Η πορεία των κρουσμάτων θα κρίνει τις φάσεις άρσης του lockdown
Οι εικόνες συνωστισμού των τελευταίων ημερών σε κορονοπάρτι, καρναβάλια, συγκεντρώσεις και πορείες σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών έχουν θέσει σε συναγερμό ειδικούς και κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτική, ειδικά στην Αττική.
Είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης ότι παρότι χθες Καθαρά Δευτέρα ήταν αργία, η σύσκεψη του πρωθυπουργού με την επιτροπή των ειδικών με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα έγινε κανονικά όπως κάθε Δευτέρα.
Σχέδιο για μερική άρση του lockdown
Πέρα, από τα επιδημιολογικά δεδομένα, στο τραπέζι έπεσε και το σχέδιο αποσυμπίεσης του lockdown.
Στο τέλος της εβδομάδας οι επιστήμονες θα κληθούν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση εάν μπορούν και σε τι βαθμό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες.
Η βούληση της κυβέρνησης είναι το δυνατόν συντομότερα να ανοίξει σταδιακά η οικονομία, οι αντοχές της οποίας δοκιμάζονται ήδη πολύ σκληρά.
Στο τραπέζι συζητείται το άνοιγμα λιανεμπορίου αλλά και κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών πριν το τέλος του μήνα, με αυστηρούς όρους λειτουργίας.
Με ραντεβού, στην αρχή εκτός καταστήματος, και στη συνέχεια και εντός και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε χώρου.
Μιλώντας στο LIVE NEWS ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα έτσι ώστε η προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό της πανδημίας να είναι πιο αποδοτική.
Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι τα μαγαζιά όπως λιανεμπόριο και κομμωτήρια μπορούν να ανοίξουν, καθώς η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι «δεν ανέστρεψαν την πορεία της πανδημίας».
«Τα μαγαζιά μπορούν να ανοίξουν. Έχει αποδειχτεί από την προηγούμενη εμπειρία».
Το μείζον ωστόσο είναι η ευλαβική τήρηση των μέτρων από όλους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση όλη η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα θα είναι ανώφελη.
Οι ημερομηνίες που εξετάζονται
Ειδικά τώρα για το πλαίσιο του lockdown, στο τραπέζι παραμένουν τα σενάρια που συζητήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο, πλέον, αποτελεί σημαντικό παράγοντα η κόπωση των πολιτών μιας και το απαγορευτικό με την μορφή που έχει τώρα δείχνει, όπως έχουν επισημάνει πολλοί επιστήμονες, δεν αποδίδει όσο θα μπορούσε.
Έτσι, οι δύο ημερομηνίες της 22ας και της 29ης βρίσκονται για τα καλά στο επίκεντρο των συζητήσεων για διαφορετικές δραστηριότητες ωστόσο η κάθε μία.
Ένα σενάριο που εξετάζεται και αφορά την επόμενη εβδομάδα είναι το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων όπως η χαλάρωση στις μετακινήσεις, ενώ για τις 29 συζητείται, πάντα λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία των κρουσμάτων, το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Εάν συμβεί αυτό, τότε θα μπει στην ζωή μας το κενό SMS στο 13032 προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους, ενώ όσον αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων, όπως όλα δείχνουν αυτή θα γίνει σε πρώτο στάδιο μέσω του click away.
Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα
Η εικόνα όσον αφορά στα «μαθηματικά» της πανδημίας δεν είναι καλή.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 1.134, με τον αριθμό θα αναμένεται αυξημένος σήμερα, Τρίτη, μία μέρα κατά την οποία καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.137 θάνατοι.
Αντίστοιχα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.