους από το κτίριο.

Και το AP σε ανακοίνωσή του ανέφερε επίσης ότι δεν πρόλαβαν να πάρουν τον εξοπλισμό τους, ενώ επεσήμανε ότι στο κτίριο δεν υπήρχαν μαχητές της Χαμάς. 

Τις δηλώσεις του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών, ακολούθησε η είδηση από την Ουάσινγκτον Ποστ, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε στην πώληση βομβών ακριβείας στο Ισραήλ, συνολικής αξίας 735 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρώσει το Κογκρέσσο. Η ελπίδα, οι δηλώσεις για αποκλιμάκωση από την μεριά των ΗΠΑ, να πιάσουν τόπο εξανεμίζεται μετά και από αυτήν την κίνηση.

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα το βράδυ ο Μπάιντεν θα έχει συνομιλία με τον Νετανιάχου, ωστόσο οι ελπίδες για καταπαυση του πυρός είναι ελάχιστες.

ΕΕ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πίτερ Στάνο αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει η ΕΕ αλλά και τα κράτη σε διμερές επίπεδο προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή. Χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την κατάρρευση του κτιρίου στη Γάζα, που στέγαζε το Associated Press και το Al Jazeera, τονίζοντας ότι «το ανεξάρτητο ρεπορτάζ από τις περιοχές των συγκρούσεων είναι απολύτως απαραίτητο και η ασφάλεια των δημοσιογράφων ουσιώδης».

Ο Πίτερ Στάνο υπενθύμισε ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 18 Μαίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, η ΕΕ θα συζητήσει πώς μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και τον τερματισμό της βίας.

Σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα βρεθεί αύριο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως τις επόμενες ημέρες θα εργαστεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον βασιλιά της Ιορδανίας για να καταρτίσουν μια σαφή πρόταση για εκεχειρία και ένα πιθανό μονοπάτι για συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε, επίσης, ότι θα αναφέρει τον βομβαρδισμό από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη του κτιρίου όπου στεγάζονταν διεθνή μέσα ενημέρωσης στη Γάζα, την επόμενη φορά που θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Όλες οι χώρες, από τη Ρωσία και την Κίνα μέχρι την Τουρκία και τις Αραβικές χώρες και την Δύση προχωράνε σε δηλώσεις για την απόκλιμάκωση της βίας στην περιοχή που ωστόσο δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι οριακή για τον πληθυσμο, και αν οι βομβαρδισμοί συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, σε συνδιασμό με τον αποκλεισμό και την πανδημία η ανθρωπιστική κρίση θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, περισσότερα από 3.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά τα τελευταία 20 χρόνια. Η κλιμάκωση δεν θα έχει επιπτώσεις μόνο στον πολύπαθο λαό της Γάζας, αλλά και στους Παλαιστίνιους που ζουν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, και κινδυνεύουν με εκτοπισμό.

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ