Παρά το γεγονός από τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά μία νέα σελίδα προς την… Ελευθερία με το άνοιγμα της εστίασης, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει και η άρση επιπλέον περιορισμών, ορισμένοι κανόνες παραμένουν προκειμένου να μας υπενθυμίζουν πως μέχρι την απόκτηση της ανοσίας της αγέλης, που την αναμένουμε το καλοκαίρι, ο κορωνοϊός καιροφυλακτεί.
Ένα διαφορετικό Πάσχα με αρκετούς περιορισμούς θα κάνουν φέτος οι Έλληνες.
Παρά το γεγονός από τη Δευτέρα του Πάσχα ξεκινά μία νέα σελίδα προς την… Ελευθερία με το άνοιγμα της εστίασης, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει και η άρση επιπλέον περιορισμών, ορισμένοι κανόνες παραμένουν προκειμένου να μας υπενθυμίζουν πως μέχρι την απόκτηση της ανοσίας της αγέλης, που την αναμένουμε το καλοκαίρι, ο κοροναϊός καιροφυλακτεί στις εκκλησίες, στο πασχαλινό τραπέζι, στις συναθροίσεις με τους φίλους και τους συγγενείς μας.
Όπως ανέφερε άλλωστε και η κα. Παπαευαγγέλου χτες κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, αν ξεχαστούμε το επιδημιολογικό φορτίο θα αυξηθεί και πάλι, καθώς ο αγώνας ακόμη δεν έχει τελειώσει.
Για τον λόγο αυτό με την άρση των περιορισμών θα είναι επόμενο να μεγαλώσουμε την κοινωνική μας φούσκα, ωστόσο για την δική μας ασφάλεια δεν θα πρέπει να την καταργήσουμε ακόμη εντελώς.
Κι επειδή ακριβώς η κατάργηση της κοινωνικής φούσκας θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα, για τον λόγο αυτό δεν μπορούσαν να καταργηθούν αμέσως κι όλοι οι περιορισμοί, οι οποίοι πλέον έχουν ενσωματωθεί στις ζωές μας.
Επομένως για το Πάσχα θα διατηρηθεί το μέτρο υποχρεωτικής αποστολής sms (δηλαδή ειδικού μηνύματος) στο 13033 για οποιαδήποτε μετακίνηση των πολιτών ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα ανοίγουν τις πόρτες τους και τα καταστήματα εστίασης χωρίς μουσική.
Την ίδια ώρα όπως ανακοινώθηκε χτες, με το άνοιγμα της εστίασης δεν θα καταργηθεί η αποστολή των SMS, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πρέπει να στέλνουν 6 σε κάθε έξοδό τους.
Αυτό που καταργείται από σήμερα και νωρίτερα από το προσδοκώμενο, είναι ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα από δήμο σε δήμο εντός της περιφέρειάς τους.
Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα του Πάσχα άλλαξε και η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 21:00, στις 22:00, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα παραταθεί ακόμη μία ώρα.
Για καφέ και φαγητό με κωδικό 6
Υπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση ανακοίνωσε πως παραμένει η υποχρέωση της αποστολής SMS μέχρι τις 15 Μαΐου, όταν δηλαδή θα ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα μας. Για εκείνο το διάστημα δρομολογείται και η άρση της απαγόρευσης των υπερτοπικών μετακινήσεων.Ανακοινώθηκε επίσης ότι για τη μετακίνηση σε κατάστημα εστίασης και καφέ θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.
Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας της εστίασης. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά, προσθέτοντας ότι το πέρας της κυκλοφορίας θα ορίζεται πλέον για τις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45 μμ., σημείωσε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11.
Γιατί οι ειδικοί είπαν «όχι» στη μουσική – Η επιστημονική εξήγηση
Τον επιστημονικό λόγο πίσω από τον οποίο θα ανοίξει η εστίαση χωρίς ωστόσο να υπάρχει μουσική στα μαγαζιά εξήγησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.
Όπως τόνισε, το συγκεκριμένο μέτρο έχει να κάνει με την ένταση της φωνής και τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο κοροναϊός.
«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια και οδηγεί τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση. Δεν έχει να κάνει με τον ήχο, έχει να κάνει με το ότι οδηγούμαστε να προσαρμόσουμε τη φωνή μας», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε:
«Χωρίς μουσική δεν θα καταβάλλεται η επιπλέον προσπάθεια που χρειάζεται για να ακουστούμε σε έναν χώρο που έχει δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία».
Για να καταλήξει: «Με αυτό τον τρόπο θα είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει. Με τον άλλο τρόπο δεν θα είναι το ίδιο ασφαλής. Υπάρχει μια παρανόηση πως το πρόβλημα είναι πίσω μας. Δεν είναι πίσω μας. Είμαστε σε μια πορεία βελτίωσης και σταθεροποίησης αλλά δεν είμαστε σε φάση που έχουμε ξεπεράσει εντελώς το πρόβλημα και τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας».
Κίνηση στα διόδια
Την ίδια ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο, όπως και οι διασωληνώσεις , αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των οχημάτων που εξήλθαν, αλλά και εισήλθαν, το τελευταίο 24ωρο (από τις 6:00 της Μεγάλης Τετάρτης 28 Απριλίου έως την ίδια ώρα σήμερα το πρωί), από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο, από τα διόδια της Αθηνών – Κορίνθου, στην Ελευσίνα, εξήλθαν 16.400 οχήματα, ενώ εισήλθαν 13.840 οχήματα. Στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 227 επιστροφές. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 24ωρο (από τις 6:00 το πρωί της Μεγάλης Τρίτης 27 Απριλίου έως την ίδια ώρα της Μεγάλης Τετάρτης 28 Απριλίου), από την Ελευσίνα εξήλθαν 13.633 οχήματα, ενώ εισήλθαν 12.423. Παράλληλα, οι οδηγοί 170 οχημάτων έκαναν αναστροφή και γύρισαν πίσω. Σε ό,τι αφορά την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και ειδικότερα από τα διόδια Αφιδνών, το τελευταίο 24ωρο εξήλθαν 18.809 οχήματα, εισήλθαν 16.823, ενώ έκαναν αναστροφή 46. Το προηγούμενο 24ωρο, στο ίδιο σημείο, τα οχήματα ήταν 17.567 και 16.651, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, έκαναν αναστροφή 47 οχήματα.
Εύθραυστες οι ισορροπίες – Εκτιμήσεις για τα κρούσματα
Τέλος ως «αχίλλειος πτέρνα» χαρακτήρισε την Αττική όσον αφορά την πορεία της πανδημίας κοροναϊού στην χώρα, η καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ με τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη να κάνει λόγο από την πλευρά του για εύθραυστες ισορροπίες.
«Έχουμε μια μικρή πτώση στα κρούσματα όχι αυτή που θα θάλαμε ακόμα, δηλαδή μια μεγάλη ύφεση του 3 επιδημικού κύματος» τόνισε η κα Ψαλτοπούλου εξηγώντας πως η «αχίλλειος πτέρνα» είναι η Αττική καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν πάνω από τα 400 περιστατικά.
«Οι διασωληνωμένοι παραμένουν στα 800 περιστατικά επομένως θέλει μεγάλη προσοχή για να φτάσουμε σε ουσιαστική ύφεση του 3ου επιδημικού κύματος» τόνισε.
Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με το 3ο κύμα, συμπέρανε η καθηγήτρια επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση βοηθητικά λειτουργούν οι εμβολιασμοί, τα σελφ τεστ, κι η προσπάθεια του κόσμου αλλά θέλουμε ακόμα λίγο χρόνο.
«Είμαστε σε πάρα πολύ εύθραυστη ισορροπία» επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο κος Τζανάκης.
«Αυτό που βλέπουμε από τα μοντέλα που τρέχουμε στην Κρήτη δείχνουν ότι θα επιμείνουμε γύρω στα 2500 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος μέχρι το επόμενο διάστημα» είπε τονίζοντας πως πολύ δύσκολα θα πέσουμε από τα 2.500-2000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τις 20 του μηνός.