Τηλεδιάσκεψη αύριο στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, παρουσία όλων των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας, με θέμα την επίταξη ιδιωτών γιατρών
Τηλεδιάσκεψη αύριο στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, παρουσία όλων των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας.
Βασικό θέμα θα αποτελέσει η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία, που λειτουργούν σε ασφυκτικές συνθήκες λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών κοροναϊού, με τις ΜΕΘ να είναι σχεδόν πλήρεις και ορισμένους διασωληνωμένους ασθενείς να νοσηλεύονται ακόμα και σε απλές κλίνες
Εκπνέει η διορία για ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών
Μόλις 50 γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα υγείας έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο κάλεσμα του Βασίλη Κικίλια, την ώρα που αναζητούνται πάνω από 200.
«Κανένας ασθενής δεν θα μείνει χωρίς νοσηλεία», διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας, προειδοποιώντας με επίταξη σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός.
Εν τω μεταξύ, απόψε τα μεσάνυχτα λήγει η 48ωρη προθεσμία που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, πριν την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης στο ΕΣΥ.
Ανάγκη για γιατρούς – Τι λένε αυτοί που ανταποκρίθηκαν
Ένας από τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν ήδη στρατευτεί στη μάχη, ο πνευμονολόγος Δημοσθένης Τσιπιλής μίλησε στην ΕΡΤ: «Αποφάσισα ανιδιοτελώς να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον Ερυθρό Σταυρό (…) Ο γιος μου είναι στην κλινική Covid στον Ευαγγελισμό. Εγώ δεν τα θέλω αυτά τα λεφτά. Να τα δώσουν στα νέα παιδιά που μάχονται με κίνδυνο της ζωής τους. Σε έναν πόλεμο είμαστε όλοι μάχιμοι, δεν κάνουμε εξαίρεση – ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί»
«Γνωρίζω από κοντά τις ανάγκες που υπάρχουν, δεν είχα δεύτερες σκέψεις, ήταν εύκολη απόφαση», είπε και η πνευμονολόγος Ιωάννα Κωστάρα.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με τη σημερινή ανακοίνωσή του, καλεί τα μέλη του να ανταποκριθούν στην έκκληση για στήριξη του ΕΣΥ.
Τονίζει, ωστόσο, ότι είναι κρίσιμο να μην αποδυναμωθεί περαιτέρω η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να παραμείνουν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς. Ζητά από το Υπουργείο Υγείας «στον σχεδιασμό του, να λάβει υπόψη του την ανάγκη να παραμείνει ισχυρή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να μείνουν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς και να συνεχίσει η απρόσκοπτη παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων και να μην προβεί σε ενέργειες που μπορεί να αποβούν εις βάρος της δημόσιας υγείας».
Απελπιστική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία
«Πολεμική» χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, αφού οι αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων οδηγούν σε αυξημένες νοσηλείες ασθενών, περισσότερες από εκείνες που μπορεί να σηκώσει το ΕΣΥ.
Δραματικές είναι οι εφημερίες στα νοσοκομεία, καθώς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό παλεύει σε αντίξοες συνθήκες ελλείψει αναγκαίων μέσων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, πλέον, σε κάθε εφημερία υπάρχει ένας αριθμός ασθενών που δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ Covid και παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλά κρεβάτια.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κάνει υπεράνθρωπη προσπάθεια, με τις δυνάμεις που του έχουν απομείνει, να σώσει όσους περισσότερους ασθενείς μπορεί.
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν την άμεση στήριξή τους από τον ιδιωτικό τομέα, είτε με ενίσχυση προσωπικού, είτε με ενίσχυση υποδομών.
Επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων ζητά επίμονα η αντιπολίτευση
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εδώ και καιρό την επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς και του απαραίτητου υγειονομικού προσωπικού, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να «αγγίξει» τους ιδιώτες, με αποτέλεσμα την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Σχεδόν σε καθημερινή βάση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, κλιμάκια των οποίων – συχνά, με επικεφαλής τους αρχηγούς των κομμάτων – επισκέπτονται δημόσια νοσοκομεία, συνομιλούν με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι τα προβλήματα και την απελπισία των υγειονομικών.
Ζητούν επανειλημμένα από την κυβέρνηση την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο, η κυβέρνηση μοιάζει ακόμα αναποφάσιστη, αφού ακόμα και η «απειλή» της επίταξης αφορά σε έναν αριθμό γιατρών του ιδιωτικού τομέα, αλλά όχι σε μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία.