Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τους 200 γιατρούς που πρέπει να μπουν στη μάχη του ΕΣΥ, μόλις 46 έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, αρκετοί από τους οποίους έχουν τοποθετηθεί ήδη στα νοσοκομεία
Με τα νοσοκομεία της χώρας -και κυρίως της Αττικής- να βιώνουν μία από τις χειρότερες στιγμές τον τελευταίο χρόνο και τη νόσο Covid-19 να συνεχίζει ακάθεκτη την εξάπλωσή της, οδηγώντας κάθε μέρα σε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων που συνεπάγεται ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ, θα περίμενε κανείς, αυτή την ύστατη στιγμή, οι ιδιώτες γιατροί να ανταποκριθούν στην έκκληση της Πολιτείας και να συνδράμουν το έργο των συναδέλφων τους, στο ΕΣΥ.
Ωστόσο, η μέχρι στιγμής ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του Βασίλη Κικίλια παραμένει απογοητευτική, με μόλις 24 ώρες να απομένουν μέχρι το υπουργείο να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω στο σχεδιασμό του, δηλαδή στην επίταξη ιδιωτών γιατρών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τους 200 γιατρούς που πρέπει να μπουν στη μάχη του ΕΣΥ, μόλις 46 έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, αρκετοί από τους οποίους έχουν τοποθετηθεί ήδη στα νοσοκομεία.
Τον αριθμό αυτό επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, λέγοντας με νόημα πως τις επόμενες ώρες αναμένονται οι αποφάσεις για επίταξη των γιατρών.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μεγάλη ανταπόκριση από τους ιδιώτες γιατρούς. Τις επόμενες ώρες θα ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open. Παρέπεμψε, δε, στις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια που έκανε λόγο για επίταξη.
Σημειώνεται πως υπουργός Υγείας, στις χθεσινές ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό του ΕΣΥ, απηύθυνε έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στην δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
«Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν τουλάχιστον 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ».
Η Αστική Ευθύνη των ιδιωτών ιατρών που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ
Αναφορικά με την Αστική Ευθύνη των ιδιωτών ιατρών που θα ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με δεδομένο ότι τέθηκε το σχετικό ερώτημα από μέλη του ΙΣΑ, ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης ζήτησε την εισήγηση της Νομικής υπηρεσίας του Συλλόγου, για το θέμα.
Στην σχετική ανακοίνωση που απεστάλη τους ιδιώτες ιατρούς – μέλη του ΙΣΑ, διευκρινίζονται τα εξής:
«Επειδή πολλοί από σας με αφορμή το κάλεσμα να συνδράμετε έμπρακτα στον αγώνα της πολιτείας για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών ενίσχυσης του ΕΣΥ, διερωτάσθε για ζητήματα αστικής ιατρικής ευθύνης, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με την ένταξή σας στο ΕΣΥ, δεν υπέχετε ατομική αστική ευθύνη.
» Συγκεκριμένα, οι ιατροί (ιδιώτες) που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με βάση σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ενεργούν στην περίπτωση αυτή ως όργανο του Δημοσίου και δεν υπέχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι του τρίτου (ασθενή ή συγγενών του).
» Για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί ευθύνεται για αποζημίωση μόνο το δημόσιο Νοσοκομείο, τυχόν δε αγωγή, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του ιατρού θα είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη».
Γιατί διστάζουν οι γιατροί
Tο ζήτημα της αστικής ευθύνης των ιατρών αλλά και oι νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν, «ώστε οι ιατροί που αντιμετωπίζουν περιστατικά covid -19 να έχουν νομική ασυλία, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες», συζητήθηκαν σε συνάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιου Εξαδάκτυλου και του Γενικού Γραμματέα του ΠΙΣ Γιώργου Ελευθερίου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΙΣ κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μία κοινή επιτροπή προκειμένου να μελετηθεί το ζήτημα της ιατρικής επιπλοκής και της ιατρικής αμέλειας, ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
«Οι ιδιώτες γιατροί της χώρας είναι έτοιμοι να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας . Όσο μας αφορά, δεν τίθεται θέμα οικονομικό. Όμως τίθενται σοβαρά θεσμικά ζητήματα όπως είναι η ασφάλεια αστικής ευθύνης και η ασφάλεια ζωής για τους ιατρούς» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ελευθερίου, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κληθείς να σχολιάσει το 48ωρο τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας για επίταξη ιατρικών υπηρεσιών.