Ο κορωνοϊός δοκιμάζει σκληρά το σύστημα υγείας, οι πολίτες που είναι καλά κινούνται όλο και περισσότερο στους δρόμους και η κυβέρνηση αναζητά τον οδικό χάρτη που θα χαλαρώσει την πίεση, θα εξασφαλίσει πως τα νοσοκομεία θα αντέξουν και θα τονώσει την οικονομία
Ο κοροναϊός δοκιμάζει σκληρά το σύστημα υγείας, οι πολίτες που είναι καλά κινούνται όλο και περισσότερο στους δρόμους και η κυβέρνηση αναζητά τον οδικό χάρτη που θα χαλαρώσει την πίεση, θα εξασφαλίσει πως τα νοσοκομεία θα αντέξουν και θα τονώσει την οικονομία.
Συνωστισμός & ταλαιπωρία
Η εικόνα από τα βαγόνια του μετρό το πρωί της Τετάρτης δείχνει πως το lockdown δεν είναι ισχύει. Ο συνωστισμός καλά κρατεί και αυτό αποτυπώνεται στη μεταδοτικότητα και το αυξημένο ιικό φορτίο. Ρόλο έπαιξαν και οι συγκεντρώσεις θα πουν οι ειδικοί.
Το ιικό φορτίο του λεκανοπεδίου καταγράφει αύξηση 87%. Οι αυξητικές τάσεις κυμαίνονται από +41% στη Λάρισα έως και +1000% στα Χανιά. Οι ειδικοί λένε πως είμαστε στον δρόμο που οδηγεί στην εκτίναξη κρουσμάτων ως και 3.500 ημερησίως.
Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία
Η κάμερα του LIVE NEWS βρέθηκε στα μεγαλύτερα αλλά και σε περιφερειακά νοσοκομεία της Αττικής και η εικόνα «πολέμου» δείχνει πως οι αριθμοί μεταφράζονται κάθε μέρα σε ανθρώπους που είναι σε δύσκολη κατάσταση, σε νοσοκομεία που είναι σε οριακό σημείο.
Στο Γεννηματάς η εφημερία ανάγκασε να διακομιστούν 20 σοβαρά νοσούντες σε άλλα νοσοκομεία αφού δεν υπήρχαν κρεβάτια.
Δύσκολη η κατάσταση και στο Λαϊκό, με τους εργαζομένους να βλέπουν πως οι αντοχές του συστήματος Υγείας δοκιμάζονται και μόνη βοήθεια μπορεί να δώσει η τήρηση των μέτρων που θα περιορίσει την διασπορά.
Η επιλογή θα παραδεχτούν οι γιατροί είναι πραγματικότητα σε όλα τα νοσοκομεία.
Νοσοκομείο Covid ο Ερυθρός Σταυρός
Για επιπλέον κρεβάτια σε νοσοκομείο αποκλειστικά και μόνο για περιστατικά κοροναϊού μετατρέπεται ο Ερυθρός Σταυρός, μετά το Σωτηρία και το Σισμανόγλειο, και ξεκίνησε η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών που δε νοσούν από κοροναϊό σε άλλα νοσοκομεία.
Ο υπουργός Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον νοσοκομεία τα οποία θα μπουν στα μάχη κατά του Covid και με τη συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα.
ΠΟΕΔΗΝ: Μεγαλώνει η λίστα ασθενών που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τουλάχιστον 53 άνθρωποι νοσηλεύονται επί μέρες σε κοινούς θαλάμους (28 χθες, Τρίτη) και συγκεκριμένα τρεις στο Θριάσιο, ένας στο Αττικό, επτά στο Τζάνειο, οκτώ στη Νίκαια, 12 στο Γεννηματάς, τρεις στο Λαϊκό, ένας στη Παμακάριστο, ένας στο Ιπποκράτειο, δύο στο Αγία Όλγα, εννέα στο Σισμανόγλειο και έξι στο Αλεξάνδρας ευρισκόμενοι στη καρδιολογική μονάδα.
Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος «ασφαλώς και υπάρχουν και άλλοι», σημειώνοντας ότι υπάρχουν επίσης διασωληνωμένα περιστατικά εκτός ΜΕΘ δεκάδων άλλων παθήσεων, ενώ η λίστα αναμονής για ΜΕΘ μεγαλώνει.
Η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν δέκα κενές κλίνες ΜΕΘ-COVID στο Λεκανοπέδιο. Αναλυτικότερα:
- Νοσοκομείο Σισμανόγλειο: 14 στις 14 κλίνες γεμάτες.
- Νοσοκομείο Αγία Όλγα: 9 στις 9 κλίνες γεμάτες.
- Νοσοκομείο Γεννηματάς: 16 στις 16 κλίνες γεμάτες.
- Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: 58 στις 58 κλίνες γεμάτες.
- Νοσοκομείο Νίμιτς: 6 στις 6 κλίνες γεμάτες.
- Νοσοκομείο Ελπίς: 6 στις 6 κλίνες γεμάτες.
- Νοσοκομείο Ιπποκράτειο: 12 στις 12 κλίνες γεμάτες και 4 διασωληνωμένοι στη ΜΑΦ.
- Νοσοκομείο Ασκληπιείο: 12 στα 12 κλίνες γεμάτες.
- Νοσοκομείο Τζάνειο: 10 στα 10 κλίνες γεμάτες.
- Νοσοκομείο Αττικό: 43 στα 43 κλίνες γεμάτες.
- Θριάσιο Νοσοκομείο: 17 στα 17 κλίνες γεμάτες.
- Νοσοκομείο ΚΑΤ: Με μόλις δύο ΜΕΘ κενές, 49 στα 51
- Νοσοκομείο Σωτηρία: 76 στις 84 κλίνες γεμάτες, σύνολο οκτώ κενές
Πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα
Με αυτές τις συνθήκες το άνοιγμα στην αγορά φαντάζει αυτοκτονικό.
Από την άλλη ωστόσο είναι η ανάγκη να μην στεγνώσουν τα κρατικά ταμεία, να τονωθεί η αγορά, να βγει ο κόσμος από την καραντίνα που κούρασε και που οδηγεί σε συμπεριφορές που οι ειδικοί βλέπουν ως πιο επικίνδυνες, σαν τον συνωστισμό στα σπίτια.
Στην κυβέρνηση αυτό που μελετούν είναι το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς. Αν ανάψουν την Παρασκευή το πράσινο φως οι ειδικοί, τότε τη Δευτέρα 22 Μαρτίου κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν.
Μια εβδομάδα μετά, στις 29 Μαρτίου, την σκυτάλη παίρνει το λιανεμπόριο με click away ή click in shop. Οι αγορές θα συνοδεύονται με SMS στο νέο πενταψήφιο 13032 και θα δίνεται στους καταναλωτές περιθώριο τριών ωρών για αγορές μια φορά την ημέρα.
Χαλάρωση θα υπάρξει και στην κίνηση στους δρόμους, με την απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα να ξεκινά από τις 21.00 αντί για τις 19.00, ενώ με τον κωδικό «6» στο 13033 θα μπορεί κανείς να μετακινηθεί σε άλλο δήμο.
Για τα σχολεία και με δεδομένες τις εξετάσεις των παιδιών, το σχέδιο είναι να ανοίξουν πρώτα τα λύκεια και τα γυμνάσια στις αρχές Απριλίου.
Ο Ελ Αραμπί κάνει «πάταγο» και στην Κύπρο – Οι αριθμοί και η συνεργασία με τον Δώνη (vids)
Τελευταία θα ακολουθήσουν τα δημοτικά, ωστόσο δεν έχει δοθεί ακόμη «πράσινο φως» από τους ειδικούς.