Δημοσκόπηση : Διχασμένοι οι πολίτες για την άρση του lockdown – Τι θέλουν να ανοίξει πρώτα

Δημοσκόπηση : Διχασμένοι οι πολίτες για την άρση του lockdown – Τι θέλουν να ανοίξει πρώτα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 35% των πολιτών επιθυμούν άμεση χαλάρωση του lockdown και το 34% εκτιμά ότι χρειάζεται μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων.

Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαχείριση της επιδημίας του κοροναϊού, ενώ οι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για τις νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού.

Το αισιόδοξο στοιχείο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, είναι πως -συγκριτικά με προηγούμενα ποσοστά- έχει εκτοξευθεί η προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν.

Σχετικά με το lockdown, το 35% επιθυμούν άμεση χαλάρωση και το 34% εκτιμά ότι χρειάζεται μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Οι περισσότεροι πάντως εκτιμούν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 12 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.

Ειδικότερα, σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, το 47% την αποτιμά θετικά (22% σίγουρα θετικά, 25% μάλλον θετικά), ενώ επίσης το 47% την αποτιμά αρνητικά (15% μάλλον αρνητικά, 32% σίγουρα αρνητικά). 

Στο ερώτημα για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της πανδημίας, το 62% τους αποτιμά αρνητικά (24% μάλλον αρνητικά, 38% σίγουρα αρνητικά) και το 30% θετικά (12% σίγουρα θετικά, 18% μάλλον θετικά). 

Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες, το 59%, ανησυχούν για τις νέες μεταλλάξεις (30% πολύ, 29% αρκετά), το 20% μέτρια, ενώ μικρή είναι η ανησυχία του 15% των ερωτηθέντων (6% λίγο, 9% ελάχιστα έως καθόλου).

Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις είναι μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών ενώ λιγότερο ανήσυχη είναι η ηλικιακή ομάδα 17 έως 29 ετών. 

Χαλαρή τήρηση των μέτρων

Σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, το 42% εκτιμούν ότι οφείλεται στην εφαρμογή των μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, το 24% εκτιμά ότι ευθύνεται η χαλαρή τήρηση μέτρων και περιορισμών, το 18% οι ανεπαρκείς έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων και των περιορισμών, το 20% απαντά ότι στην αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλαν οι διαδηλώσεις, το 10% οι νέες μεταλλάξεις και το 6% οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι.

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα για την αποδοχή των εμβολίων κατά του κοροναϊού. Η συντριπτική πλειονότητα, το 82%, απαντά ότι θα κάνει το εμβόλιο (61% σίγουρα ναι, 21% μάλλον ναι), ενώ οι αρνητικές απαντήσεις είναι μόλις 16% (8% μάλλον όχι, 8% σίγουρα όχι). 

Διχασμένοι για άρση του lockdown

Σχετικά με την άρση lockdown οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς το 35% επιθυμεί άμεση χαλάρωση και το 34% μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων.

Επίσης, ένα 17% είναι υπέρ της παράτασης των περιορισμών για όσο χρειαστεί. 

Το 42% εκτιμούν ότι πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο, το 30% επιθυμούν να ανοίξουν αρχικά τα σχολεία και το 14% οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Προβάδισμα 12 μονάδων της ΝΔ

Σε πολιτικό επίπεδο, προβάδισμα 12 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Πιο αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7%, ΚΚΕ με 5,5%, Ελληνική Λύση με 4,5%, ΜέΡΑ25 με 3%.

«Άλλο» απάντησε το 7,5% ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ φτάνουν στο 10,5%. 

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 11 μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 35% και τον ΣΥΡΙΖΑ 25%. Ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, ΚΚΕ με 5%, Ελληνική Λύση με 4,5% ΜέΡΑ25 με 3%, «άλλο» απαντά το 7%, λευκό/άκυρο/αποχή 5% και ΔΑ/Αναποφάσιστοι είναι στο 10%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 16 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Καταλληλότερο για πρωθυπουργό θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 43% των ερωτηθέντων έναντι 27% που επιλέγουν τον Αλέξη Τσίπρα.

«Κανένας από τους δύο» απάντησαν το 27%.

Ελληνοτουρκικά

Σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά, το 41% κρίνει ότι ήταν θετικές (33% μάλλον θετικά, 8% σίγουρα θετικά), ενώ το 39% εκτιμά ότι ήταν αρνητικές (25% μάλλον αρνητικά, 14% σίγουρα αρνητικά).

Οι θετικές απαντήσεις για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις προέρχονται κυρίως από ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής (66%) και της ΝΔ (55%), ενώ οι αρνητικές κυρίως από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (67%) και του ΣΥΡΙΖΑ (47%). 

Στο ερώτημα εάν ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το 32% απάντησαν θετικά (πολύ 11%, αρκετά 21%) και το 32% αρνητικά (12% λίγο, 20% ελάχιστα έως καθόλου).

Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις δόθηκαν από ψηφοφόρους της ΝΔ (51%) και του Κινήματος Αλλαγής (42%) και οι περισσότερες αρνητικές από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (72%) και του ΣΥΡΙΖΑ (39%).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ