Αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για την άσκηση ή μη της ποινικής δίωξης σε βάρος του γνωστού κωμικού Πέτρου Φιλιππίδη, κατά του οποίου έχουν υποβληθεί καταγγελίες για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού από ισάριθμες συναδέλφους του.
Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται ο Πέτρος Φιλιππίδης που θα κληθεί να περάσει την περίοδο του Πάσχα αναμένοντας την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ή μη, για τρία βαρύτατα κακουργήματα.
Ο ηθοποιός προτίμησε να μην προσέλθει ο ίδιος ενώπιον του εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου που ερευνά τις τρεις σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του, δυνατότητα που έχει σε αυτήν τη φάση της ποινικής διαδικασίας, αλλά να αντικρούσει τους ισχυρισμούς που προβάλλουν οι καταγγέλλουσες μέσω γραπτού υπομνήματος με τις θέσεις του.
Στο πολυσέλιδο υπόμνημά που κατέθεσε ο δικηγόρος του φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν αρνείται εντελώς τα περιστατικά ή εάν περιγράφει ότι υπήρξε συναίνεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηθοποιός ζήτησε από τον εισαγγελικό λειτουργό να εξετάσει συγκεκριμένα πρόσωπα, αίτημα που τουλάχιστον σε μία περίπτωση έγινε δεκτό από τον κ. Σπυρόπουλο. Ο εισαγγελέας φαίνεται να εξέτασε το πρωί μία γυναίκα-μάρτυρα που έχει σχέση με τον κωμικό, η οποία εκτιμάται ότι αναφέρθηκε κυρίως στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του καλλιτέχνη.
Η έρευνα του εισαγγελικού λειτουργού πλέον βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, με τον κ. Σπυρόπουλο άμεσα να αποφαίνεται αν θα πρέπει να ασκηθεί ή όχι ποινική δίωξη σε βάρος του διακεκριμένου ηθοποιού για τις κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες που του αποδίδουν οι καταγγέλλουσες.
Οι καταγγελίες
Υπενθυμίζεται ότι ο ηθοποιός ερευνάται για τρεις υποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά σε βιασμό που τελέσθηκε το 2008, ενώ οι άλλες δύο σε απόπειρες βιασμού τελεσθείσες το 2010 και το 2014.
Οι τρεις ηθοποιοί, των οποίων οι καταγγελίες αποτέλεσαν το υλικό για την επίμαχη δικογραφία που σχηματίστηκε στην Εισαγγελία, προσέφυγαν αρχικά στο Πειθαρχικό Όργανο του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών όπου αναφέρθηκαν σε όσα υποστηρίζουν ότι υπέστησαν από τον ελεγχόμενο συνάδελφό τους.
Αναφορικά με την υπόθεση του βιασμού, με χρόνο τέλεσης το 2008, η κοπέλα -κατά πληροφορίες- κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον ηθοποιό για επαγγελματική συνεργασία, ωστόσο ο τελευταίος εμφανίζεται να της επιτέθηκε και παρά τις προσπάθειες της να αμυνθεί, τελικά δεν τα κατάφερε.
Η ίδια αρχικά κατέθεσε ότι πρόκειται για μία υπόθεση απόπειρας βιασμού, αλλά ο εισαγγελικός λειτουργός αναβάθμισε το αδίκημα σε τετελεσμένη πράξη, καθώς οι περιγραφές τείνουν περισσότερο στη διάπραξη του αδικήματος του βιασμού, ακόμη κι αν δεν έλαβε χώρα αυτή καθαυτή η σεξουαλική πράξη.
Η δεύτερη έχει καταθέσει ότι βρέθηκε στο καμαρίνι του τον Φεβρουάριο του 2010 για να συζητήσουν για ένα ρόλο και εκείνος της επιτέθηκε ρίχνοντάς την στον καναπέ και ασέλγησε πάνω της έχοντας βγάλει με την βία το παντελόνι της.
«Άπλωσε πάνω μου τα χέρια του και με στρίμωξε στη γωνία. Μου όρμησε, με φιλούσε στον λαιμό και ήθελε να φτάσει στα χείλη μου. Προσπαθώντας να ξεφύγω του έλεγα «σας παρακαλώ σταματήστε, δεν θέλω να το κάνουμε αυτό, δεν αισθάνομαι καλά, αφήστε με, με πονάτε», έχει αναφέρει στην καταγγελία της, ενώ εξήγησε ότι λίγο πριν κατορθώσει να διαφύγει, ο ηθοποιός της είπε «Μη φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανείς στο θέατρο».
Η τρίτη φέρεται να έχει πει πως δέχθηκε σεξουαλική επίθεση μέσα στο αυτοκίνητο του ηθοποιού τον Αύγουστο του 2014. Ο Φιλιππίδης είχε προσφερθεί να την μεταφέρει μετά από συνάντηση για δουλειά.
Η καταγγέλλουσα ανέφερε ότι όταν μπήκαν στο αυτοκίνητό του, εκείνος δεν την μετέφερε σπίτι της, αλλά σε ένα στενό στο Ψυχικό, όπου επιχείρησε να την κακοποιήσει σεξουαλικά, χωρίς να τα καταφέρει.
Η διαδικασία
Ο γνωστός κωμικός πέρα από τις καταγγελίες των τριών γυναικών έχει να αντικρούσει και μαρτυρικές καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και οι οποίες δόθηκαν στον εισαγγελέα προς επιβεβαίωση των καταγγελλομένων.
Αν τελικά ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, ο οποίος θα τον καλέσει σε απολογία για τα τρία αυτά αδικήματα, που είναι όλα σε βαθμό κακουργήματος.
Παρόλο που υπήρξαν κι άλλες καταγγελίες, όπως εκείνες που υπέγραφαν η Αννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη, (αφορούσαν σε πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα και είχαν παραγραφεί), οι αρχές, όπως υποχρεούνται, ερεύνησαν μόνο τις περιπτώσεις, που δεν έχουν παραγραφεί.