Κορωνοϊός : Έως 10.000 κρούσματα ημερησίως με τα self test | to10.gr

Κορωνοϊός : Έως 10.000 κρούσματα ημερησίως με τα self test

Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση και σε έναν σκληρό συμβιβασμό βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι καθώς πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας

«Μαύρα» ρεκόρ συνεχίζει να σπάει η πανδημία του κοροναϊού στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε αυστηρό lockdown σχεδόν τέσσερις μήνες. Τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν σήμερα στα 4.340, οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 741, ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τις 8.000.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας σήμερα, με 65.979 τεστ έφτασε στο 6,5. Πάνω δηλαδή από το 4 που έχουν θέσει οι επιστήμονες ως όριο συναγερμού, αλλά σταθεροποιημένος κοντά στο 6, όπως είναι εδώ και αρκετές ημέρες.

Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση και σε έναν σκληρό συμβιβασμό βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι καθώς πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γεμίσουν τα δημοσιά ταμεία αλλά και να αποσυμπιεστούν οι πολίτες που μέρα με την ημέρα τηρούν όλο και λιγότερο τις απαγορεύσεις.

Αύριο το πρωί συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμώξεων στο σύνολό της, στην ολομέλεια της, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA οι ανακοινώσεις θα γίνουν αργά το απόγευμα στη συνηθισμένη ώρα ή την πέμπτη. 

Στις 5 Απριλίου το υπουργείο Παιδείας ζητά να ανοίξουν σε πρώτη φάση μόνο τα λύκεια.  Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα σχολεία υστέρα από αρνητικό self test το οποίο και θα επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα.

Εάν οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το πράσινο φως την ίδια ημέρα ανοίγουν και τα εμπορικά καταστήματα με ανοιχτό όμως και το σενάριο της παράτασης κατά μία εβδομάδα και επιστροφή του λιανεμπορίου στις 12 Απριλίου.

Η πολιτική του ακορντεόν μπαίνει στο συρτάρι και στόχος είναι ότι θα ανοίγει να παραμένει ανοιχτό.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επιτραπεί από αυτό το Σαββατοκύριακο η μετακίνηση των πολίτων από δήμο σε δήμο και για δραστηριότητές σε εξωτερικούς χώρους δηλαδή τον κωδικό 6 που αφορά την άθληση. Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να συζητηθεί στα μέσα Απρίλιου.

Η διευρυμένη επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή όπου και θα ανακοινωθούν και οι τελικές αποφάσεις της.

Το νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας

Η εκτίμηση των επιστημόνων, εκτίμηση που είναι σε γνώση της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε το MEGA είναι ότι από τη στιγμή που θα έχουμε περίπου 150.000 τεστ την ημέρα θα έχουμε από 8 έως 10 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.

Αυτόν τον αριθμό θα βλέπουμε από την επόμενη Δευτέρα ενδεχομένως ή Τρίτη όταν θα αρχίσουν τα τεστ. Άρα αυτός είναι ένας αριθμός οποίος θα μπαίνει πια στη ζωή μας,  θα ξεχάσουμε τα 2 3.000 ή τέσσερις σήμερα που είναι ρεκόρ και θα έχουμε άλλα δεδομένα.

Αυτό είναι ουσιαστικά το νέο μοντέλο, εδώ θα έχουμε μια αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας πια σε αυτό το νέο μοντέλο.

Το νέο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας θα έχει μέτρα αποσυμπίεσης, καθώς θα ανοίξει η αγορά, θα ανοίξουν και τα σχολεία, ενώ θα ανοίξει και η εστίαση μέχρι το Πάσχα. Έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρχει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA Θα έχει μικρότερη βαρύτητα  ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς πλέον  Δεν θα κοιτάμε πια τον αριθμό θα είναι τα ποιοτικά του στοιχεία.

Θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό των τεστ, θα έχουμε μικρότερη μετάδοση λόγω έναρξης των δραστηριοτήτων γιατί θα είναι και οι ανοιχτοί χώροι και θα υπάρχει κίνηση έξω. Και βέβαια ο εμβολιασμός των μεγάλων ηλικιών μαζί με τις ευπαθείς ομάδες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου οπότε αυτές οι ομάδες που είναι πιο επικίνδυνες και προστατευμένες πια από την επόμενη περίοδο.

Καμπανάκι για το τρίτο κύμα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια θα υπάρξει αποκλιμάκωση».

Ωστόσο, η αποκλιμάκωση αυτή θα είναι αργή και θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν μήνα προκειμένου να υπάρξει αισθητή μείωση.

«Θα πάρει πάνω από έναν μήνα».

Καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν αποδίδουν, θα πρέπει να «σκεφτούμε έξυπνους τρόπους για να μπορέσει και η κοινωνία να αποσυμπιεστεί και να μπορέσουν να αποδώσουν υγειονομικά», κατέληξε ο κ. Θωμαΐδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ότι η χώρα δεν βρίσκεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Κρίσιμο σε αυτήν τη φάση είναι να τηρούνται όλα τα μέτρα και να υπάρχει «αυτοσυγκράτηση στο θέμα του ανοίγματος».

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε όχι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, αλλά ναι στο άνοιγμα μόνο των λυκείων, ενώ τόνισε ότι η χώρα δεν βρίσκεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

«Μέχρι και την αρχή της επόμενης εβδομάδας θα μπορούμε να δούμε αριθμούς ίσως και μεγαλύτερους από αυτόν», κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από