Lockdown : Χαλάρωση παρά το ρεκόρ κρουσμάτων – Τα μέτρα για λιανεμπόριο και απαγόρευση κυκλοφορίας

Η κυβέρνηση εκτιμά πως πρέπει να δώσει στον κόσμο ένα σημάδι αισιοδοξίας και γνωρίζει πως ορισμένα από τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν τηρούνται από όλους τους πολίτες - εξαιρουμένου του μέτρου της μάσκας που τηρείται σχεδόν από όλους.

Την ώρα που το τρίτο κύμα «σφυροκοπά» την χώρα και το σύστημα Υγείας ΕΣΥ βιώνει πραγματικά τη χειρότερη στιγμή του συζητείται σε κυβερνητικό επίπεδο η άρση κάποιων μέτρων του lockdown.

Η αλήθεια είναι ότι η κόπωση με το lockdown είναι φανερή εδώ και καιρό στην κοινωνία. Ίσως αποτελεί και έναν λόγο που τα κρούσματα είναι τόσο αυξημένα: ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν τηρεί τα μέτρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ είναι για τους τύπους και οι μαζώξεις στα σπίτια είναι συχνό φαινόμενο.

Από την άλλη, υπάρχουν και πολλά περισσότερα πράγματα για τα οποία δεν φταίνε οι πολίτες: ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, η μη τήρηση των κανόνων για την τηλεργασία και για τους χώρους εργασίας, τα μέτρα που μια φεύγουν και μια έρχονται και φυσικά η ελλιπής στήριξη στο ΕΣΥ.

Χθες σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων και ρεκόρ διασωληνωμένων στην Ελλάδα, του αυστηρότερου και μεγαλύτερου χρονικά lockdown ολόκληρης της Ευρώπης.

Από την άλλη, την Παρασκευή οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν για να παρουσιάσουν το σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων. Ανάμεσα στα μέτρα που ακούγονται, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00 (από 19:00) και το άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου έως το τέλος Μαρτίου.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως πρέπει να δώσει στον κόσμο ένα σημάδι αισιοδοξίας και γνωρίζει πως ορισμένα από τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν τηρούνται από όλους τους πολίτες – εξαιρουμένου του μέτρου της μάσκας που τηρείται σχεδόν από όλους.

Παράλληλα η κυβέρνηση γνωρίζει πως η οικονομία πρέπει να επανεκκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Όπως όλα δείχνουν, πέφτει στο τραπέζι η σταδιακή άρση του lockdown.

Σημειώνεται πως στην σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας πως αναζητούνται «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και πιο έξυπνοι τρόποι για σταδιακή επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων.

Το σχέδιο για την άρση του lockdown

«Μέσα στο επόμενο 48ωρο» θα γίνουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το πως θα ανακτώνται σταδιακά «κάποιοι βαθμοί ελευθερίας»» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβέρνηση και ειδικοί, παρά την εκτόξευση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, αναζητούν τους τρόπους και τα μέτρα με τα οποία θα πετύχουν τη «χρυσή» ισορροπία.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως σε διάστημα 10 με 14 ημερών θα παρουσιαστεί μια επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει όλη την ελληνική επικράτεια.

Ο σχεδιασμός για την μερική άρση του lockdown προχωράει καθώς εκτιμάται εκτιμάται ότι στην παρούσα τα λίγα πράγματα που θα αλλάξουν για αρχή, θα βοηθήσουν στην εκτόνωση αυτής της κρίσης. 

Η σειρά προτεραιότητας της κυβέρνησης παραμένει η ίδια. Αυτό που βρίσκεται προς συζήτηση είναι οι ημερομηνίες. Βέβαιη θεωρείταιη επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας για το σαββατοκύριακο μέχρι τις 9.

Κατά τ’ άλλα, ο οδικός χάρτης της σταδιακής επανεκκίνησης της κοινωνικο-οικονομικής ζωής έχει ως εξής:

  • Άνοιγμα κομμωτηρίων και υπηρεσιών μανικιούρ – πεντικιούρ στις 22 Μαρτίου
  • Λιανεμπόριο με click away στις 22 Μαρτίου ή με το SMS στο 13032 από 29 Μαρτίου. Προς συζήτηση βρίσκονται μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.
  • Πιθανώς η απελευθέρωση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο

Κλείνοντας τα άνωθεν τελούν υπό μία μικρή αίρεση. Εάν τα πράγματα είναι εξαιρετικά δραματικά δεν αποκλείεται να έχουμε μία παράταση του γενικού lockdown. Κι όλα αυτά να πάνε μια βδομάδα αργότερα.

Καθολικό άνοιγμα ως τα τέλη Απριλίου

Σταδιακά και ως τα τέλη Απριλίου, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει πετύχει το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων.

Εκτός από την αγορά και τα σχολεία (όλων των βαθμίδων), προσβλέπει ότι θα υπάρχουν οι συνθήκες και για το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικό χώρο αλλά και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Προϋπόθεση να έχουν «αποσυμπιεστεί» τα νοσοκομεία και να έχει χτιστεί ένα σημαντικό τείχος ανοσίας του πληθυσμού με τον εμβολιασμό. Κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτό, καθώς ως τότε θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου όλοι οι πολίτες με βαριά υποκείμενα νοσήματα.

Στις 15 Μαΐου η χώρα ανοίγει τις πύλες της στους τουρίστες

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό γύρω στις 15 Μάιου η χώρα ετοιμάζεται να δεχτεί τους πρώτους τουρίστες. Το άνοιγμα του τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, αποτελεί το μεγαλύτερο «όπλο» για την ανάταξη της οικονομίας και στόχος είναι η φετινή σεζόν να είναι πολύ καλύτερη από την περσινή.

Τα ισχυρά χαρτιά στα χέρια της Ελλάδας για να κερδίσει αυτό το μεγάλο στοίχημα είναι το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού – πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη που υιοθετήθηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αλλά και οι διμερείς συμφωνίες που προωθεί η χώρα με άλλες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διευκόλυνση των ταξιδιών όσων πολιτών τους έχουν εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από