Ο συντονισμός στο θέμα μιας κοινής γραμμής και ταχείας εφαρμογής του.
Ο συντονισμός στο θέμα μιας κοινής γραμμής και ταχείας εφαρμογής του «πράσινου διαβατηρίου», του πιστοποιητικού κορωνοϊού, θα βρεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης στην οποία καλεί αύριο, Δευτέρα, η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, τους ομολόγους της από άλλες δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην αυριανή τηλεδιάσκεψη έχουν προσκληθεί η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Δανία, χώρες στις οποίες ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως αναφερόταν σήμερα από το υπουργείο Τουρισμού στη Βιέννη, οι διαβουλεύσεις έχουν ως στόχο τους μία συμφωνία σχετικά με τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί αυτό το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό σε σχέση με τον τουρισμό.
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις άλλες τουριστικές χώρες της ΕΕ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε ομοιόμορφες προϋποθέσεις-πλαίσιο το συντομότερο δυνατό βάσει του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το «πράσινο διαβατήριο»», τονίζει η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, αναφέροντας ότι η Αυστρία έχει ήδη δημιουργήσει τη νομική βάση για αυτό και τα «πρώτα βήματα εφαρμογής» θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.
Η ίδια είχε προαναγγείλει ήδη την περασμένη εβδομάδα την αυριανή τηλεδιάσκεψη και την περασμένη Δευτέρα μίλησε επίσης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά για την πρωτοβουλία της, με την οποία ευελπιστεί, μεταξύ άλλων, να καταστεί το αυστριακό τουριστικό προϊόν πιο ελκυστικό για τους εσωτερικούς και διεθνείς επισκέπτες. Συγκεκριμένα, το «πράσινο διαβατήριο», το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι έτοιμο προς χρήση από την 1η Ιουνίου, θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR).
Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον Covid προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ).
Δεν θα υπάρχει κεντρική Τράπεζα Δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ και η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς. Την θερμή υποστήριξή της, στην θέσπιση ενός «πράσινου διαβατηρίου» που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε εκφράσει η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού πριν από ένα μήνα στη διάρκεια τότε τηλεδιάσκεψης με ομολόγους της ΕΕ.
«Ένα πανευρωπαϊκό ενιαίο «πράσινο διαβατήριο» μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για να επανακτηθεί, παρά την κρίση του κορωνοϊού, η μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία», είχε τονίσει, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο «διαβατήριο» θα έδινε σε ολόκληρο τον κλάδο του τουρισμού μία «νέα προοπτική».
Ο ίδιος, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε τοποθετηθεί νωρίτερα, υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή που μόλις πέρασε τον κορονοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ».