Johnson & Johnson : Ο εφιάλτης των θρομβώσεων ξαναχτυπά – Ανατρέπεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμού (vids)

Ακόμη μία φορά η τύχη φαίνεται πως χαμογελά στον πανδημικό ιό αφού μετά το εμβόλιο της Astra Zeneca, ήρθε η σειρά του ελπιδοφόρου σκευάσματος της Johnson & Johnson να ανέβει τον Γολγοθά της δυσπιστίας μετά τις αναφορές για εμφάνιση θρομβώσεων σε ανθρώπους που μόλις είχαν εμβολιαστεί.

Ακόμη μία φορά η τύχη φαίνεται πως χαμογελά στον πανδημικό ιό αφού μετά το εμβόλιο της Astra Zeneca, ήρθε η σειρά του ελπιδοφόρου σκευάσματος της Johnson & Johnson να ανέβει τον Γολγοθά της δυσπιστίας μετά τις αναφορές για εμφάνιση θρομβώσεων σε ανθρώπους που μόλις είχαν εμβολιαστεί.

Οι περισσότερες χώρες, και ανάμεσα τους η Ελλάδα, είχαν στηρίξει πολλές από τις ελπίδες τους στο εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι μονοδοσικό, να μην χρειάζεται περίπλοκο και κοστοβόρο σύστημα αποθήκευσης, διατήρησης και κυρίως να μπορεί να παραχθεί και να διανεμηθεί σε αξιόλογες ποσότητες ώστε να προχωρά η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και το περιβόητο τείχος ανοσίας να παίρνει καθημερινά μπόι.

Ομως οι νέες αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν στην Αμερική και οδήγησαν σε αναστολή χορήγησής του, προκάλεσαν μία μικρή αλυσιδωτή αντίδραση και σε άλλες χώρες, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να διερευνά για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο αιτιακής σχέσης μεταξύ της δραστικής ουσίας του εμβολίου και των θρομβώσεων.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι λιγότερα από δέκα περιστατικά θρομβώσεων παρατηρήθηκαν σε μία κλίματα επτά εκατομμυρίων εμβολιασμών, με πηγές μέσα από την εταιρεία να επισημαίνουν, όπως έγινε γνωστό, ότι τα όποια περιστατικά αναφέρθηκαν – και εφόσον ισχύουν – δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ανιχνευτούν στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών που περιλαμβάνουν πολύ μικρότερο σε αριθμό δείγμα.

Συνολικά έξι γυναίκες 18-48 ετών εμφάνισαν τη διαταραχή του αίματος, από τις οποίες η μία πέθανε και μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι «συνιστούν» το πάγωμα των εμβολιασμών για προληπτικούς λόγους, υπονοώντας ότι η χρήση του εμβολίου μπορεί αργότερα να πάρει εκ νέου το πράσινο φως.

Σύμφωνα πάντως με τους New York Times, η σύσταση των δύο υπηρεσιών θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα ομοσπονδιακά εμβολιαστικά κέντρα. Η Johnson & Johnson και η AstraZeneca είναι οι μόνες φαρμακοβιομηχανίες που δεσμεύτηκαν να προσφέρουν εμβόλια σε τιμή κόστους για όσο διαρκεί η πανδημία. Για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους, τα δύο εμβόλια θεωρούνται σημαντικά όπλα για την ανάσχεση της πανδημίας, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Τα όσα συνέβησαν πριν λίγο καιρό με το εμβόλιο της Astra Zeneca επέδρασαν καταλυτικά στην απροθυμία αρκετών ανθρώπων να πάνε να εμβολιαστούν, και αυτό καταγράφτηκε και στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι  έλληνες επιστήμονες, «διαβλέπουν εδώ και μέρες μία σαφή τάση δυσπιστίας σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, στέκονται όμως με αισιοδοξία στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών παραμένει πιστή στο ραντεβού της σταθμίζοντας τον πιθανό κίνδυνο και τα οφέλη. Και καταλήγουν ότι η ζημία που έχει προκληθεί μέσω της αμφισβήτησης είναι περιορισμένη, πλην όμως ανατρέψιμη, ιδίως εάν η Ευρώπη τηρήσει μια ενιαία στάση βάζοντας οριστική τελεία στις παλινωδίες και τις αντικρουόμενες – στο πλαίσιο της ΕΕ – εθνικές οδηγίες που ενέτειναν τη σύγχυση των πολιτών στη Γηραιά Ηπειρο.

Ηχηρό ήταν, άλλωστε, το μήνυμα που έστειλε κατά την πρόσφατη διάλεξή του στην Ακαδημία Αθηνών ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα επτά μελετών δείχνουν ότι «ο κίνδυνος θρόμβωσης κυμαίνεται έως και 69% στα σοβαρά περιστατικά της νόσου». Απαντώντας, δε, στο κρίσιμο ερώτημα, «ποια είναι η πιθανότητα θρόμβωσης με το εμβόλιο της Οξφόρδης» επεσήμανε ότι είναι «περίπου μία στις 100.000. Στο χειρότερο σενάριο». Μάλιστα, πρόσθεσε με νόημα ότι η πιθανότητα κάποιος να χάσει τη ζωή του από τροχαίο, 28 ημέρες με τον εμβολιασμό του, είναι μία στις 10.000.

Την Τετάρτη η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου και οι αρμόδιες Αρχές, είναι ήδη ενήμερες για τα περιστατικά θρομβώσεων. Αλλωστε από την περασμένη Παρασκευή το θέμα είχε θιχτεί από την Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν τίθεται θέμα αναστολής των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα στη χώρα μας, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν στις 19 Απριλίου. Το θέμα δεν υπάρχει στην ατζέντα, δήλωσε στο MEGA μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι τα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες, οι πρώτες 33.600 δόσεις από το εμβόλιο της J&J θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα αύριο. Μία δεύτερη παρτίδα αναμένεται την Μεγάλη Πέμπτη, συνολικά 70.800 δόσεις μέχρι τέλος Απριλίου. Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει άλλες 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό καταρτίστηκε πριν από τις δραματικές εξελίξεις με τα περιστατικά θρομβώσεων και τις μειωμένες παραδόσεις από την J&J που ανακοινώθηκαν. Η μεγάλη αγωνία των ελληνικών Αρχών αυτήν την στιγμή, είναι μη τυχόν τα περιστατικά θρόμβωσης πυροδοτήσουν κύμα δυσπιστίας για το εν λόγω εμβόλιο, το οποίο βάσει του αρχικού σχεδίου θα παραδιδόταν σε διόλου ευκαταφρόνητες ποσότητες.

Μέχρι και την Δευτέρα, η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ελλάδα εξελισσόταν με ταχείς ρυθμούς. Εντός του Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού ακόμη τεσσάρων πληθυσμιακών κατηγοριών. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, από την Παρασκευή, 16 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για τηνομάδα Β(πολίτες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα). Επίσης, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου, παίρνουν σειρά οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες 55-59 ετών και στις 23 Απριλίου ακολουθούν τα άτομα της ομάδας 50-54 ετών. Οπως μάλιστα, τόνισε ο ίδιος «αν πάνε όλα βάσει σχεδίου, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν κι άλλες κατηγορίες, ώστε τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε και νεότερους συμπολίτες μας».

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί έως και χθες, είχαν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Αναλυτικότερα, με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%. Επιπρόσθετα, αύριο αναμένεται να περάσουν τα σύνορα της χώρας μας οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Johnson & Johnson (33.600 δόσεις), ενώ έως τον Ιούνιο η Ελλάδα θα έχει τροφοδοτηθεί με 1,33 εκατ. δόσεις, αν τηρηθεί το πλάνο.

Το απόγευμα της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε διευκρινίσεις από την εταιρεία Johnson & Johnson για την «απολύτως αναπάντεχη» ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι αναβάλει προσωρινά τις παραδόσεις στην ΕΕ μετά την απόφαση των ΗΠΑ να παγώσουν τη χρήση του εμβολίου mRNA λόγω της εμφάνισης θρόμβωσης σε έξι γυναίκες μέσης ηλικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως προβλέπει η σύμβασή της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από