Τρομάζουν οι μεταλλάξεις και η έκρηξη διασωληνωμένων : Γεμάτες οι εντατικές – Πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση

Ο διπλασιασμός των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα ξύπνησε μνήμες Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ covid ξεπέρασε το 60%.

Έντονο προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και η έντονη πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική.

Ο διπλασιασμός των εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα ξύπνησε μνήμες Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ covid ξεπέρασε το 60%.

Παρά το τρίτο lockdown και τα σκληρά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ στα ύψη παραμένουν τα κρούσματα, με τους ειδικούς να επιχειρούν να εντοπίσουν ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την ανησυχητική αυτή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα.

Την ίδια στιγμή, η διασπορά των μεταλλάξεων έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα και στους κύκλους της κυβέρνησης.

Πιέζεται ασφυκτικά το ΕΣΥ

Ασφυκτική παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας, λόγω των αυξανόμενων ημερήσιων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα στη χώρα, καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.626 νέες μολύνσεις, ενώ για ακόμη μία ημέρα οι διασωληνωμένοι «σκαρφάλωσαν», φτάνοντας τους 564. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.091 θάνατοι.

Με μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, αφού οι κλίνες ΜΕΘ για covid στα νοσοκομεία της Αττικής είναι καλυμμένες, ενώ αρκετοί ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός εντατικής.

Μιλώντας για τα κρούσματα στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος τόνισε ότι «ξέρουμε καλά πως οι μεταλλάξεις έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Το θέμα δεν είναι να παίρνεις μέτρα, το θέμα είναι να τα τηρείς. Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Βλέπουμε ότι προχωρούν τα εμβόλια και αν έχουμε διαθεσιμότητα μπορεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι να είναι καλή. Αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί σωστά, δε θα βλέπαμε τόσο υψηλά κρούσματα».

Ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ ο κ. Γαργαλιάνος σημείωσε ότι «η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο ανώτερο δυνατό σημείο. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Προσπαθεί το σύστημα υγείας να αντέξει, να περιθάλψει τους ανθρώπους. Να περάσουμε στην επιπέδωση του κύματος, χωρίς να χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Ό,τι και να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, πρέπει να σταθούμε όρθιοι».

Από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι η μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων με κοροναϊό θα αργήσει.

Η κ. Παγώνη επεσήμανε πως αποτελεί λογικό σενάριο το να διασωληνωθούν, μέσα στις επόμενες μέρες ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και με βάση αυτό συνόψισε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

«Η μείωση θα είναι σταδιακή και αργά… μετά από 10 μέρες» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Την ίδια στιγμή, για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία μίλησε και ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος μιλώντας στο Open τόνισε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας». 

Πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών τις επόμενες 2 εβδομάδες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, ενώ σταδιακά υπολογίζεται με την ορθή τήρηση των μέτρων, ότι θα αρχίσει να επιπεδώνεται η καμπύλη.

Συνεπώς, ο Μάρτιος θα παραμείνει δύσκολος μήνας για τη διαχείρισης της πανδημίας και τα πρώτα δείγματα αργής αποκλιμάκωσης, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στις αρχές Απριλίου.

Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μικρή οριακή άνοδο των κρουσμάτων – ενδεχομένως κάποιες μέρες και πάνω από 3.000 κρούσματα και αυτή την εβδομάδα- και κύριο μέλημα είναι να αντέξουν τα νοσοκομεία.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.626, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 221.147 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 58 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.263 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.091 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (68.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.489 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή -4.5%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από