Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων τριών με τεσσάρων ημερών θα κρίνουν, όπως τόνισε, τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων από την προσεχή Δευτέρα.
Βόμβα έριξε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων τριών με τεσσάρων ημερών θα κρίνουν, όπως τόνισε, τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων από την προσεχή Δευτέρα.
«Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες, να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.
Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόσθεσε ότι με τα τεστ στους μαθητές των Λυκείων, υπάρχει μια ασφάλεια.
Βιαστικό το άνοιγμα των σχολείων λέει ο Εξαδάκτυλος
Μιλώντας χθες, στο MEGA, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημείωσε η επιτροπή των ειδικών που εισηγείται τα μέτρα στην κυβέρνηση, εξετάζει προσεκτικά τα δεδομένα και προχωρά στις αποφάσεις της.
Αναφορικά με τα σχολεία, ο κ. Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε «βιαστικό» ένα ενδεχόμενο άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ τόνισε ότι παραμένει επιφυλακτικός και για τη λειτουργία των self-tests.
«Είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι το κλειδί που ξεκλειδώνει την κλειδαριά του προβλήματος. Δε θα λύσει μαγικά το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Περιμένοντας τις εισηγήσεις των ειδικών
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένει με αγωνία τις εισηγήσεις της Επιτροπής έως και την Παρασκευή.
Το πιο πιθανό σενάριο, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι να ανοίξουν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας και με «κλειδί» τα self test τα λύκεια της χώρας. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση της Επιτροπής των ειδικών και της κυβέρνησης, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τον αριθμό των κρουσμάτων στις ήδη επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής, φαντάζει ουτοπικό το σενάριο για ταυτόχρονη έναρξη των μαθημάτων στις 12 Απριλίου και για τα γυμνάσια.
Αναφορικά με τα δημοτικά σχολεία, φαίνεται πως όλοι συγκλίνουν στο ότι θα ήταν πιο ασφαλές να μετατεθεί το άνοιγμά τους για μετά το Πάσχα, καθώς με τους μικρούς μαθητές υπάρχει και ένα πρόσθετο πρόβλημα.
Θα αυξηθεί δραματικά η κινητικότητα και των ενηλίκων καθώς θα πρέπει να «εμπλακούν» για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, γονείς ή και παππούδες και γιαγιάδες.
Θα πάμε Πάσχα στο χωριό;
Για το Πάσχα πάντως, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα « αν θα πάμε στο χωριό» εξαρτάται με το που βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε».
Από την κοινωνία η πίεση στην επιτροπή, όχι από την κυβέρνηση.
Στο ερώτημα εάν η επιτροπή των ειδικών δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση, ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι η κυβέρνηση κάνει κάποιες εισηγήσεις, γίνεται συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει κάποια πίεση. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή δεν έχει κάτι να κρύψει και ο ίδιος προσωπικά δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Βρετανία όπου τα πρακτικά δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα.
Η πίεση δεν είναι από την κυβέρνηση, η πίεση δημιουργείται από την κοινωνία που πρέπει να λειτουργήσει, τόνισε ο καθηγητής.