Δεκάδες ασθενείς «στοιβάζονται» τις τελευταίες ώρες στα νοσοκομεία της Αττικής, διασωληνωμένοι, με ελάχιστες πιθανότητες να σταθούν τυχεροί για να μεταφερθούν σε κάποιο κρεβάτι ΜΕΘ.
Δεκάδες ασθενείς «στοιβάζονται» τις τελευταίες ώρες στα νοσοκομεία της Αττικής, διασωληνωμένοι, με ελάχιστες πιθανότητες να σταθούν τυχεροί για να μεταφερθούν σε κάποιο κρεβάτι ΜΕΘ. Είναι πια τόσο πολλοί οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ώστε τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν προλαβαίνουν να τους μεταφέρουν. Πληθαίνουν οι ασθενείς αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους γιατρούς και τις νοσοκόμες. Αυτοί δεν αυξάνονται αλλά πεισματικά ούτε και ελαττώνονται, βρίσκονται στα πόστα τους ατελείωτες ώρες τρέχοντας πάνω από κάθε νέο φορείο που περνά τις πόρτες του νοσοκομείου.
Κάθε μέρα, τα ασθενοφόρα διακομίζουν στα νοσοκομεία της Αττικής περίπου 200 ανθρώπους με κοροναϊό. Τις τελευταίες 17 μέρες, μετέφεραν 17.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Το τι συμβαίνει στην Αττική είναι κάτι περισσότερο από δραματικό. Και όχι γιατί ξαφνικά αρρώστησαν όλοι και προσεβλήθησαν από τον κοροναϊό, που πλέον κυκλοφορεί παραλλαγμένος.
Είναι και γιατί δεν υπάρχει πια χώρος να νοσηλευτούν όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς που χτυπιούνται από τις αρρώστιες που πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, που προδίδονται από την καρδιά τους, που παθαίνουν εγκεφαλικά που τραυματίζονται σοβαρά από κάποιο τροχαίο, που προσβάλλονται από καρκίνους.
Εδώ και πολλές μέρες, ο αριθμός των ανθρώπων που διασωληνώνονται αυξάνεται σταθερά κάθε μέρα και την Τετάρτη έφτασε τους 630 με γιατρούς και επιστήμονες να μην κρύβουν τους φόβους τους ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να υπερβεί τους 700. Σε πολλές περιπτώσεις, πάνω στα κατά παράταξη κρεβάτια, δεν ξεχωρίζουν οι ασθενείς που πολεμούν τον ιό από τους υπόλοιπους που χτυπήθηκαν από κάποια σοβαρή ασθένεια.
Ο κ. Γιώργος Θανόπουλος είδε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» να διασωληνώνουν σε απλή κλινική Covid την 63χρονη αδερφή του και δίπλα της να βρίσκεται η 23 κόρη της με άλλη εξίσου σοβαρή ασθένεια. Τα 3.465 κρούσματα που καταγράφτηκαν την Τετάρτη, φανερώνουν ότι τα μέτρα δεν απέδωσαν ή δεν εφαρμόστηκαν σωστά. Πλέον ο ιός κινείται γρηγορότερα από τον ρυθμό του εμβολιασμού και πολλοί επιστήμονες εκτιμούν πως το ταβάνι δεν το έχουμε δει ακόμη. Συμφωνούν οι περισσότεροι όμως ότι η αποκλιμάκωση θα είναι αργή, και θα αργήσει να έρθει.
Πλέον τα βράδια όταν η πόλη κοιμάται, σε κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει γίνεται μάχη, καταφθάνουν συνέχεια ασθενοφόρα, φωτίζουν οι μπλε σειρήνες τους χλωμούς τοίχους των κτηρίων, τα πρόσωπα των γιατρών, των ασθενών, των συγγενών.
Ο Αιμίλιος Κακλαμάνης που είναι ειδικευόμενος παθολόγος στο Λαϊκό νοσοκομείο, περιγράφει ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι σχεδόν γεμάτη, με 80 κρεβάτια καλυμμένα και 5-6 κενά, ενώ μία χειρουργική κλινική έκλεισε και μετατράπηκε σε ΜΕΘ. Όπως είπε, «τέσσερις ασθενείς με κοροναϊό είναι εκτός ΜΕΘ» και εξήγησε πως η απόφαση για το ποιος θα πάει σε κλίνη, όταν αδειάσει, λαμβάνεται μέσω ΚΕΠΥ.
«Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο, αλλά προς τα εκεί οδεύουμε», εκτίμησε σχετικά με την κατάσταση στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι είναι «μαθηματικά που δεν βγαίνουν».
Ωστόσο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική, που έκανε έκκληση σε ιδιωτικούς γιατρούς να στρατευτούν στη μάχη αλλιώς θα τους επιτάξει, προσπάθησε να εμφανιστεί αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι «είμαστε στο τέλος της κρίσης γιατί η πορεία των εμβολιασμών που συνεχίζεται απρόσκοπτα είναι το κλειδί γι’ αυτή την εξέλιξη».
Εχουν πραγματοποιηθεί είπε 1.340.000 εμβολιασμοί, προσθέτοντας ότι εντός του Απριλίου θα ξεπεράσουμε το 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε ακόμα τον αριθμό των εμβολίων της Johnson & Johnson.
O υπουργός τόνισε πως «βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της πανδημίας εδώ και ένα χρόνο», επικαλούμενος την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται το Σύστημα Υγείας το τελευταίο διάστημα.
Νύχτες θρίλερ
Ομως μέχρι τότε, κάθε νύχτα στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, μόνο ελπίδα δεν γεννά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Γεννηματάς, στο οποίο χτυπά η καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο οποίο όχι μόνο δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ για δείγμα, αλλά, υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, τουλάχιστον 8 με 10 εκτός ΜΕΘ.
Ο Σπύρος Αντωνόπουλος, διευθυντής του Ακτινολογικού στο Γεννηματάς, παρουσίασε τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την τελευταία εφημερία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.
«Δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ και καμία απλή κλίνη Covid στο Γεννηματάς. Αντίθετα, υπάρχουν 8 – 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κι αναμένουμε να αδειάσουν κρεβάτια για να τους βάλουμε».
Πρόσθεσε δε ότι στην παρούσα φάση, η Αττική βιώνει δύσκολες καταστάσεις και ουσιαστικά οι γιατροί έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στο σημείο να διαλέγουν ποιος ασθενής θα εισαχθεί πρώτος στη ΜΕΘ και ποιος θα είναι στο… περίμενε.
«Οι τελευταίες τρεις εφημερίες είναι πολύ δύσκολες. Δεχόμαστε γύρω στους 60 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Είμαι 30 χρόνια στο νοσοκομείο και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες πολέμου» είπε στο OPEN ο κ. Αντωνόπουλος.
Τα πρόσωπα των διασωστών
Ομως συγκλονιστική είναι και η εικόνα γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ μετά από μια πολύωρη, κουραστική και αγχωτική βάρδια. Η Ελευθερία και ο Μενέλαος ξεκίνησαν την βάρδια τους στις 2 το μεσημέρι και σχόλασαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ.
Τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται φόρεσαν την ειδική στολή τους, μάσκα και γυαλιά προστασίας αφού τα περιστατικά που είχαν να διαχειριστούν ήταν κυρίως covid-19.
Σύμφωνα με το cretapost, οι φωτογραφίες μετά το τέλος της βάρδιας σοκάρουν. Μάτια πρησμένα, λες και είχαν εμπλακεί σε καβγά και χέρια μουλιασμένα από τη χρήση γαντιών.
Η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook έγραψε:
«Κοβιντ 19.. ξεκινάς την βάρδια και σχολάς μέσα στα οιδήματα και στις κοκκινίλες από τα μέτρα ατομικής προστασίας.. είναι που είμαστε όλοι σε αυτό το πόλεμο το ίδιο μπροστά!!»
Όσο κι αν τα μάτια τους τσούζουν, όσο κι αν τα χέρια τους πονάνε, οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι πάντα εκεί στην πρώτη γραμμή για όσους αρρωστήσουν από κοροναϊό έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Καμία βάρδια δεν είναι ίδια όπως και κανένα περιστατικό. Φοβούνται και εκείνοι να μην κολλήσουν τον ιό όμως είναι εκεί…Δεν κάνουν πίσω. Παραμερίζουν φόβους και αδυναμίες και βρίσκονται δίπλα στον ασθενή.