«Στρώνει» τραπέζι η εστίαση έξι μήνες μετά: Ο περιορισμός ατόμων, οι αποστάσεις και το ωράριο – Τι θα γίνει με το SMS

«Πυρετώδεις» είναι οι προετοιμασίες στα καταστήματα εστίασης, τα οποία αναμένεται να ανεβάσουν ρολά από τις 3 Μαΐου ύστερα από έξι μήνες αναστολής δραστηριότητας.

«Πυρετώδεις» είναι οι προετοιμασίες στα καταστήματα εστίασης, τα οποία αναμένεται να ανεβάσουν ρολά από τις 3 Μαΐου ύστερα από έξι μήνες αναστολής δραστηριότητας.

Από την επομένη, κιόλας, ημέρα των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι καταστηματάρχες άρχισαν να ετοιμάζουν τα μαγαζιά τους για το άνοιγμα, με αρκετά «αγκάθια» όμως να δημιουργούν προβληματισμό στον κλάδο. Με το μέτρο στο χέρι, ορισμένοι επιχειρηματίες προσπαθούν να τοποθετήσουν τα τραπέζια στις κατάλληλες αποστάσεις, ενώ άλλοι έχουν πιάσει πινέλο και μπογιά για να φρεσκάρουν καρέκλες, τραπέζια και εξωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται πως θα ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι εστίασης, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα μπορούν οι επιχειρήσεις να καταλάβουν επιπρόσθετο χώρο από τον Δήμο, όπως συνέβη τον περασμένο Μάιο. 

Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέλυσε τον τρόπο που θα ανοίξει η εστίαση προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των πολιτών που θα αναζητήσουν μία χαραμάδα διασκέδασης.

Ουσιαστικά, τα μέτρα θυμίζουν αυτά που είχαν ισχύσει την προηγούμενη φορά που η εστίαση επαναλειτουργούσε μετά από lockdown. Η κεντρική ιδέα είναι η διασφάλιση των αποστάσεων, η εκμετάλλευση όσο το δυνατόν περισσότερο των υπαίθριων χώρων και ο συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που θα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:

  • Θα παραμένουν κλειστά από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.
  • Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
  • Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.
  • Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.
  • Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.
  • Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
  • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
  • Απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι.
  • Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
  • Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Κανένα πρόστιμο για όσους φεύγουν από κατάστημα εστίασης στις 11:00 μ.μ.

Πάντως, δεν τίθεται θέμα προστίμου λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας για όσους φεύγουν από ένα κατάστημα εστίασης στις 11, διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.

«Το ωράριο για τα εστιατόρια θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιον που φεύγει από το κατάστημα στις 11. Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση» εξήγησε ο υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

«Όλο το κλειδί είναι το εμβόλιο. Αν πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν όσα συζητάμε δε θα έχουν σημασία. Μόλις φτάσουμε στο τείχος ανοσίας θα μπορούμε να ανοίξουμε τα πάντα, χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως στο Ισραήλ, που είναι για τέταρτη ημέρα χωρίς θάνατο από κοροναϊό. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο αν εμβολιαστούμε. Το ωράριο είναι στις 11 γιατί ακόμα ο ιός είναι ψηλά» πρόσθεσε ο υπουργός.

Τα «αγκάθια»

Πάντως, βασικά ζητήματα που τίθενται από τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι ότι καλούνται να εφοδιάσουν τα καταστήματά τους εν μέσω αργιών, πριν ακόμη ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυσή τους με κεφάλαια επανεκκίνησης.

Ειδικά για τα εστιατόρια, «αγκάθι» αποτελεί πώς θα γίνει ο εφοδιασμός τους με φρέσκα προϊόντα προκειμένου να λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, όταν η Δευτέρα του Πάσχα όπως, φυσικά, και η Κυριακή του Πάσχα είναι αργίες. Τόσο δε η Μεγάλη Παρασκευή όσο και το Μεγάλο Σάββατο είναι ημέρες κατά τις οποίες οι επιχειρήσεις – προμηθευτές λειτουργούν με μειωμένο ωράριο.

Σχετικά με τα κεφάλαια επανεκκίνησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι την εβδομάδα που έρχεται θα πληρωθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή 7.

«Είχαμε 65.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 55.000. Για την επανεκκίνηση της εστίασης, πάμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα δύο ετών, σε δύο μήνες. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πάρουν τα λεφτά τους. Αν μπει κάποιος στην πλατφόρμα στις 10 Μαΐου που ανοίγει, μπορεί μετά να κάνει το κουμάντο του με βάση αυτό».

Τι θα γίνει με το SMS

Σχετικά με την αποστολή μηνύματος στο 13033 για τη μετάβαση σε κατάστημα εστίασης, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι.

«Δεν έχουμε ορίσει την αποστολή μηνύματος για την εστίαση και προσπαθώ να αποφύγω το μήνυμα γιατί έχουμε πρήξει τον κόσμο. Θα το δούμε όμως αυτή τη βδομάδα. Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο να μην μπλέκεται με πολλές διαδικασίες» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημειώνεται πως το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης θα περιορίζεται σύμφωνα με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα αρχίζει στις 23:00 αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που ανοίγουν

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο, θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κυρία δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020.

Συγκεκριμένα η απόφαση για άνοιγμα αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με τον ΚΑΔ 56.10

  • Υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο ΚΑΔ 56.30.10.03.
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια ΚΑΔ 56.30.10.06.
  • Υπηρεσίες καφετέριας ΚΑΔ 56.30.10.07.
  • Υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο ΚΑΔ 56.30.10.14.

Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 5621, δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις και 5630, υπηρεσίες ποτών και οι οκταψήφιοι αυτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από