Αναβάλλεται η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων – Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Ενα από τα στοιχεία που οδήγησε στην αναβολή ήταν τα σημερινά κρούσματα κορωνοϊού και ο δείκτης θετικότητας που σκαρφάλωσε στο 12,3 προκαλώντας ίλιγγο στους ειδικούς.

Αναβάλλεται για την Παρασκευή η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εξετάσουν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αν και αρχικά είχε αποφασιστεί να γίνει αύριο η συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών προκειμένου να καταλήξουν στον οδικό χάρτη με τον οποίο θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown εντούτοις μετατέθηκε για την Παρασκευή προκειμένου να εξετάσουν όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει εισήγηση για ένα γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων με την προσοχή να στρέφεται στους υγειονομικούς παράγοντες και κατά πόσο οι δραστηριότητες έχουν επίπτωση στην πορεία του κοροναϊού στην κοινότητα.

Ενα από τα στοιχεία που οδήγησε στην αναβολή ήταν τα σημερινά κρούσματα κοροναϊού και ο δείκτης θετικότητας που σκαρφάλωσε στο 12,3 προκαλώντας ίλιγγο στους ειδικούς.

Επιπρόσθετα, οι εκτιμήσεις των ειδικών για αύξηση των κρουσμάτων εντός της εβδομάδας, «φρέναραν» τους ειδικούς.

Το σχέδιο πάντως που βρίσκεται υπό επεξεργασία και προς συζήτηση από τους ειδικούς είναι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής τα οποία θα λειτουργήσουν με αυστηρούς κανόνες και με ραντεβού.

Επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα ιδίως στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» , όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση δύο ωρών και η απαγόρευση να ξεκινά από τις 21:00 αντί στις 19:00 που ισχύει σήμερα.

Μια εβδομάδα μετά, στις 29 Μαρτίου, αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα λειτουργούν με click away ή click in shop. Η μετάβαση θα γίνεται με SMS που θα έχει ισχύ δύο ωρών στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032.

Ακόμα πάντως και να ευοδωθεί το σενάριο του «σπαστού» ανοίγματος εντός του Μαρτίου, τα σχολεία και η εστίαση είναι βέβαιο πως προγραμματίζονται για τον Απρίλιο.

Ανοιγμα κομμωτηρίων και καταστημάτων υπό προϋποθέσεις

Όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής, «πρόκειται για μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους στην οποία πρέπει να βρούμε τη σωστή λύση. Η σωστή λύση είναι να αντιμετωπίσουμε την κόπωση, τον κορεσμό της κοινωνίας όσον αφορά στα μέτρα, τα προβλήματα που έχουν δημιουργεί από τα συνεχόμενα lockdown αλλά από την άλλη τυχόν άνοιγμα να γίνει με ασφάλεια. Αυτό θα κληθούμε να αποφασίσουμε αύριο, πώς και ποια είναι τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας αλλά και την προάσπιση της δημόσιας υγείας».

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις ασφάλειας που θα προταθούν αύριο ο καθηγητής ανέφερε: «Καταρχήν οι λειτουργίες οι οποίες γνωρίζουμε ότι έχουμε μικρό κίνδυνο, όπως είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων στα οποία δεν υπάρχει συγχρωτισμός και μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνο με ραντεβού. Δεύτερον, να υπάρχουν εκτεταμένα τεστ και δωρεάν σε κάποιες περιστάσεις έτσι ώστε να εντοπίζονται τυχόν περιστατικά έγκαιρα, έτσι ώστε να απομονώνονται και να μπαίνουν σε καραντίνα».

Ο κ. Παρασκευής εξήγησε αναλυτικά γιατί τα κομμωτήρια είναι ίσως από τις πρώτες δραστηριότητες για τις οποίες θα αποφασιστεί αύριο άρση των περιορισμών. «Αναφορικά με αυτό θα δούμε αύριο τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε. Εγώ ανέφερα το παράδειγμα των κομμωτηρίων γιατί πραγματικά είναι μια δραστηριότητα που είναι σχετικά ασφαλής. Ή η λειτουργία του λιανεμπορίου κάτω από προϋποθέσεις. Και το σταδιακό άνοιγμα. Κάθε εβδομάδα να ανοίγει κάτι βήμα-βήμα» τόνισε ο ίδιος.

Πρόβλεψη σοκ

Μέχρι και 5.000 κρούσματα κορονοϊού ενδέχεται να έχουμε τον Απρίλιο αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων και τους λόγους που δεν αποδίδουν τα μέτρα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, ότι η συμμετοχή του κόσμου μειώνεται, δεν υπάρχει έντονη συστράτευση ενώ κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο, σε όλο τον κόσμο. Επεσήμανε δε πως αν δεν αλλάξει κάτι και ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο, με δεδομένο ότι ο αριθμός μετάδοσης του κορονοϊού είναι πάνω από 1, τότε τον Απρίλιο μπορεί να έχουμε 4.000 και 5.000 κρούσματα την ημέρα. Επεσήμανε βέβαια ότι είναι πολύπλοκο το ζήτημα καθώς και ό,τι να κάνουμε θα είναι ρίσκο.

Πώς μειώνεται το ρίσκο της μετάδοσης

«Ή κλείνουμε τον κόσμο μέσα, τύπου Ουχάν στην αρχή της πανδημίας, που φυσικά είναι εκτός συζήτησης ή αποσυμπιέζουμε τις δραστηριότητες με τέτοιο τρόπο, ώστε εκεί που οι συγκεκριμένες δραστηριότητες γίνονται μέσα στο σπίτι, όπως συναντήσεις μεταξύ φίλων και συγγενών, μεταφέρουμε αυτή την κοινωνικοποίηση εκτός εσωτερικών χώρων επομένως μειώνουμε το ρίσκο της μετάδοσης», ήταν τα λόγια του ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι έχουμε δαινομονοποίηση κάποιων δραστηριοτήτων όπως είναι τα σχολεία, και όλη η προσέγγιση έχει πάει σε λάθος κατεύθυνση.

«Αυτό που θα έπρεπε να γίνει ήδη από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ήταν να πετύχουμε αυξημένη κινητικότητα και χαμηλή μετάδοση, με μάσκες και αποστάσεις, να χτιστεί ένα πλαίσιο συμπεριφοράς ώστε να μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια κάνοντας κάποιες δραστηριότητες», τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από