Στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας και πιθανότητα την Τετάρτη, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες που θα ανοίξουν ξανά οι οικονομικές δραστηριότητες και τα σχολεία.
Στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας και πιθανότητα την Τετάρτη, αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες που θα ανοίξουν ξανά οι οικονομικές δραστηριότητες και τα σχολεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την ίδια μέρα θα έχει προηγηθεί σύσκεψη των λοιμωξιολόγων οι οποίοι θα «χτενίσουν» τα μέτρα λαμβάνοντας υπόψιν τους και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.
Ηδη, όπως ειπώθηκε και στην ενημέρωση της Παρασκευής, έχει αρχίσει να διαφαίνεται μία μικρή τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας, και αν αυτή συνεχιστεί τότε οι ανακοινώσεις που θα γίνουν θα αφορούν άνοιγμα δραστηριοτήτων τις προσεχείς μέρες.
Ομως μέχρι τότε, το ιδιότυπο lockdown συνεχίζεται και παρατείνεται το λουκέτο στα καταστήματα γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό στους εμπόρους οι οποίοι μέρα με τη μέρα συσσωρεύουν τεράστιες ζημιές.
Για το λιανεμπόριο, στόχος είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, το άνοιγμα να γίνει στις 5 Απριλίου.
Αναφορικά με τα σχολεία, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας είναι την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 5 Απριλίου. Είναι σαφές όμως και οι λοιμωξιολόγοι το συζήτησαν την Παρασκευή εκτενώς, ότι δεν μπορεί να ανοίξουν όλα στις 5 Απριλίου. Άρα την Τετάρτη θα αποφασιστεί τι θα προηγηθεί.
Πάντως, είναι πιθανό να υπάρξει μαζί με το άνοιγμα της αγοράς και το άνοιγμα των σχολείων ή κάποιων τάξεων σε πρώτη φάση, όπως η Γ’ Λυκείου.
Γεγονός είναι ότι η ανακοίνωση από τον Ν. Χαρδαλιά της παράτασης του lockdown, προκάλεσε τριγμούς στον κλάδο του λιανεμπορίου, αφού οι έμποροι περίμεναν να ακούσουν ότι επίκειται άνοιγμα στις 5 Απριλίου.
Οργή εμπόρων
Ηδη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης με δήλωσή του μετά τη σημερινή ενημέρωση προειδοποιεί για αντιδράσεις του κλάδου στο προσεχές διάστημα εάν δεν ανοίξει η αγορά δίνοντας διορία στην κυβέρνηση έως τις 5 Απριλίου. «Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο» τονίζει ο κ. Καφούνης και συνεχίζει:
«Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία. Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτή την δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα. Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας».
Την ίδια στιγμή και δεδομένης της κατάστασης που διαμορφώνουν τα αυξημένα κρούσματα και η ασφυκτική πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει ανοίξει καμία από τις κλειστές δραστηριότητες ώστε να «μπουν σε σειρά» και οι επόμενες, καμία αναφορά δε γίνεται για την εστίαση και για το πότε πιθανολογείται το άνοιγμά της.
Κουβέντα για την εστίαση
Ο κλάδος που είναι «κλινικά νεκρός» εδώ και μήνες, σχεδιαζόταν να ανοίξει στις 15 Απριλίου δεδομένου ότι και τα οικονομικά περιθώρια των δημοσίων ταμείων στενεύουν, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα σίγουρο πλέον. Ενα από τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα της εστίασης είναι και η διενέργεια self tests στους εργαζομένους της εστίασης και του τουρισμού δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
«Εχουμε ήδη ζητήσει και συζητήσει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα των εμβολιασμών στην εστίαση» επισημαίνει στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργος Καββαθάς.
Ωστόσο φαίνεται ότι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, την εναλλακτική θα παράσχουν τα self tests ώστε να επιτευχθεί ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον για το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις και μέτρα, ειδικά τώρα που ο καιρός θα βαίνει βελτιούμενος. Σε κάθε περίπτωση πηγές του κλάδου επισημαίνουν ότι το άνοιγμα δεν μπορεί να αναβληθεί για πολύ ακόμα προσθέτοντας ότι «έως τις 20 Απριλίου θεωρείται αυτονόητο ότι θα πρέπει να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, αλλιώς πως θα εξυπηρετηθούν οι τουρίστες που θα αρχίσουν να φτάνουν».
Χαραμάδα ελπίδας
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε την Παρασκευή ότι προς το παρόν το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο αλλά εξήγησε ότι μετά από 7 εβδομάδες, φαίνεται επιτέλους μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα με 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες φτάνει τις 2.500 αλλά όπως τόνισε υπάρχει σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων σε άτομα άνω των 75 ετών.
23.500 ενεργά κρούσματα
Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500 αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ενώ για πρώτη φορά -όπως τόνισε- ο δείκτης θετικότητας έμεινε σταθερός στο 6%, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένη.
Επτά στα 10 άτομα που εισάγονται στα νοσοκομεία είναι ηλικίας άνω των 55 ετών ενώ πλέον οι διασωληνωμένοι από χθες ξεπέρασαν τους 700 -όπως επισήμανε καθηγήτρια, που είπε ότι «ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία, στα οποία προσέρχονται άνθρωποι με συμπτώματα», αλλά ακόμη περισσότερο παρακολουθούμε τη θετικότητα η οποία προκύπτει από τυχαία δειγματοληψία και αφορά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.