Από το ζεϊμπέκικο και την κουμπαριά στην on camera σύγκρουση της Aγκυρας (pics+vids)

Από το ζεϊμπέκικο και την κουμπαριά στην on camera σύγκρουση της Aγκυρας (pics+vids)

Στο μακρινό παρελθόν υπήρξαν κάποιες προσπάθειες εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες δεν επέφεραν κάτι το ουσιαστικό.

Το ίδιο σκηνικό που είχαμε ζήσει στην Αθήνα πριν από περίπου 3,5 χρόνια, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε τη χώρα μας, επαναλήφθηκε στην Άγκυρα το βράδυ της Τετάρτης. Αυτή τη φορά, πρωταγωνιστές οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι μπροστά στις κάμερες αντάλλαξαν πρωτοφανείς για τα διπλωματικά ειωθότα χαρακτηρισμούς.

Μέσα σε λίγη ώρα, η ένταση -με ευθύνη του τούρκου διπλωμάτη- ανέβηκε και ήρθαν στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα που χωρίζουν τα δύο κράτη: από τις έρευνες και τις εξορύξεις στο Αιγαίο και τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάννης και την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Η θέση του Νίκου Δένδια ήταν εξαιρετικά λεπτή. Με δεδομένο ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου -ο οποίος μίλησε πρώτος και έδωσε τον τόνο των δηλώσεων- έκανε λόγο για «επιθετικές δηλώσεις και τετελεσμένα», μίλησε για «κοινό αντιτρομοκρατικό αγώνα», αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Ελλάδας, και αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα της Θράκης», ο έλληνας ΥΠΕΞ ήταν έτοιμος να απαντήσει παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις.

Όπερ και εγένετο, με την ένταση να μεταφέρεται στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου.

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Το χθεσινό μπρα ντε φερ μπροστά στις κάμερες θύμισε την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, το 2017.

Τότε, κατά την υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο διάλογος ήταν έντονος και ξέφυγε ακόμα και από το πρωτόκολλο, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε το λόγο για δεύτερη φορά μετά τον τούρκο πρόεδρο, με τον κ. Ερντογάν να απαντά, σε ένα πρωτοφανές σκηνικό δημόσιας έντασης μεταξύ των δύο πολιτικών.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς ο μεν έλληνας πρόεδρος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, ο δε τούρκος ομόλογός του άνοιξε όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεων της Άγκυρας,

Τότε, δε, κάποιοι άσκησαν κριτική για το κατά πόσο υπήρχαν ώριμες συνθήκες για μια τέτοια επίσκεψη, ωστόσο η αλήθεια είναι πως για επισκέπτες όπως ο Ταγίπ Ερτνογάν ποτέ δεν υπάρχουν κατάλληλες στιγμές.

Για τον Ερντογάν όλες οι στιγμές είναι ακατάλληλες. 65 χρόνια είχαν περάσει από την προηγούμενη επίσκεψη τούρκου πρόεδρου στην Αθήνα και ο Ερντογάν φρόντισε να περάσουν άλλα τόσα μέχρι την επόμενη.

Οι προκλήσεις είναι κάτι που χαρακτηρίζουν την Άγκυρα και φαίνεται πως θα συνεχιστούν, όπως συνέβη άλλωστε και κατά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον του Νίκου Δένδια.

Προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων

Στο μακρινό παρελθόν πάντως, υπήρξαν κάποιες προσπάθειες εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες δεν επέφεραν κάτι το ουσιαστικό.

Πρόκειται κυρίως για κινήσεις που εντάσσονται περισσότερο στην αλυσίδα της «προσωπικής διπλωματίας», στην οποία ηγέτες και υπουργοί αναλίσκονται κατά περιόδους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να μην λύνει προβλήματα, διευκολύνει όμως τους διαύλους επικοινωνίας και δημιουργεί ένα διαφορετικό περιβάλλον συζήτησης.

Ένα εξ’ αυτών ήταν το πολυσυζητημένο ζεϊμπέκικο, το 2001, του τότε υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου υπό το βλέμμα και τα χειροκροτήματα  του τούρκου ομολόγου του, Ισμαήλ Τζεμ.

Ο Παπανδρέου με τον Τζεμ είχαν πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη σε Κουσάντασι και Σάμο, ενώ είχαν προαναγγείλει κοινές σεισμικές έρευνες των δύο χωρών. Η συνέχεια, γνωστή: το βράδυ, στο τραπέζι της Σάμου, ο Παπανδρέου ζήτησε παραγγελιά τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», χόρεψε, η σύζυγός του Άντα τον έραινε με λουλούδια και ο Τζεμ χειροκροτούσε.,

Τότε, ο ΓΑΠ είχε ακούσει ουκ ολίγα σε Ελλάδα και Κύπρο. Ένας χορός που προκάλεσε διπλωματική «ημικρανία» στον τότε πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, δημιουργώντας ένταση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου.

Τα βήματα του Γιώργου Παπανδρέου ακολούθησε αργότερα και ο Κώστας Καραμανλής που έγινε κουμπάρος στον γάμο της κόρης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εσρά.

Ο γάμος έγινε στην Κωνσταντινούπολη και πολλά διεθνή ΜΜΕ τον είχαν χαρακτηρίσει «σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», αφού οι ξένοι ηγέτες που παρέστησαν στην τελετή ήταν δεκάδες και τα μέτρα ασφαλείας κάτι παραπάνω από δρακόντεια.

Εκτός του έλληνα τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, μάρτυρες στον πολιτικό γάμο της κόρης του Ερντογάν ήταν ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάζ, και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ.

Μάλιστα, ο ευτυχής πατέρας Ερντογάν χαρακτήρισε με δηλώσεις του το γεγονός ως «συνάντηση πολιτισμών».

Κατά την διάρκεια της τελετής, στην οποία παρέστησαν 7.500 υψηλοί προσκεκλημένοι, ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε την πολιτική σημασία της παρουσίας του στο γάμο της κόρης του Τούρκου πρωθυπουργού. «Πριν από μερικά χρόνια η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού σε ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν αδιανόητη» είπε χαρακτηριστικά.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δε, σημείωναν την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του έλληνα πρωθυπουργού σε μια τόσο σημαντική στιγμή στη ζωή του τούρκου πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ