Πάσχα στο χωριό: Εξετάζεται ακόμα και «μπλόκο» στην ΕΡΓΑΝΗ για μετακινήσεις εκτός περιφέρειας (vids)

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αρκετοί εργοδότες στην επαρχία να γράφουν «μαϊμού» βεβαιώσεις μετακίνησης για λόγους εργασίας σε φίλους και συγγενείς τους, έτσι ώστε να τους εξυπηρετήσουν.

«Φρένο» σε όσους… έξυπνους ή πoνηρούς επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα παραθυράκια που επιτρέπουν τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ως γνωστόν, αν και για μέρες ακουγόταν από κυβερνητικά χείλη ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, τελικά το Πάσχα στο χωριό θα παραμείνει απαγορευμένο και φέτος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε στη συνέντευξή του στον ALPHA ότι τα πρόστιμα στους παραβάτες θα είναι τσουχτερά. «Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της «μόδας» στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας.»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε Πάσχα στην Αθήνα, πηγαίνοντας στη παραλία, τα πάρκα ή τα βουνά της Αττικής. «Έχουμε πει με σαφήνεια ότι θέλουμε μέχρι δύο οικογένειες να βρεθούν, κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους. Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προέτρεψε τέλος όσους ονειρεύονται την έξοδο από την πόλη να κάνουν υπομονή άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι τις 15 Μαΐου, όταν και θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εντός της χώρας.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή για μερικές κατηγορίες πολιτών επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Αυτοί είναι:

  • Mέλη διοικητικών συμβουλίων
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες
  • Τεχνικά επαγγέλματα
  • Αγροτικές εργασίες
  • Χειρόγραφα βεβαιώσεις
  • Χρήση SMS για βοήθεια σε άτομο που έχει ανάγκη
  • Συμβολαιογραφικές πράξεις

Επίσης, προβλέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού για τους εξής λόγους:

  • Για λόγους εργασίας
  • Για λόγους υγείας
  • Για τελετή
  • Για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  • Για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας
  • Για φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους

Δεν είναι λοιπόν σπάνιο το φαινόμενο αρκετοί εργοδότες στην επαρχία να γράφουν «μαϊμού» βεβαιώσεις μετακίνησης για λόγους εργασίας σε φίλους και συγγενείς τους, έτσι ώστε να τους εξυπηρετήσουν.

Εξετάζεται «μπλόκο» στην ΕΡΓΑΝΗ

Γι’ αυτό τον λόγο, αυτή την ώρα η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να καταργήσουν τέτοια βεβαιώσεις που έρχονται μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ, να κλείσει δηλαδή η ΕΡΓΑΝΗ για κάποιες ή όλες τις παραπάνω κατηγορίες.

Μια ακόμα πιθανότητα είναι να γίνει καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ εκ των υστέρων. Οι αρχές θα συλλέξουν τα στοιχεία σε όσους χρησιμοποίησαν τέτοια έγγραφα και θα τα ελέγξουν μετά.

Για τις περιπτώσεις που κάποιος έχει όντως ανάγκη να μεταφερθεί σε άλλη πόλη για λόγους υγείας, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του κάποιο αποδεικτικό έγγραφο.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα

Την ίδια ώρα, εκπονείται ήδη το σχέδιο με κωδικό «Έξοδος Πάσχα» της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να μείνουν στις πόλεις οι επίδοξοι εκδρομείς που θα επιχειρήσουν να σπάσουν τον κλοιό των απαγορεύσεων για να κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν ήδη από σήμερα με τους άνδρες της τροχαίας να γυρίζουν πίσω πολίτες που επιχείρησαν να περάσουν τα διόδια της Ελευσίνας. Από αύριο ισχυρή θα είναι η παρουσία της αστυνομίας σε διόδια αλλά και παραδρόμους στις Εθνικές οδούς.

Παράλληλα, σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι και εντός των πόλεων, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα μπορούμε να πάμε στις εκκλησίες αλλά μόνο στις περιοχές που μένουμε.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ότι και το φετινό Πάσχα θα το περάσουμε στα σπίτια μας, ζητά υπομονή και δείχνει την 15η Μαϊου ως την ημερομηνία που θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις για τους πολίτες. 

Ο σχεδιασμός της αστυνομίας περιλαμβάνει εκατοντάδες μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών, σε όλους τους παράδρομους – στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας καθώς – όπως υπενθυμίζεται – οι θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουν απελευθερωθεί.

Να σημειωθεί ότι από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μ. Παρασκευή ισχύουν οι απαγορεύσεις για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Εκτός του δήμου κατοικίας οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν μόνο το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Αλλαγές έχουμε και στο ωράριο κυκλοφορίας. Έτσι, τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5 το πρωί έως τις 10 το βραδύ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα – που ανοίγει επισημά και η εστίαση – το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5 το πρωί μέχρι και τις 11 το βράδυ.

Όλη η δύναμη της Αστυνομίας, σύμφωνα με συγκεκριμένες διαταγές που έχουν σταλεί στις κατά τόπους διευθύνσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, θα είναι στους δρόμους μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα, ενώ αυστηροποιούνται οι έλεγχοι ακόμα για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι μετακινήσεις με το ειδικό έντυπο μετακίνησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ολα τα χαρτιά θα ελέγχονται, ενώ αναλυτικές εξηγήσεις θα δώσει αύριο, Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως τόνισε τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αν φανεί ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται στα μέτρα.

«Η εμπειρία μας από την εικόνα των τελευταίων ημερών είναι πως ο κόσμος έχει καταλάβει ότι πρέπει να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα και πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι περισσότερο, όμως εμείς είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε προτείνουν οι ειδικοί της Υγείας» δήλωσε ο κ. Οικονόμου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στόχος είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά, όπου δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις και να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους, γι’ αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της απομάκρυνσης από τα αστικά κέντρα, των συγκεντρώσεων σε πάρκα και υπαίθριους χώρους, γύρω από χώρους λατρείας, στις αγορές και στους σταθμούς λεωφορείων.

Drones και ελικόπτερα για την επιτήρηση της κυκλοφορίας

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drones και τα ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις.

Η χρήση των εναερίων μέσων πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός, αποσκοπεί και στην επιτήρηση της πόλης για την προστασία περιουσιών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γενικότερα, γι’ αυτό θα υπάρχουν και αυξημένες περιπολίες και αστυνομική παρουσία για την πρόληψη διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα κυρίως, που είναι κλειστά. 

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί» ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

  • Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).
  • Έντονη παρουσία έξω από ναούς από σήμερα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση
  • Αυξημένη επιτήρηση με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας
  • Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους έχουν εντολές να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και να ζητούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το λόγο της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών και ιδιαίτερα την μετάβαση σε πρόσωπα που έχει ανάγκη βοηθείας. Σε περίπτωση που αυτό δεν αποδεικνύεται θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 150 ευρώ στους παραβάτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από