Τουρκία: Τα μηνύματα Τσαβούσογλου μέσω Βερολίνου – Βγάζει από τον πάγο τις σχέσεις με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία

Τουρκία: Τα μηνύματα Τσαβούσογλου μέσω Βερολίνου – Βγάζει από τον πάγο τις σχέσεις με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία

Μηνύματα προς την Αθήνα μέσω Βερολίνου θέλησε να στείλει η Άγκυρα η οποία όπως φαίνεται έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αποκατάστασης της σχέσης της με χώρες κλειδιά για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. Στο Ριάντ την επόμενη εβδομάδα ο Τσαβούσογλου

Μηνύματα προς την Αθήνα μέσω Βερολίνου θέλησε να στείλει η Άγκυρα η οποία όπως φαίνεται έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αποκατάστασης της σχέσης της με χώρες κλειδιά για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες έχουν αναβαθμισμένο επίπεδο συνεργασίας με την Ελλάδα.

Ελλάδα και Κύπρος δυσκολεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Σε συνέχεια της χτεσινής τηλεδιάσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν με την Άγκελα Μέρκελ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή την παρουσία του στη Γερμανική πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με τον Μάικο Χάας εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της Ελλάδας κάνοντας το άσπρο μαύρο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων δυσκολεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις» και πρόσθεσε:

«Είναι όμως λυπηρό το ότι οι σχέσεις μας έγιναν όμηρος των παράλογων και μαξιμαλιστικών απαιτήσεων των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το τεράστιο δυναμικό της συνεργασίας».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Αθήνα για έλλειψη βούλησης διαλόγου λέγοντας ότι «ήταν εκείνη που απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα τα προβλήματα επιλύονται».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλλειψε να εξαπολύσει πυρά για το Προσφυγικό ενώ την ίδια ώρα η Άγκυρα κρατάει στο τραπέζι τα περί «τουρκικής μειονότητας» στην Θράκη όπως έδειξε και η επίσκεψη Κιράν.

Γερμανική ενθάρρυνση για διάλογο

Πάντως το μήνυμα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας πάντως ήταν ως συνήθως η …ενθάρρυνση του διαλόγου της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, «μόνο ο δρόμος του διαλόγου υπόσχεται την επιτυχία για μια βιώσιμη λύση», δήλωσε ο κ. Μάας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του και σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση «θέλει να ενθαρρύνει την Τουρκία και βεβαίως τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα και Κύπρο, να βρουν λύσεις».

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, εφόσον όλες οι πλευρές επιτρέψουν να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη και χαιρέτισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι «διεξάγεται διάλογος και υπάρχει ανταλλαγή μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας». Αυτό «αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει λύση, την οποία όλοι θέλουμε», επισήμανε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Η ανησυχία για Λιβύη

Βεβαίως η Τουρκία μετά το ηχηρό χαστούκι από το σύνολο των μεγάλων δυνάμεων, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που διαφώνησαν με την τουρκική θέση για τα δύο κράτη στην Κύπρο, επιδιώκει μέσω της Γερμανίας να δείξει ότι διαθέτει ερείσματα στην διεθνή κοινότητα για τις συνολικές διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα είναι σαφές ότι η Τουρκία φοβάται την απώλεια των «κεκτημένων» της στη Λιβύη και διαμαρτύρεται για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να απειλείται το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι εξίσου σαφές ότι ενόψει της νέας άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, του νέου γύρου των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, της αναμονής για ένα νέο τετ α τετ Τσαβούσογλου – Δένδια για να προετοιμαστεί το ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν, η Άγκυρα επιχειρεί να αναδιατάξει τις συμμαχίες της στην περιοχή και να μπει σφήνα σε συμμαχίες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα.

Τα επόμενα βήματα με Αίγυπτο

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το διήμερο διεξήχθησαν συνομιλίες σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών που είχαν μπει στον πάγο από το 2013.

Στο κοινό ανακοινωθέν Άγκυρας και Καΐρου τονίζεται:

«Οι συνομιλίες ήταν ειλικρινείς και σε βάθος. Αφορούσαν διμερή θέματα καθώς και έναν αριθμό περιφερειακών θεμάτων, ιδίως την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Οι δύο πλευρές θα αποτιμήσουν το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των διερευνητικών και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα», προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών Αιγύπτου και Τουρκίας.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Σαουδική Αραβία

Εν τω μεταξύ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σκοπεύει να επισκεφθεί -για πρώτη φορά μετά από χρόνια- στις 11 Μαΐου τη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους της έντασης ανάμεσα στο Ριάντ και την Άγκυρα.

Την είδηση αυτή έρχεται δύο 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία επιχειρεί την επαναπροσέγγιση με δύο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει με τη μία, την Αίγυπτο, υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ και με την άλλη, τη Σαουδική Αραβία, έχει αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ