Lockdown : Πάσχα ημικανονικό για να σώσουμε το καλοκαίρι – Στενό μαρκάρισμα του ιού από τα self tests

Lockdown : Πάσχα ημικανονικό για να σώσουμε το καλοκαίρι – Στενό μαρκάρισμα του ιού από τα self tests

Ένα νέο «όπλο» στη μάχη με τον κοροναϊό ρίχνει πλέον η Ελλάδα, η οποία παράλληλα προχωράει στην περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με τα σχολεία να παίρνουν τη «σκυτάλη» από το λιανεμπόριο και να ανοίγουν τη Δευτέρα 12 Απριλίου

Ένα νέο «όπλο» στη μάχη με τον κοροναϊό ρίχνει πλέον η Ελλάδα, η οποία παράλληλα προχωράει στην περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με τα σχολεία να παίρνουν τη «σκυτάλη» από το λιανεμπόριο και να ανοίγουν τη Δευτέρα 12 Απριλίου. «Σύμμαχος» σε αυτό το σχέδιο αναμένεται να είναι τα self test, τα οποία στην αρχή θα διατεθούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στους εργαζόμενους.

Όλα αυτά, λιγότερο από ένα μήνα πριν τον Πάσχα και 40 μέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαϊου. Παράλληλα, εφόσον τα self test αποδειχτούν «χρήσιμα» αναμένεται να συμβάλουν και στο άνοιγμα της εστίασης μέσα στον επόμενο μήνα.

Όλα αυτά, ενώ φουντώνει η συζήτηση για… Πάσχα στο χωριό, ένα σενάριο το οποίο δείχνει να απομακρύνεται όσο περνούν οι μέρες. Ωστόσο, αυτό που ξεκαθαρίζουν άπαντες οι επιστήμονες είναι ότι το φετινό Πάσχα θα έχει μεν περιορισμούς, ωστόσο δεν θα θυμίζει το περσινό που ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Αυτό θα συμβεί για δύο λόγους. Αφενός όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί μειώνεται η πιθανότητα εξάπλωσης, τουλάχιστον στις ευπαθείς ομάδας. Αφετέρου και πιο σημαντικό είναι το γεγονός της ψυχολογικής κούρασης των πολιτών, οι οποίοι χρειάζονται βαλβίδες αποσυμπίεσης. Σε αυτό το ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στη σημερινή του συνέντευξη.

Όλα τα παραπάνω έχουν… στόχο στο καλοκαίρι, το οποίο αναμένεται να είναι… όσο πιο κοντά στην κανονικότητα γίνεται. «Δεν θα είναι σαν και το καλοκαίρι του 2020, βέβαια, αλλά ούτε και σαν του 2019» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο κόσμος είναι κουρασμένος»

«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε ότι το lockdown το οποίο μας είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί και το οποίο επιβάλαμε σχετικά νωρίς θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι εάν δεν είχαμε επιβάλει αυτό το lockdown τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Ως καταστροφικό ορίζω το αποτέλεσμα εκείνο όπου δεν αντέχει πια το σύστημα υγείας μιας χώρας. Το είδαμε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αυτό να συμβαίνει. Αυτό στην Ελλάδα δεν έγινε. Γιατί το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα; Για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η μετάλλαξη του ιού, η οποία τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό. Και ο δεύτερος λόγος είναι η φυσική κούραση του κόσμου. Και στη φυσική κούραση του κόσμου είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Ο κόσμος είναι 14 μήνες σε αυτή την περιπέτεια. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχε φόβος, υπήρχε απόλυτη συμμόρφωση. Τώρα πολλοί αισθάνονται ότι αυτό το ζήτημα δεν τους αφορά πια τους ίδιους, ειδικά οι νέοι θεωρούν ότι κι αν αρρωστήσουν δεν πειράζει, θα το περάσουν στο πόδι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορεί κανείς μέσω της καταστολής να επιβάλει τέτοιου είδους μέτρα. Για αυτό και επιλέξαμε, ως κεντρική στρατηγική από πλευράς κυβέρνησης, να επενδύσουμε σε αυτό που ονομάζουμε ανάσες ελευθερίας» εξήγησε.

«Όταν, παραδείγματος χάρη, επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις είπαμε κάτι απλό: Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής, όπου υπάρχει πάρα πολύς χώρος και δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Και πιστεύω ότι το μέτρο αυτό λειτούργησε σωστά. Όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο…» είπε. 

Απομακρύνεται το Πάσχα στο χωριό

Όσον αφορά το Πάσχα στο χωριό ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση.

«Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη, έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούν. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών» είπε.

«Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν…» συμπλήρωσε.

«Από μέσα Μαΐου μπορούμε να συζητήσουμε για οριστική άρση των περιορισμών»

Στην… επόμενη μέρα, μετά το lockdown, αναφέρθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, απαντώντας ότι «όλα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον εμβολιασμό» εν προκειμένω «το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προχωράει καλά. Χθες είχαμε ρεκόρ εμβολίων, κοντά στις 60.000, αυτά ως υπόμνηση προς όσους διαμαρτύρονταν ότι δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ τις 15 – 20.000 και αρνούνταν να ακούσουν ότι σταδιακά και όσο έχουμε περισσότερα εμβόλια, θα κάνουμε και περισσότερους εμβολιασμούς», σημείωσε με έμφαση υποσχόμενος ότι «θα φθάσουμε και τα 80.000, τα 90.000 και τα 100.000 εμβόλια την ημέρα. Θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια στη διάθεσή μας τον Μάιο και τον Ιούνιο ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εμβολιασμένο το 50 -55% του πληθυσμού.

‘Αρα, ο στόχος ανοσίας έρχεται όλο και πιο κοντά μας -κι αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που θα αυξάνει τους βαθμούς ελευθερίας σε σχέση με τη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης», ανέφερε ακόμη.

Τούτων δοθέντων, «έως το Πάσχα θα έχουμε υπερβεί τα 3 εκατ. εμβολιασμούς (σ.σ. από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος) και τον Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε ακόμη περισσότερους εμβολιασμούς. Από τα μέσα Μαΐου μπορούμε να συζητήσουμε για μια οριστική άρση των περιορισμών» είπε. 

Με όπλο τα self test

Ακόμα, στα self test αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός. «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που έχουν έρθει και τα υπόλοιπα self-test τα οποία έχουμε αγοράσει, θα μπορούμε να ανοίξουμε την διάθεσή τους και στον υπόλοιπο πληθυσμό» είπε αρχικά.

«Θα ξεκινήσουμε, όμως, πάλι με τους εργαζόμενους. Είναι η δεύτερη κατηγορία μεγάλου ενδιαφέροντος έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού σε χώρους εργασίας…» εξήγησε.

«Τα self-test είναι ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο το οποίο έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, δεν το είχαμε, θέλω να τονίσω, πριν από 2-3 μήνες. Βέβαια, θέλω να θυμίσω ότι πάντα η ελληνική κυβέρνηση, μέσα από τη σχετική πλατφόρμα testing.gov.gr, έδινε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε ήθελε να μπορεί να κάνει rapid test δωρεάν» είπε ακόμα.

«Τώρα, όμως, πηγαίνουμε σε άλλο επίπεδο. Το άλλο επίπεδο, όμως, σημαίνει και κάποιες υποχρεώσεις από πλευράς πολιτών. Υποχρεώσεις, δηλαδή, να δηλώνουν προφανώς το θετικό τεστ και να πηγαίνουν για επανεπιβεβαίωση, όπως ακριβώς ορίζει η διαδικασία. Αλλά και μια υποχρέωση να μην θεωρούν ότι επειδή έχουν ένα αρνητικό τεστ ότι μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Γιατί το αρνητικό τεστ, σήμερα, δεν εξασφαλίζει κάποιον ότι δεν θα κολλήσει τον κοροναϊό αύριο» συμπλήρωσε.

«Άρα τα βασικά μέτρα προστασίας τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, μάσκα, αποστάσεις, ατομική υγιεινή, αποφυγή συγχρωτισμού, θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμη, μέχρι τουλάχιστον να μπορέσουμε -θα μιλήσουμε για τα εμβόλια φαντάζομαι στη συνέχεια- να χτίσουμε το τείχος ανοσίας το οποίο μόνο ο εμβολιασμός πια θα μπορέσει να μας εξασφαλίσει» κατέληξε. 

Τρομακτικές προβλέψεις επιστημόνων

Στον αντίποδα βρίσκονται οι τρομακτικές προβλέψεις των επιστημόνων, οι οποίοι μιλούν για… μαύρες μέρες.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για μικρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Αττική την επόμενη εβδομάδα, λόγω του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Αυτό ωστόσο είναι λογικό, όπως είπε, και θα τον ανησυχήσει μόνο αν αυτή τάση συνεχιστεί και την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος, προέβλεψε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, υπολογίζοντας ότι στις 28 Απριλίου θα έχουμε περίπου 900 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ. 

Σε αυτές προστίθενται και οι τρομακτικές προβλέψεις του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έκανε λόγο για 1.200 διασωληνωμένους μετά το Πάσχα εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου το γνωστό πλέον Rt παραμείνει χαμηλά, στο 1,1.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τον Δεκέμβριο που πέρασε, είχε προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ