Όλοι οι κατασκευαστές εμβολίων θα μπορούσαν να επηρεαστούν, εάν δεν συμμορφώνονται με τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης, δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει την Τετάρτη τις εξουσίες της ΕΕ προκειμένου να εμποδίσει ενδεχομένως τις εξαγωγές εμβολίων COVID-19, σε περιοχές με πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και να καλύψει περιπτώσεις εταιρειών, που φορτώνουν εκ νέου προμήθειες, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Η κίνηση έχει σχεδιαστεί για την αποφυγή ακόμη και περιορισμένων ελλείψεων στις παραδόσεις, σε μια περιοχή της οποίας το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει ταλαιπωρηθεί από καθυστερήσεις και προβλήματα με τις προμήθειες.
Όλοι οι κατασκευαστές εμβολίων θα μπορούσαν να επηρεαστούν, εάν δεν συμμορφώνονται με τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης, δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
«Δεν θέλουμε ίδιες καθυστερήσεις στο 2ο τρίμηνο»
Η ΕΕ χρησιμοποίησε αυτό τον μήνα έναν μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών που δημιουργήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου για να εμποδίσει την αποστολή του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία.
Αυτός ο μηχανισμός μπορεί προς το παρόν να ενεργοποιηθεί, μόνο εάν οι εταιρείες δεν επιτύχουν τους τριμηνιαίους στόχους παράδοσης. Οι εξαγωγές της AstraZeneca μπλοκαρίστηκαν, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για περικοπές στις παραδόσεις του πρώτου τριμήνου στην ΕΕ.
Με τις τροποποιήσεις, που αναμένεται να εγκριθούν την Τετάρτη, η ΕΕ θα είναι ωστόσο σε θέση να αποκλείσει τις εξαγωγές, για να καλύψει εταιρείες που, ναι μεν σέβονται τις τριμηνιαίες συμβάσεις τους, αλλά επαναφορτώνουν τις προμήθειες στο τέλος της περιόδου, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Johnson & Johnson, η οποία δεσμεύτηκε να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, δήλωσε ότι οι παραδόσεις της ήταν πιθανό να ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του Απριλίου. Η εταιρεία είπε στους αξιωματούχους της ΕΕ ότι αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγής που ενδέχεται να δυσχεράνουν την επίτευξη του στόχου του δεύτερου τριμήνου. Ωστόσο, προσπαθεί να τον πετύχει.
Η Moderna και η Pfizer / BioNTech είχαν, επίσης, καθυστερήσεις στην διάθεση των εμβολίων στην ΕΕ, αν και πρόκειται να επιτύχουν τους συνολικούς στόχους τους για το πρώτο τρίμηνο.
«Δεν θέλουμε να υπάρξουν οι ίδιες καθυστερήσεις στο δεύτερο τρίμηνο» δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει άμεση γνώση της απόφασης της Επιτροπής.
Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν, επίσης, τον αποκλεισμό των εξαγωγών σε χώρες με πολύ υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από την ΕΕ, όπως για παράδειγμα τη Βρετανία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ο αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας αυτό που είπε η επικεφαλής της Επιτροπής, Ουρσούλα φον ντερ Λέιν, σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι αποστολές θα μπορούσαν επίσης να παρακρατηθούν, εάν χώρες παραγωγής εμβολίων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, δεν επιτρέψουν την εξαγωγή εμβολίων στην ΕΕ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους στο επίσημο περιοδικό της ΕΕ, θα ενισχύσουν τους ελέγχους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα μπλοκ εξαγωγής δεν παρακάμπτονται χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία»
Η γενική διευθύντρια Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Σάντρα Γκαλίνα, δήλωσε νωρίτερα ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους τρόπους για να διασφαλίσει τις δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19 για τις οποίες έχει δεσμευθεί η AstraZeneca, αποφεύγοντας πάντως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
«Σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση» τόνισε η Γκαλίνα, μιλώντας στους ευρωβουλευτές, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να λάβει τις δόσεις (του εμβολίου της AstraZeneca)».
«Είναι κρίμα, βλάπτει τη φήμη της» σχολίασε η ίδια, ενώ επεσήμανε ότι μόνο ένα από τα εργοστάσια παραγωγής του εμβολίου που αναφέρονται στο συμβόλαιο της ΕΕ με τη φαρμακευτική εταιρεία παρέχει εμβόλια στην Ένωση.