Στο τραπέζι βρίσκεται η μερική άρση του lockdown
Το σχέδιο για μερική άρση του lockdown και άνοιγμα των καταστημάτων και των κομμωτηρίων επεξεργάζονται ειδικοί και κυβέρνηση. Κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους της συνεδρίασης που θα γίνει εκτάκτως την Τετάρτη προκειμένου να επανεξετάσει ορισμένους από τους περιορισμούς.
Η πορεία των κρουσμάτων και η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας – κυρίως βέβαια στα μεγάλα αστικά κέντρα – αποτελούν τους δύο παράγοντες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων.
Ως κομβικό σημείο θεωρείται και η κόπωση των πολιτών μετά από ένα χρόνο εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε το σταδιακό άνοιγμα προς το τέλος Μαρτίου. Εξήγησε ωστόσο μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι αυτό εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
O καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε ότι το συνεχές lockdown ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής.
«Καλό είναι, επειδή η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει άλλο, να αλλάξουμε τη στρατηγική, με αύξηση των τεστ (…), με ιχνηλάτηση και επίταση της ενημέρωσης για σωστή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας, συν τηλε-εκπαίδευση και τηλεργασία» σημείωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.
Αναφερόμενος στις περιορισμένες αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων υπάρχει συζήτηση για αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιορισμού.
Οι συνεχείς συσκέψεις για άρση του lockdown
Καθημερινά εξετάζονται τα στοιχεία της πανδημίας από τους ειδικούς.
Στις 10 το πρωί της Τετάρτης συνεδριάζει η Υγειονομική Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και λοιπών καθηγητών ιατρικής, προκειμένου να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση που έχει προκαλέσει η νόσος Covid σε ολόκληρη την επικράτεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει όλα τα ισχύοντα μέτρα και θα εισηγηθεί αλλαγές σε ό,τι χρειάζεται επικαιροποίηση.
Όταν και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα σκιαγραφήσει τα κομμάτια του δύσκολου παζλ όσον αφορά στην κοινωνική και οικονομική επάνοδο.
Εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η επαναλειτουργία της αγοράς και του λιανεμπορίου την 29η Μαρτίου, εφόσον, η εικόνα των μολύνσεων και των νοσηλειών επιτρέψουν μία τέτοια κίνηση.
«Προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Συμφωνεί σε αυτό και η επιτροπή. Έχουμε δύο δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας και κινούμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι το πρώτο που θα ανοίξει, θα είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η όποια επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει σταδιακά», έχει αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
«Δεν θέλω να πω ημερομηνίες, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να γίνει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, επειδή είναι ασφαλές και λειτουργεί με κανόνες», πρόσθεσε η ίδια.
Οι ημερομηνίες
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 29η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί με αυστηρά μέτρα προστασίας και με τις μεθόδους «click away» και «click inside» να αποτελούν παρελθόν.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει παρουσία των πολιτών εντός των καταστημάτων, με το δρόμο να ανοίγει μέσω της αποστολής SMS στο 13032.
Από τη στιγμή που ο πολίτης λάβει την αυτόματη απάντηση θα έχει στη διάθεση του τρεις ώρες για να πραγματοποιήσει τα ψώνια του, ωστόσο αυτό θα μπορεί να το κάνει μόνο μια φορά, καθώς εάν επιχειρήσει να στείλει και δεύτερο μήνυμα εντός της ίδιας ημέρας, θα λάβει αρνητική απάντηση.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που θα ληφθούν, θεωρείται πιθανή και η χρήση διπλής μάσκας εντός των καταστημάτων.
Πριν σηκώσει ρολά το λιανεμπόριο, μία πρώτη κίνηση θα μπορούσε να είναι η επιστροφή σε λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής από την ερχόμενη Δευτέρα. Δηλαδή, από τις 22 Μαρτίου.
Τα προκαθορισμένα ραντεβού για αυτούς τους δύο τομείς κρίνεται ότι δε συμβάλουν στην αύξηση της κινητικότητας των πολιτών.