Ο αριθμός των διασωληνωμένων, οι μετρήσεις στα λύματα, και οι εκτιμήσεις των ειδικών προκαλούν ανησυχία για την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα.
Δραματική είναι η πρόβλεψη της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη για τον αριθμό των διασωληνωμένων στη χώρα μας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι που θα χρειαστούν ΜΕΘ μπορεί να ξεπεράσουν τους 1.000 καθώς «η αύξηση του ιικού φορτίου είναι τραγική, που σημαίνει μετάδοση της πανδημίας, μας δείχνει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα».
Την ίδια ώρα για τέταρτη νύχτα συνεχίστηκαν τα πάρτι στις πλατείες της Αθήνας με τους νέους να διασκεδάζουν ο ένας πάνω στον άλλον.
Η πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη κατακλύστηκε και πάλι από εκατοντάδες νέους που διασκέδαζαν σχεδόν ο ένας πάνω στον άλλον.
Ενας από τους εκατοντάδες που βρέθηκαν σε πάρτι της πλατείας μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS. Για μάσκες και αποστάσεις ούτε λόγος. «Άλλοι τις είχαν στα αυτιά κρεμασμένες, άλλοι στο σαγόνι. Πώς να φορέσουν μάσκες αφού έπιναν ποτά; Λένε είμαστε ανεύθυνοι και δεν προσέχουμε. Προσέχουμε αλλά δεν προσέχω τον άλλον που είναι 25 χρονών. Μια ίωση είναι τρεις μέρες εντάξει οκ» ανέφερε ένας από τους θαμώνες της πλατείας.
Κι ενώ μέχρι τώρα φαινόταν να υπάρχει σταθεροποιητική τάση στα κρούσματα, τις τελευταίες ημέρες μέσα από τα λύματα φαίνεται σταδιακή αύξηση, ειδικά στην Αττική.
Τα σημερινά στοιχεία είναι ενδεικτικά καθώς το λεκανοπέδιο καταγράφει αύξηση 171%.
Οι προβλέψεις του Σωτήρη Τσιόδρα ταυτίζονται με αυτές της Ματίνας Παγώνη
Η κ. Παγώνη δεν είναι η μόνη που έχει προχωρήσει σε μία τέτοια εκτίμηση. Λίγο καιρό πιο πριν, τον Μάρτιο, ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε συνέδριο στην Ακαδημία Αθηνών, διατύπωσε την πρόβλεψη πως αμέσως μετά το Πάσχα μεταξύ 3 – 10 Μαΐου μπορεί να φτάσουμε τους 1.200 διασωληνωμένους, εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου το γνωστό πλέον Rt παραμείνει χαμηλά, στο 1,1.
Ακόμα προειδοποίησε για 1.000 διασωληνωμένους ασθενείς έως τον Μάιο. Ανέλυσε ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη προϋποθέτει ότι ο δείκτης Rt θα αυξηθεί στο 1,1, από το 0,96 που υπολογιζόταν τότε. Τον ίδιο προβληματισμό μοιράστηκε και με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής κατά την εισήγησή του σε συνεδρίαση. Δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση της κινητικότητας που θα συνοδεύσει το άνοιγμα των λυκείων της χώρας, εκτιμώντας ότι το νέο… κύμα επαφών πιθανόν να διαταράξει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι τα μέτρα θα παραμείνουν στην καθημερινότητά μας, έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα «Ελευθερία» και έστειλε ηχηρό και αισιόδοξο μήνυμα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.
Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί και στο καλό σενάριο: Εάν διατηρηθεί στη μονάδα τότε θα υπάρξει σταθεροποίηση περίπου στους 700 διασωληνωμένους, ενώ εάν μειωθεί στο 0.9, τότε ο ίδιος δείκτης μπορεί να πέσει στους 200 ασθενείς.
Τα δεδομένα από τους διασωληνωμένους και τα λύματα
Τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα 20 Απριλίου μάλλον επιβεβαιώνουν τα αρνητικά σενάρια. Ήδη οι διασωληνωμένοι είναι 847 ενώ τα κρούσματα την Τρίτη 20/4 έφτασαν τα 3.789. Την ίδια στιγμή εκρηκτική είναι η αύξηση του ιικού φορτίου που παρουσιάζεται σε μετρήσεις στα λύματα, σύμφωνα με την έκθεση του εθνικού δικτύου επιδημιολογίας λυμάτων του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με αυτή, παρατηρείται αύξηση κατά 171% του ιικού φορτίου στην Αττική, ενώ αυξημένο κατά 360% εμφανίζεται το ιικό φορτίο στον Αγιο Νικόλαο. Επίσης κατά 120% αυξήθηκε το ιικό φορτίο στο Ρέθυμνο, ενώ οριακή πτώση σημειώνεται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο.
Επιπλέον εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σήμερα στις 20 Απριλίου ο δείκτης μεταδoτικότητας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί και για τις ημερήσιες μολύνσεις, διαμορφώνεται στο 4,8, κάτι που ξεπερνάει τις δραματικές εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων σε συνδυασμό με την αύξηση του ιικού φορτίου δείχνει ότι οι προβλέψεις της Παγώνη και του Τσιόδρα είναι πολύ πιθανόν να βγουν αληθινές. Το σενάριο αυτό θα φέρει το ΕΣΥ στην πιο δύσκολη κατάσταση μέχρι στιγμής καθώς δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πίεση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων.
Για αυτούς τους λόγους η δυνατότητα απόδρασης το Πάσχα μετατρέπεται όπως όλα δείχνουν σε άπιαστο όνειρο. Η κινητικότητα το Πάσχα θα πρέπει να περιοριστεί εντός περιφερειακής ενότητας προκειμένου να υπάρξει και κάποια σχετική εκτόνωση των πολιτών μετά από ένα χρόνο σκληρών μέτρων.
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη στόχος όλων είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι μετακινήσεις και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας στον γενικό πληθυσμό.
Ίδιος είναι και ο στόχος της κυβέρνησης που επιδιώκει επιστροφή στην κανονικότητα στα μέσα Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι από τα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα με επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας».
«Φτάνει στο τέλος της η υγειονομική κρίση»
«H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος» είπε χαρακτηριστικά.
«Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», σημείωσε.
Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι η γρήγορη εξάπλωση των εμβολιασμών είναι αυτή που μπορεί να περιορίσει την πανδημία, και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το ΕΣΥ να ξεπεράσει τα όριά του.