Lockdown : Προβληματίζει η διασπορά κρουσμάτων – Παραμένει γρίφος το Πάσχα -Από Δευτέρα με self test λιανεμπόριο, δικαστήρια και σχολές οδηγών

Lockdown : Προβληματίζει η διασπορά κρουσμάτων – Παραμένει γρίφος το Πάσχα -Από Δευτέρα με self test λιανεμπόριο, δικαστήρια και σχολές οδηγών

Παρόλα αυτά ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση περισσότερων δραστηριοτήτων δεν σταματά. Από τη Δευτέρα στις οικονομικές δραστηριότητες προστίθεται πανελλαδικά και η επαναλειτουργία των Σχολών Οδήγησης, με την υποχρέωση του εβδομαδιαίου self testing

Δύσκολη εξίσωση παραμένει το «Πάσχα στο χωριό» καθώς αφενός οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αφετέρου η μεγάλη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δεν αφήνουν περιθώριο μεγάλης αισιοδοξίας για το άμεσο διάστημα.

Παρόλα αυτά ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση περισσότερων δραστηριοτήτων δεν σταματά. Από τη Δευτέρα στις οικονομικές δραστηριότητες προστίθεται πανελλαδικά και η επαναλειτουργία των Σχολών Οδήγησης, με την υποχρέωση του εβδομαδιαίου self testing κατά τη λογική που ισχύει ήδη για τους εργαζομένους στην εστίαση (όταν ανοίξουν), το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα δικαστήρια, τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Oι σχολές οδηγών θα λειτουργούν με τους εξής κανόνες:

-Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα γίνονται μόνο διαδικτυακά.
-Θα γίνονται υποχρεωτικά self tests ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους.
-Υποχρεωτικά self tests για τους εξεταζόμενους 24 ώρες πριν την πρακτική εξέταση.

-Εκπαιδευτές και εξεταστές θα κάνουν υποχρεωτικά self tests δυο φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη.
-Τα ραντεβού των εξετάσεων θα γίνονται ανά μία ώρα και θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό (χρήση μάσκας, ανοιχτά παράθυρα κλπ). 

«Όχι» στα εμπορικά κέντρα

Αρνητική ήταν ωστόσο η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall και εκπτωτικά χωριά), λόγω της εύθραυστης σταθεροποίησης του επιδημιολογικού φορτίου και της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Στο βαθύ κόκκινο μπαίνουν από αύριο Σάββατο η Θάσος, οι δήμοι Ρεθύμνου και Φαιστού, ο δήμος Μαρώνειας Σαπών, η Κύθνος, το Διδυμότειχο, ο δήμος Πίδνας Κολινδρού, ο δήμος Καβάλας, ο δήμος Βόλου, ο δήμος Συντικής Σερρών και ο δήμος Βόρειων Τζουμέρκων. Ενώ βγαίνουν από το επίπεδο του πολύ υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, από τη Δευτέρα, η Μύκονος, η Λέρος και οι δήμοι Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου, η Σκύρος, ο δήμος Λοκρών, το Αγκίστρι, τα Κύθηρα και η Ύδρα.

Άρα πλέον στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται οι εξής περιοχές: Η Περιφέρεια Αττικής, πλην των Δήμων Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Κοζάνης, Λέσβου, Ζακύνθου, Κω και Θάσου. Καθώς και οι Δήμοι Καλυμνίων, Ρόδου, Χίου, Ρεθύμνου, Ανωγείων, Χανίων, Φαιστού, Καβάλας, Καρδίτσας, Γρεβενών, Κύθνου, οι Δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, οι Δήμοι Σερρών, Αμφίπολης και Σιντικής, ο Δήμος Βέροιας, οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ο Δήμος Λαμιέων, ο Δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, οι Δήμοι Χαλκιδέων, Ερέτριας και Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο Δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. 

Στα 26.000 τα ενεργά κρούσματα κοροναϊού στη χώρα – Μειώθηκε στο 5,3% ο δείκτης θετικότητας

Σταθεροποίηση  παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται στις 26.000, ενώ ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων είναι 2.800 σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3% εξηγώντας ότι είναι «κάτι που το περιμέναμε αφού πλέον γίνονται περισσότερα τεστ στην επικράτεια».

Ωστόσο επεσήμανε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές της χώρας  είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο ενώ σε ορισμένες περιοχές όπως το  Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος, παρουσιάζουν αύξηση.

Όπως είπε πάνω από την μονάδα παραμένει ο δείκτης αναπαραγωγής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς η όποια χαλάρωση θα αυξήσει τα κρούσματα, όπως είπε.

Η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε συναθροίσεις έξω από το σπίτι είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς ο ιός στην οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να μας ξεγελάσει, υπογράμμισε. 

Είναι απαραίτητο να έχουμε συνεχή επαγρύπνηση, είπε και πρόσθεσε πρέπει να φανούμε έξυπνοι και πιο αποτελεσματικοί από το ιό είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Αυξημένος, όμως είναι και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Συνολικά 5.500 ασθενείς νοσηλεύονται με μέσο όρο με τις εισαγωγές ανά ημέρα να φτάνουν τις 250. «Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνεται» είπε και πρόσθεσε ότι η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα καθυστερήσει για δυο ακόμη εβδομάδες

Ενας στους 4 που εισάγονται σε ΜΕΘ είναι νεότεροι των 55 ετών, είπε και πρόσθεσε ότι σταθερά βλέπουμε μείωση στις εισαγωγές των ΜΕΘ σε ηλικίες άνω των 75 ετών.

Η μέση διάρκεια νοσηλείας υπολογίζεται στις 17 ημέρες όπως είπε και οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων θα παραμείνει υψηλός και την επόμενη εβδομάδα λόγω του αυξημένου αριθμού των ατόμων που είναι διασωλωνωμένοι.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση θα οδηγήσει σε βεβαιότητα σε αύξηση  διασποράς, κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία» και κατέληξε λέγοντας ότι η επιτροπή επεξεργάζεται τον κίνδυνο μετάδοσης για κάθε δραστηριότητα, τονίζοντας  ότι προηγούνται δραστηριότητες που δεν έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία. 

Στο κόκκινο περιοχές της Αττικής

Στο επίκεντρο του κοροναϊού παραμένει σταθερά η Αττική, η οποία σε καθημερινή βάση καταγράφει σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το Λεκανοπέδιο σήμερα κατέγραψε 1.398 κρούσματα από τα συνολικά 3,067 της χώρας.

Σε πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ο οποίος αγγίζει τα 400 κρούσματα. Συγκεκριμένα καταγράφει 379 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Ακολουθεί Νότιος Τομέας με 201 κρούσματα, ο Δυτικός Τομέας 195 και ο Πειραιάς με 192.

Ακόμα, 165 και 146 κρούσματα καταγράφουν Δυτική Αττική και Ανατολική Αττική αντίστοιχα.

Τέλος, τα νησιά του Αργοσαρωνικού καταγράφουν 12 κρούσματα.

Δείτε αναλυτικά:

Κεντρικός Τομέας Αθηνών 379
Πειραιάς 192
Δυτικός Τομέας Αθηνών 195
Βόρειος Τομέας Αθηνών 165
Ανατολική Αττική 146
Νότιος Τομέας Αθηνών 201
Δυτική Αττική 108
Νησιά του Αργοσαρωνικού 12

Στις 17 μέρες η μέση διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ – Ενας στους 4 κάτω των 55ετών

Στις 17 ημέρες ανέρχεται η μέση διάρκειας νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπως είπε  η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Σήμερα, συνολικά, νοσηλεύονται στην επικράτεια 5.500 ασθενείς, με ένα μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 250 νέες εισαγωγές ανά μέρα. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει. Η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε.

Μάλιστα σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου 1 στους 4 που εισάγονται σε ΜΕΘ είναι ηλικίας κάτω 55 ετών, ενώ επεσήμανε ότι σταθερά παρατηρείται μείωση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ σε ηλικίες άνω των 75 ετών λόγω των εμβολιασμών.

Ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας συνεχίζει να αυξάνεται, κάτι που όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου είναι αναμενόμενο.

Στο 86% έφτασε η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια και στο 91% στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, παρατηρείται αύξηση και στον αριθμό των θανάτων.

«Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%, είπε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Στην Αττική, η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης και στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης», πρόσθεσε  ο κ. Μαγιορκίνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ