Με τα χτυπήματα της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα να είναι απανωτά τις τελευταίες ημέρες -με αποκορύφωμα την επικείμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο- ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ANKA αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.
Στον πάγο έχουν μπει τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, αφότου ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου ο Τζο Μπάιντεν.
Με τα χτυπήματα της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα να είναι απανωτά τις τελευταίες ημέρες -με αποκορύφωμα την επικείμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο- ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ -ο οποίος είχε και προσωπικές συγκρούσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν- μέχρι στιγμής δεν έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ANKA αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «διαπιστώθηκε ότι οι διπλωμάτες εργάζονται για την επικοινωνία των δύο ηγετών, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη γραμμή Άγκυρας – Ουάσιγκτον».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η επικοινωνία, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου, σχεδιάστηκε αφού οι δύο ηγέτες συμμετείχαν διαδικτυακά στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα».
Το τηλεφώνημα που δεν έγινε ποτέ
Το τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον που δεν έγινε ποτέ αποτέλεσε μεγάλη είδηση στην Τουρκία, το προηγούμενο διάστημα, ίσως εξαιτίας της τεταμένης σχέσης μεταξύ των δύο χώρων σε θέματα, όπως ο εμφύλιος στη Συρία ή η εξαγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.
Πίσω, όμως, από τη σιωπή που επικρατεί στη νεκρή τηλεφωνική επικοινωνία, αναλυτές, αξιωματούχοι και ειδικοί των γεωπολιτικών ζητημάτων εκτιμούν πως η στάση του Μπάιντεν στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν: Η Τουρκία θα συνεχίσει να πέφτει σε αμερικανικό τοίχο μέχρι να ξεκαθαρίσει γρήγορα τις προθέσεις της εμπράκτως.
«Η σχέση είναι πολύ αμφιλεγόμενη και δεν είμαστε σε θέση όπου μπορούμε να βασιστούμε στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο στηριζόμαστε ή όπως αισθανόμαστε σίγουροι με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ» είχε δηλώσει προ ημερών η Δημοκρατική γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Abigail Spanberger.
«Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ» είχε επισημάνει από την πλευρά του ο Aykan Erdemir, πρώην μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου, που συμμετέχει τώρα στο Ίδρυμα για την Προάσπιση των Δημοκρατιών, με έδρα την Ουάσιγκτον.
Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Το τηλεφώνημα, εφόσον πραγματοποιηθεί, έρχεται μια ημέρα προτού ο Τζο Μπάιντεν -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο, ωστόσο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων. Επισήμαναν πάντως, πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.
Εφόσον το σενάριο αυτό λάβει «σάρκα και οστά», θα πρόκειται για αναμενόμενη κίνηση από την πλευρά Μπάιντεν, η οποία ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση με τον τούρκο ηγέτη, Ταγίπ Ερντογάν.
Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι, εάν εκλεγόταν, θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Σύμφωνα με το Associated Press, αξιωματούχοι δεν είχαν ενημερώσει μέχρι την Τετάρτη την Τουρκία για τις προθέσεις του αμερικανού προέδρου, καθώς ο τελευταίος ενδέχεται να αλλάξει γνώμη.
Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.