Ο νούμερο ένα φόβος των ειδικών είναι ότι θα υπάρξει και διασπορά σε περιοχές της περιφέρειας που σήμερα έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και στερούνται δομών υγείας.
Δύσκολο μοιάζει να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού και κυρίως οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας το σύστημα Υγείας.
Οι ειδικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν δεν αποκλιμακωθούν οι δείκτες δεν θα ανάψουν το πράσινο φως για Πασχαλιάτικα ταξίδια σε άλλους νομούς, ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλουν να «κινδυνέψει» ο στόχος για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός εξάλλου είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε πολιτική απόφαση για το Πάσχα, εάν ήταν αντίθετη η εισήγηση της επιτροπής.
Πολλοί εμπειρογνώμονες έχουν δηλώσει αντίθετοι ή έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τις επιδημιολογικές συνέπειες ενός ανοίγματος το Πάσχα, φοβούμενοι ότι το ΕΣΥ έχει εξαντλήσει τα όριά του.
Ο νούμερο ένα φόβος
Ο νούμερο ένα φόβος τους, σχετικά με την απελευθέρωση των μετακινήσεων, είναι το ενδεχόμενο να γίνει, μέσω των ασυμπτωματικών, επέκταση των κρουσμάτων το Πάσχα, και υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού, σε περιοχές όπως χωριά ή νησιά που στερούνται δομών Υγείας.
Οι ειδικοί, θεωρούν πως αν επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού θα υπάρξει και διασπορά σε περιοχές της περιφέρειας που σήμερα έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Έτσι είναι πιθανό μετά το Πάσχα να καταγραφεί ένας φαύλος κύκλος μετάδοσης του κορωνοϊού, χωρίς πια να μπορούν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα.
Όπως όλα δείχνουν θα περάσουμε Πάσχα στις πόλεις για να διασφαλίσουμε πως θα κάνουμε όσο το δυνατόν και όσο πιο σύντομα ένα καλύτερο καλοκαίρι.
Οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά αυτή την εβδομάδα για μία σειρά θεμάτων, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συζητήσουν και για το «Πάσχα στο χωριό». Οι τελικές ανακοινώσεις όμως δεν αποκλείεται να γίνουν στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.
Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό προκαλούν οι ακραίοι συνωστισμοί σε πλατείες και πεζόδρομους, που τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, καταδεικνύοντας την κόπωση που έχουν επιφέρει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού τα συνεχή περιοριστικά μέτρα. Κάτι που θέτει κυβέρνηση και ειδικούς μπροστά στο ερώτημα μήπως είναι προτιμότερο να ανοίξει νωρίτερα η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.
Κρίσιμο σταυροδρόμι
«Είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε ενόψει Πάσχα, υπάρχει μία εύλογη κόπωση των πολιτών. Η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Μία παρέμβαση της θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικότερη διασπορά του ιού, ακόμη και σε επεισόδια. Η μεγάλη εικόνα είναι πως η πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι πως τηρούν τα μέτρα. Θα γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες, όπως στην πλατεία Βαρνάβα και σε άλλες πλατείες. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η ίδια πρόσθεσε πως οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα.
Δύσκολο το Πάσχα στο χωριό
«Για να γίνει άρση των μέτρων, πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό εμβολιαστικό αποτέλεσμα που να είναι επαρκές. Στο Ισραήλ εκεί που επιτεύχθηκε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη προχωρούν σε άρση των μέτρων», σημείωσε στο MEGA, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
Έτσι, στο ερώτημα, γιατί να μη φύγουν οι εμβολιασμένοι για τα χωριά τους το Πάσχα, σημείωσε ότι δεν είναι δόκιμη πρακτική αν δεν υπάρχει συλλογική ανοσία στην κοινότητα. «Δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί».
Όπως δήλωσε, άλλωστε, «υπάρχει ισχυρή πίεση στους νοσηλευόμενους και στις ΜΕΘ. Παρότι η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση των περιστατικών. Το πρόβλημα υπάρχει. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση».
Δερμιτζάκης: Να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self test
Από την άλλη πλευρά, την άποψη ότι δεν πρέπει να καθορίζει η πίεση στα νοσοκομεία τις αποφάσεις σχετικά με την κοινωνία, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.
«Πρέπει δυστυχώς να είμαστε πιο στυγνοί» τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης σημειώνοντας ότι μπορεί να αποτελεί κριτήριο τι θα γίνει με ορισμένους ασθενείς και οι αποφάσεις για την κοινωνία πρέπει να λαμβάνονται χωρίς συναισθηματισμούς.
Εξήγησε ότι στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν μέτρα που άσκησαν από τις μεγαλύτερες πιέσεις, το lockdown ήταν πάρα πολύ έντονο χωρίς μάλιστα να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι η χώρα μπήκε σε έναν φαύλο κύκλο αντιμετώπισης. Για τους χιλιάδες νέους στις πλατείες είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι ευχάριστες και πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο.
Ο καθηγητής είπε ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απόλυτα σχετιζόμενοι με τα «μικρά ανοίγματα» που έχουν γίνει και συνεπώς πρέπει να συνεχιστούν ώστε να δοθεί μία λύση στους πολίτες να κοινωνικοποιηθούν.
Σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί για ασύντακτες συγκεντρώσεις μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία, εκτίμησε ο κ. Δερμιτζάκης.
Για το Πάσχα τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self test, εάν οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως και γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους.
Λινού: Πάσχα στο χωριό υπό προϋποθέσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, υποστήριξε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας. Η κυρία Λινού, ερωτώμενη σχετικά με την πορεία του ιού, σημείωσε πως η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει από το χειμώνα με τραπεζάκια έξω και με τα σωστά μέτρα, προσθέτοντας πως όπου έγινε αυτό, τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά.
Συμπλήρωσε επίσης, ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν έχουμε κάνει ότι θα έπρεπε σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπου ο συγχρωτισμός είναι πολύ μεγάλος και σε κλειστό χώρο.
Αναφερόμενη στα self test, είπε πως πρόκειται για θετικό μέτρο, αν και δεν έχει προβλεφθεί ο ανάλογος μηχανισμός ιχνηλάτησης στην περίπτωση που αντοπιστεί κάποιο κρούσμα. Πρόσθεσε δε ότι η αξιοπιστία των self test είναι μειωμένη.
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, είπε ότι κατά τη γνώμη της θα πρέπει να επιτραπούν υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή, θα πρέπει αφενός να υπάρχει ένας σχεδιασμός για να μην συνωστιστούν όσοι μετακινηθούν με λεωφορεία, πλοία κι άλλα ΜΜΜ κι αφετέρου να βρούμε το σωστό μήνυμα για να μεταφέρουμε σε όσους μετακινηθούν, για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν όταν θα φτάσουν στον προορισμό τους.
Η επιδημιολογική εικόνα θα κρίνει τα επόμενα βήματα
Σε κάθε περίπτωση, η εισήγηση των ειδικών για το αν θα υπάρξει περαιτέρω άρση των περιορισμών και αν επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας.
Τα επόμενα βήματα θα κρίνει η επιδημιολογική εικόνας της χώρας, καθώς μπορεί να έχει αρχίσει να σταθεροποιείται σε πολλές περιοχές, όμως θα συνυπολογιστεί ο υψηλός αριθμός των εισαγωγών, των διασωληνωμένων και των θανάτων και η πίεση στο ΕΣΥ.
Όπως εκτιμάται, θα δοθεί πράσινο φως για μία μικρή χαλάρωση των περιορισμών όσον αφορά στις εκκλησίες.
Στις 10 Μαΐου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στόχος είναι να επαναλειτουργήσουν Γυμνάσια και δημοτικά, ενώ έως τότε εξετάζεται να ανοίξει και η εστίασησε εξωτερικούς χώρους.