Οι «33» της Επιτροπής θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις και η αλήθεια είναι πως τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους δεν βοηθούν.
Δύσκολη αναμένεται να είναι η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ξεκλειδώσει από το συρτάρι της το προσχέδιο για την άρση μέτρων και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση μία νέα στρατηγική για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος δεν είναι πολλά, αλλά έχουν μεγάλη βαρύτητα, καθώς θα επηρεάσουν τη ζωή μας άμεσα.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν έχει κλειδώσει η ημερομηνία που θα γίνει η ανακοίνωση των μέτρων, πάντως κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως αυτό θα γίνει είτε την Τετάρτη, είτε την Πέμπτη.
Οι «33» της Επιτροπής θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις και η αλήθεια είναι πως τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους δεν βοηθούν.
Είναι σαφές πως μεγάλη μερίδα ειδικών εκτός και εντός επιτροπής τονίζουν πως η έκρηξη στα κρούσματα και στους διασωληνωμένους δεν έχει φτάσει ακόμη. Ωστόσο θετικό παραμένει το γεγονός πως τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν μειωθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία πέφτοντας κάτω από 180 την ημέρα, ενώ το προηγούμενο διάστημα ξεπερνούσαν τις 200.
Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει ένα προσχέδιο του «οδικού χάρτη» επιστροφής σε κανονικότητα, καθώς αποτελεί πλέον μονόδρομο το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.
Είναι σαφές πως προτεραιότητα στο Μαξίμου είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου είτε με τη μέθοδο του click away είτε με φυσική παρουσία.
Μάλιστα δεν αποκλείεται πρώτα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και όχι τα μεγάλα εμπορικά προκειμένου οι ειδικοί να έχουν μία πρώτη επιδημιολογική εικόνα πριν προχωρήσουν στο δεύτερο βήμα.
Όσον αφορά τα σχολεία, η πλειοψηφία των ειδικών φαίνεται να μην επιθυμεί το ταυτόχρονο άνοιγμά τους μαζί με το λιανεμπόριο.
Παρ΄όλο που χτες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως έκανε σαφές πως στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα, φαίνεται πως οι ειδικοί το θεωρούν παρακινδυνευμένο, μιας και προτεραιότητα είναι το λιανεμπόριο.
Βέβαια το υποχρεωτικό self testing που μπαίνει στις ζωές των μαθητών και των εκπαιδευτικών θα αποτελέσει μία μεγάλη δικλίδα ασφαλείας, ωστόσο η ημερομηνία που προκρίνεται για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων είναι η 12η Απριλίου.
Στο μικροσκόπιο οι διαδημοτικές μετακινήσεις
Σε κάθε περίπτωση σχεδόν δεδομένη θεωρείται η παύση απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων από το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Κι αυτό γιατί αφενός η κόπωση των πολιτών είναι εμφανής, αφετέρου σε περίπτωση που ανοίξει το λιανεμπόριο θα είναι πολύ δύσκολο να είναι ακόμη σε ισχύ η συγκεκριμένη απαγόρευση, καθώς μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε.
Όσο για την εστίαση, δεν φαίνεται να μπαίνει ακόμα στο τραπέζι της συζήτησης, το άνοιγμα της οποία ωστόσο θα αποτελέσει τον επόμενο σταθμό.
Πότε τελειώνει το SMS στο 13033
Σχετικά με το μεγάλο θέμα του SMS στο 13033 αυτό αναμένεται να… τελειώσει όταν στις 12 ή 19 Απριλίου ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι όντως η εστίαση θα ανοίξει τότε κι όχι αργότερα.
Τέλος, να σημειωθεί πως όπως ειπώθηκε στην Βουλή, από την αρχή του lockdown έχουν σταλεί 775 εκατομμύρια SMS.
Εμπόδια για το «Πάσχα στο χωριό»
Την ίδια ώρα, «φρένο» στις όποιες σκέψεις για Πάσχα στο χωριό βάζει η πορεία των εμβολιασμών κατά του κοροναϊούστη χώρα μας.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το ελληνικό παραδοσιακό Πάσχα δεν συνάδει με το ποσοστό των εμβολιασμών μέχρι σήμερα. Τόνισε πως μπορεί να είναι εμβολιασμένοι ο παππούς και η γιαγιά, ωστόσο τα παιδιά και πιθανότατα οι γονείς δεν θα είναι. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο για ευνόητους λόγους.