Πάσχα : Ολο και πιο δύσκολο να επιτραπεί η έξοδος – Τι θα κρίνει την απόφαση (vids)

Πάσχα : Ολο και πιο δύσκολο να επιτραπεί η έξοδος – Τι θα κρίνει την απόφαση (vids)

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει αμείωτος και τους διασωληνωμένους να σημειώνουν καθημερινά κι ένα νέο μαύρο ρεκόρ, η προσδοκία για Πάσχα στο χωριό εξασθενεί ακόμη περισσότερο.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει αμείωτος και τους διασωληνωμένους να σημειώνουν καθημερινά κι ένα νέο μαύρο ρεκόρ, η προσδοκία για Πάσχα στο χωριό εξασθενεί ακόμη περισσότερο.

Τις τελευταίες 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους 65 άνθρωποι ενώ ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε πλατείες θεωρείται βέβαιο ότι έχει συμβάλλει σε νέα έξαρση του ιικού φορτίου, γεγονός που αναμένεται να φανεί τις επόμενες μέρες.

Οι ειδικοί θα αποφασίσουν στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας το τι θα γίνει το Πάσχα, όμως όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι τώρα, δεν τους επιτρέπουν να είναι αισιόδοξοι. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κάτι παραπάνω από οριακή εδώ και πολλές μέρες.

Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της πανδημίας δεν φαίνεται σε καμία περιοχή της χώρας, πουθενά το φαινόμενο δεν δείχνει να ισορροπεί. Ο φόβος να πιεστούν τα νοσοκομεία στην επαρχεία μετά την «Έξοδο του Πάσχα» είναι εμφανής και προβληματίζει τους επιστήμονες.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος τονίζοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή. Ενδεικτική ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Σπαθοβούνι Κορινθίας χτες: «Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι».

Παρά το γεγονός πως πλέον υπάρχει το όπλο των self test για ασφαλείς μετακινήσεις, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θα περιμένει την εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνώμονων.

Ιδανικό για την κυβέρνηση θα ήταν να βρεθεί  μια ασφαλή φόρμουλα που θα απέτρεπε ένα δεύτερο συνεχόμενο Πάσχα στο μπαλκόνι αλλά ταυτόχρονα δεν θα επιβάρυνε την ήδη άσχημη επιδημιολογική κατάσταση.

Συγκεκριμένα, η έξοδος από τις πόλεις θα μπορούσε να γίνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, με αναχώρηση κατόπιν αρνητικού μοριακού τεστ από 48 έως 72 ώρες πριν από το ταξίδι και την επιστροφή με υποχρεωτικό self test.

Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι το self test καθίσταται υποχρεωτικό, από τη Δευτέρα για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, τρόφιμα και ποτά, εστίαση, μεταφορές, θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές, υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, εργαζόμενους σε τοπική αυτοδιοίκηση, ΚΕΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», αλλά και για δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.

Την ίδια ώρα, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων θα είναι ελεύθεροι όσον αφορά στις μετακινήσεις τους, ενώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους και τη σχετική βεβαίωση για το ενδεχόμενο ελέγχου.

Όσον αφορά την Ανάσταση, η  Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει θέσει προς συζήτηση ήδη τα αιτήματα της και αναμένεται να πάρει απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Πότε θα ξέρουμε τι θα γίνει 

Οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά αυτή την εβδομάδα για μία σειρά θεμάτων, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συζητήσουν και για το «Πάσχα στο χωριό».

Lockdown: Κορονοπάρτι δίχως αύριο στις πλατείες – Ξεσάλωμα ξανά στην Κυψέλη από δεκάδες νέους [βίντεο]

Οι αποφάσεις όμως δεν είναι σίγουρο πως θα «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχει πιθανότητα οι τελικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Εκτός των μετακινήσεων, θα πρέπει να δοθεί και ένας οδικός χάρτης σχετικά με το πώς θα κάνουμε Ανάσταση, αλλά και σχετικά με το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα βράδια.

Νέο μαύρο ρεκόρ στους διασωληνωμένους

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική ενώ πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και περιμένουν να αδειάσει κάποιο κρεβάτι.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με 781 διασωληνωμένους, την Τρίτη έφτασαν τους 802, την Τετάρτη άγγιξαν τους 809, την Πέμπτη του 819, την Παρασκευή τους 824 και χθες έσπασαν νέο ρεκόρ με 837. Την Κυριακή τα πράγματα χειροτέρεψαν και οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 841

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το φράγμα των 900 διασωληνωμενων πρόκειται να σπάσει έως την Κυριακή των Βαΐων. Πάντως, επισημαίνουν πως μόνο ο εμβολιασμός του πληθυσμού μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση.

Ακόμα πιο δύσκολη εβδομάδα

Οι εικόνες συνωστισμού και η γενικότερη χαλάρωση των μέτρων προστασίας προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τις επόμενες βδομάδες θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Οι ειδικοί φοβούνται περεταίρω αύξηση κρουσμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, αφού τα στοιχεία από τα λύματα της πόλης δείχνουν μικρή μείωση στα κρούσματα και τα νοσοκομεία φαίνεται ότι αντέχουν στην πίεση. Lockdown : Στη… σκιά των κορονοπάρτι το διακύβευμα του Πάσχα – Ακραίες εικόνες συνωστισμού, ενώ οι ΜΕΘ «γονατίζουν»

Χθες και σήμερα δεν παρατηρήθηκαν έντονα φαινόμενα συνωστισμού, ενώ ήταν λιγοστές οι περιπτώσεις όπου η αστυνομία χρειάστηκε να προχωρήσει σε συστάσεις.

Οχι στην απελευθέρωση των μετακινήσεων

Αρνητικός στην απελευθέρωση των πασχαλινών μετακινήσεων αλλά και σε άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς, εμφανίστηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα μαζικά κορωνοπάρτι και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο.

«Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας», τόνισε ο καθηγητής.

Για το Πάσχα ο καθηγητής συντάχθηκε με τους ειδικούς που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή βλέπει πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Γκίγκας:  Να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το το καλοκαίρι 

Παραμένει ο προβληματισμός των ειδικών και της κυβέρνησης ενόψει του Πάσχα  για το αν πρέπει ή όχι να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, αφού η παραμονή των κρουσμάτων κοροναϊού σε υψηλά επίπεδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά το Πάσχα προκαλούν δισταγμούς για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ο Αχιλλέας Γκίκας μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας μίλησε για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες της Αττικής δηλώνοντας πως έτσι αποτυπώνεται η κόπωση από την πανδημία του κοροναϊού.

«Η νεολαία νομίζει ότι είναι άτρωτη» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open, ενώ τόνισε πως με τα self test θα έχουμε ελάφρυνση της πανδημίας. Επίσης, ανέφερε πως πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας και πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει το τελικό σχέδιο για τον τουρισμό.

Τη Δευτέρα του Πάσχα τα κρούσματα θα κατέβουν στα 1.600

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ δήλωσε πως υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης και πως τη Δευτέρα του Πάσχα τα κρούσματα θα κατέβουν στα 1.600. «Την τελευταία εβδομάδα έχουμε σαφή αποκλιμάκωση. Είμαστε σε ήπια αποκλιμάκωση σε όλη τη χώρα  Θα φανεί από την επόμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη η αποκλιμάκωση. Καλώς δεν άνοιξαν τα μαγαζιά νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, αυτό σταμάτησε την αυξητική πορεία. Τη Δευτέρα του Πάσχα ίσως πέσουμε στα 1600 κρούσματα από τα 2.800. Ο καθηγητής εξέφρασε την αντίθεσή του στην έξοδο του Πάσχα και σημείωσε ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών και περιφερειών. «Είμαι αντίθετος, γιατί η μαζική κινητικότητα δημιουργεί αύξηση επαφών. Μετά από 2 χρόνια θα απαλλαγούμε από τον ιό, αλλά τον Νοέμβριο θα φτάσουμε σε επίπεδο υψηλής ανοσίας στον πληθυσμό», επεσήμανε.

Θεσσαλονίκη : Οι ιδιωτικές κλινικές θα δώσουν όσες κλίνες χρειαστούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας

Προτεραιότητά να μειωθούν οι διασωληνωμένοι
«Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι να μειωθούν οι περίπου 5.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό στα νοσοκομεία, οι 840 που είναι διασωληνωμένοι και βέβαια οι δεκάδες που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, ώστε να πάρει μια ανάσα το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό», τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και ερωτηθείς τι θα ισχύσει τελικά  το Πάσχα.

Κοροναϊός : Τα 3 εκατομμύρια έφτασαν οι νεκροί σε όλο τον κόσμο

Ο κ. Εξαδάκτυλος επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή, λέγοντας πως όταν ήρθε η μεγάλη επιδημία της γρίπης το 1919 και ο κόσμος κουράστηκε να τηρεί τα μέτρα έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της, τότε εμφανίστηκε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα που σάρωσε τα πάντα.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, χτύπησε «καμπανάκι», λέγοντας πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μεταλλάξεις του ιού που θα εμφανιστούν παράλληλα με το πρόγραμμα του εμβολιασμού και που θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας με καταστροφικές συνέπειες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ