Η συζήτηση για τους εμβολιασμούς των νεαρότερων ηλικιών έχει ανοίξει στις Δυτικές χώρες και στην Ελλάδα. Τι λένε επιστήμονες και το υπουργείο Υγείας.
Καθώς προχωράει η επιτάχυνση των εμβολιασμών, φαίνεται πως το επόμενο στάδιο είναι οι εμβολιασμοί και των μαθητών, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η έγκριση του εμβολίου Pfizer για τις ηλικίες από 12 έως 15 ετών.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με δεδομένη αυτήν την εξέλιξη, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμένους μαθητές, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΕ η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις νεαρότερες ηλικίες.
Την ίδια στιγμή και ο Χαράλμπος Γώγος εξήγησε πως τον Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των επιστημόνων που αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 12 έως 15 ετών, ενώ τάχθηκε υπέρ της χορήγησής τους στα παιδιά προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά.
Σε κάθε περίπτωση τα εμβόλια αυτά πρέπει να πάρουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όπως και το εμβόλιο για τους κάτω των 18 ετών που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Θεοδωρίδου: Πρόωρη η συζήτηση για εμβολιασμούς παιδιών
Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς και η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη και επεσήμανε χαρακτηριστικά:
«Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ο κίνδυνος για τα παιδιά από τον κορωνοϊό είναι μικρός, επομένως το εμβόλιο για τα παιδιά έχει ως στόχο πρώτον το γεγονός ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού και δεύτερον θα μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, έτσι θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία κλπ.».
Ωστόσο η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλούμε για τον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος δεν θα είναι υποχρεωτικός, όπως δεν είναι υποχρεωτικός και για άλλα εμβόλια πλην αυτών που απαιτούνται για να πάει ένα παιδί στο νηπιαγωγείο.
«Ο εμβολιασμός των παιδιών θα αποφασιστεί ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα»
Το γεγονός ότι υπάρχουν οι συγκεκριμένες μελέτες «δεν σημαίνει ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών», τόνισε.
Το εμβόλιο στα παιδιά έχει ως κύριο στόχο την ανοσία και την μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «ας μη σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων, ακόμη και των υπερήλικων».
Ο εμβολιασμός των παιδιών θα αποφασιστεί αναλόγως με την επιδημιολογική εικόνα και μία τέτοια κίνηση θα γίνει με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών.
Θέλοντας να καθησυχάσει τους πολίτες η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συμμετέχουν επιστήμονες και αρκετοί παιδίατροι και επομένως οποιαδήποτε απόφαση θα έχει την απαραίτητη επιστημονική εγκυρότητα.
ΠΟΥ: Να μην ξεκινήσουν εμβολιασμοί παιδιών αν δεν έχουν εμβολιαστεί ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες
Για το ζήτημα αυτό ο ΠΟΥ πήρε θέση ενάντια στον εμβολιασμό νεότερων ηλικιών στις ανεπτυγμένες χώρες, αν δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες από τον υπόλοιπο κόσμο.
«Θα θέλαμε να επιμείνουμε και πάλι στο γεγονός ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου στις ομάδες αυτές, προτού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια», δήλωσε η Δρ Κέιτ Ο’Μπράιεν, η διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του Οργανισμού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η σύσταση αυτή έγινε αφού ο Καναδάς ενέκρινε την Τετάρτη τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω.
Η επέκταση του εμβολιασμού στους εφήβους, στις πλούσιες χώρες, θα άνοιγε τις εκστρατείες ανοσοποίησης σε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά θα επέτεινε την ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια, την οποία καταγγέλλει ο ΠΟΥ.
«Όταν τα εμβόλια θα έχουν διανεμηθεί έτσι ώστε κάθε χώρα να λάβει αρκετά για τις ομάδες που αποτελούν προτεραιότητα, τότε θα δεχτούμε πολύ ευνοϊκά τη χρήση του εμβολίου» και στους νέους, υπογράμμισε η Ο’Μπράιεν.