Ψυχολόγος και λάτρης των φιδιών ο 30χρονος που τον δάγκωσε η κόμπρα – Πώς του επιτέθηκε το ερπετό

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η είδηση για τον 30χρονο Κύπριος, ο οποίος βρίσκεται στην εντατική όταν τον δάγκωσε κόμπρα, την οποία «φιλοξενούσε» στο διαμέρισμά του στην περιοχή του Ζωγράφου

Μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η είδηση για τον 30χρονο Κύπριος, ο οποίος βρίσκεται στην εντατική όταν τον δάγκωσε κόμπρα, την οποία «φιλοξενούσε» στο διαμέρισμά του στην περιοχή του Ζωγράφου.

Ο 30χρονος αυτοσυστήνεται ως ψυχολόγος και λάτρης των φιδιών, που αυτή την εποχή δουλεύει με πολλά «Naja Kaouthia», το είδος της ινδικής κόμπρας που τον έστειλε στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, η αγάπη του για τα φίδια φαίνεται και στο ένα εκ των δυο προφίλ του στο Instagram, το οποίο είναι γεμάτο με φωτογραφίες δηλητηριωδών ερπετών, αν και δεν ξεκαθαρίζεται αν όλα αυτά τα ερπετά που εκθέτει σε δημόσια θέα ανήκουν στον ίδιο.

Οι γιατροί στη ΜΕΘ του Αγίου Σάββα, εκεί όπου νοσηλεύεται τις τελευταίες ώρες ο 30χρονος, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Του χορηγήθηκε αντίδοτο

Νωρίς σήμερα το πρωί του χορηγήθηκε το αντίδοτο για το δηλητήριο της ινδικής κόμπρας, το οποίο έφτασε με ιδιωτική πτήση από την Κύπρο καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει τράπεζα αντιδότων, επισημαίνει στο Πρώτο Θέμα, ο κύπριος ιδιοκτήτης Pet Shop, ο οποίος γνωριζόταν με τον 30χρονο καθώς ήταν εκείνος που τον προμήθευε με κατεψυγμένα τρωκτικά για να ταϊζει την Ινδική κόμπρα που είχε στο διαμέρισμα του μέσα σε ειδικό κλουβί.

Στο ερώτημα, αν ο 30χρονος αγόρασε από το κατάστημα του το συγκεκριμένο ερπετό, ο ιδιοκτήτης του Pet Shop είναι κατηγορηματικός. «Η αγορά δεν έγινε από το κατάστημα μου, ούτε θα μπορούσε να γίνει διότι αν και δεν υπάρχει νόμος στην Ελλάδα να που απαγορεύει την κατοχή δηλητηριωδών ερπετών, για να αποκτήσεις κάποιο θα πρέπει να έχεις ειδική άδεια από τη Νομαρχία καθώς και τον κατάλληλο χώρο για να το φιλοξενήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πώς τον δάγκωσε

Όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες το φίδι κατάφερε να δαγκώσει τον 30χρονο, ο ιδιοκτήτης του Pet Shop, πιθανολογεί ότι αυτό έγινε την ώρα του ταΐσματος.

«Προφανώς το φίδι αισθάνθηκε την θερμότητα στο χέρι του ιδιοκτήτη του και αντί να δαγκώσει την κατεψυγμένη τροφή του, δάγκωσε το χέρι του» υποστήριξε.

Στην ιστοσελίδα Πρώτο Θέμα, μίλησε και ένας φίλος του 30χρονου, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι η κόμπρα δάγκωσε τον ιδιοκτήτη της την ώρα του ταΐσματος, χωρίς καν να βγει από το ειδικό κλουβί της.

Στο ερώτημα, πως προμηθεύτηκε ο φίλος του το συγκεκριμένο είδος δηλητηριώδους φιδιού, εκείνος απάντησε ότι δεν γνωρίζει. «Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο φίλος μας δαγκώθηκε από την κόμπρα και πως οι γονείς του μας ζήτησαν την βοήθεια μας για να φύγει το ερπετό από το σπίτι», σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ινδική κόμπρα παραμένει μέσα στο διαμέρισμα του 30χρονου ψυχολόγου και αναζητείται τρόπος για να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.

«Ενδέχεται να αντιμετωπίζει μελλοντικά προβλήματα υγείας»

«Είναι ένας νέος άνδρας, 30 ετών, Έλληνας, ο οποίος έχει ένα χόμπι συλλογής φιδιών και πήγε να ταΐσει μία κόμπρα την οποία είχε, χτες το απόγευμα. Τον δάγκωσε στον δείκτη του δεξί χεριού, τον πήγανε κατευθείαν στο Ιπποκράτειο, είχε μία κάποια δύσπνοια, μία δυσχέρεια στην αναπνοή, είχε αρχίσει να ζαλίζεται, οπότε δεν είχε καλή επικοινωνία. Τον διασωληνώσανε προληπτικώς, για να εξασφαλίσουνε αεραγωγούς, να μην έχουνε προβλήματα, και στις 9:30 ήρθε σε εμάς, στη μονάδα εντατικής θεραπείας διασωληνωμένος» είπε από την πλευρά του μιλώντας στο MEGA ο Θεόδωρος Κορμάς, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας νοσοκομείου Αγ. Σάββα.

Σύμφωνα με τον κ. Κορμά ενδέχεται ο 30χρονος να αντιμετωπίζει μελλοντικά προβλήματα υγείας, καθώς το δηλητήριο του συγκεκριμένου φιδιού είναι «ισχυρό νευροτοξικό, δηλαδή παραλύει τα νεύρα, σταματάνε να λειτουργούν οι μυς, σταματάει να λειτουργεί το διάφραγμα».

«Και το αντίδοτο έχει επιπτώσεις, και το αντίδοτο επιφέρει βλάβες, μπορεί να είναι θανατηφόρο» κατέληξε ο κ. Κορμάς ο οποίος τόνισε ότι είναι άγνωστο πότε και αν θα ιαθεί ο 30χρονος.

Τι συμπτώματα προκαλεί το δάγκωμα κόμπρας

Όπως και άλλα είδη φιδιών, η N.kaouthia παράγει στους ιοβόλους αδένες της ένα κοκτέιλ τοξινών: νευροτοξίνες που μπλοκάρουν τη λειτουργία των νεύρων· μυοτοξίνες που προκαλούν ταχύτατη νέκρωση των μυών στο σημείο του δαγκώματος· και καρδιοτοξίνες που επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία.

Υπνηλία, ζάλη και άλλα νευρολογικά συμπτώματα είναι τα πρώτα που εμφανίζονται, για να ακολουθήσει εκτεταμένη νέκρωση των ιστών στο σημείο του δήγματος –αυτός είναι ο λόγος που το δάγκωμα ιοβόλων φιδιών οδηγεί συχνά σε ακρωτηριασμό, ακόμα και στην περίπτωση των διαφόρων ειδών οχιάς που απαντούν και στην Ελλάδα.

Μία με τέσσερις ώρες μετά το δάγκωμα, τα θύματα εμφανίζουν ισχυρό πόνο, υπόταση και κοκκίνισμα του προσώπου.

Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη όταν οι νευροτοξίνες αρχίσουν να προκαλούν παράλυση, η οποία μπορεί αρχικά να εκδηλωθεί ως πτώση των βλεφάρων και επεκτείνεται σταδιακά στο διάφραγμα, οπότε η αναπνοή σταματά και επέρχεται ο θάνατος.

Κρίσιμο ρόλο για την πορεία της υγείας του 30χρονου είναι η ποσότητα δηλητηρίου που απελευθερώθηκε στο δάγκωμα, καθώς οι κόμπρες είναι γνωστό ότι μπορούν να ρυθμίζουν εκούσια τον όγκο του δηλητηρίου (ακόμα και να «φτύνουν» το δηλητήριο σε μεγάλη απόσταση για να τυφλώσουν το θύμα).

Η μέση ποσότητα δηλητηρίου σε κάθε δάγκωμα φέρεται να κυμαίνεται γύρω στα 263 milligram ξηρού βάρους.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο Journal of Proteomics, η σύσταση του δηλητηρίου ποικίλει ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευση της N.kaouthia. Η μέση θανατηφόρα δόση (LD50, η ποσότητα που σκοτώνει το ήμισυ των πειραματοζώων) κυμαίνεται από 0,18 mg ανά κιλό σωματικού βάρους στην Ταϊλάνδη μέχρι το 1 μg ανά κιλό στο Βιετνάμ.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε δάγκωμα μπορεί θεωρητικά να σκοτώσει από 3 έως 20 ανθρώπους βάρους 70 κιλών. 

Τι είναι ο αντιοφικός ορός

Αντίδοτο για τα δηλητήρια φιδιών δεν υπάρχει, ωστόσο τα δήγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ενδοφλέβια χορήγηση αντιοφικού ορού, ο οποίος περιέχει αντισώματα που απομονώνονται από ζώα όπως τα άλογα και τα πρόβατα.

Ο ορός μπορεί να είναι «μονοδύναμος», δηλαδή να περιέχει εξουδετερωτικά αντισώματα που αναγνωρίζουν τις τοξίνες ενός συγκεκριμένου είδους φιδιού, ή «πολυδύναμος», δηλαδή να προσφέρει αντισώματα για τις τοξίνες δύο ή περισσότερων ειδών.

Η παραγωγή του ορού είναι δύσκολη υπόθεση και στις περισσότερες περιπτώσεις τα νοσοκομεία δεν στοκάρουν ορούς για ξένα είδη ερπετών.

Στην Ελλάδα, τα μόνα επικίνδυνα φίδια είναι τα πέντε είδη οχιάς που απαντούν σε όλη τη χώρα εκτός από την Κρήτη και τη Ρόδο.

Σε περίπτωση δήγματος δεν συνιστάται το σκίσιμο του δέρματος ούτε το δέσιμο του δαγκωμένου μέλους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από