Στη μάχη κι άλλα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα.
Μάχη προκειμένου να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ όλοι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Αττικής δίνουν οι υγειονομικές αρχές.
Δυστυχώς τα νούμερα στις νοσηλείες και τις εισαγωγές δεν είναι καλά, ενώ τα εξιτήρια είναι λιγότερα σε αριθμό με αποτέλεσμα να μην σημειώνεται αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία.
Ενδεικτικό της πίεσης είναι πως – μόνο χθες – έγιναν 172 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.
Συνολικά στη χώρα μας χτες εισήχθησαν στο νοσοκομείο 402 άτομα με κοροναϊό, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 477.
Συγκεκριμένα μέσα σε 8 ημέρες έχουν γίνει 71 εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ, πράγμα που σημαίνει πως κατά μέσο όρο περίπου 8 άνθρωποι διασωληνώνονται κάθε ημέρα από τις αρχές του μήνα.
Την ίδια ώρα η ευρεία διασπορά στην Αττική κεντρίζει την ανησυχία των ειδικών λόγω των μεταλλάξεων.
Το βρετανικό στέλεχος είναι υπεύθυνο για το 90% των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο, ενώ την τελευταία εβδομάδα κρατούν σε αυξημένη εγρήγορση τους επιστήμονες και τα δύο τουλάχιστον νέα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε σε νοσηλευόμενους στην Αττική.
Στη μάχη κι άλλα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα
Η αυξημένη ζήτηση κλινών ΜΕΘ- Covid, λόγω της επιδημίας, επιχειρείται να καλυφθεί με νοσηλευτικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε το πρωί πως παραχωρούνται στο ΕΣΥ από την Πέμπτη το Ιατρικό Περιστερίου και το «Λητώ» για νοσηλεία ασθενών με CoViD.
Από αύριο, ξεκινά τη λειτουργία του ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non Covid περιστατικών το «Ερρίκος Ντυνάν».
Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ.
Θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του.
Υπενθυμίζεται πως η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία.
Επίσης το Ερρίκος Ντυνάν ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών, με δυναμικότητα 301 κλινών.
Καμπανάκι από ειδικούς: Έρχεται η κορύφωση στα κρούσματα που περιμένουμε
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τους επιστήμονες τα 2.000 κρούσματα δεν είναι ο ανώτατος αριθμός που θα δούμε, καθώς τις επόμενες ημέρες μπορεί να φτάσουμε και τις 3.000 διαγνώσεις.
Την ίδια ώρα τα κρούσματα που βρήκε χτες ο ΕΟΔΥ μέσω των drive through test σε όλη την Ελλάδα φτάνουν τα 191.
Ο αυξημένος αριθμός στα κρούσματα δεν αποκλείεται να φανεί και από σήμερα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι διαγνώσεις στις 10 το πρωί είχαν ξεπεράσει τις 2.000.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η αύξηση κρουσμάτων ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς γνωρίζουν πως με μαθητική ακρίβεια ποσοστό των νέων διαγνώσεων θα καταλήξει στο νοσοκομείο και μακροπρόθεσμα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκο Τζανάκη η κορύφωση θα έρθει γύρω στις 20 Μαρτίου κι ενδεχομένως να υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν μέχρι και 3.100 κρούσματα.
«Ωστόσο, ο μέσος κυλιόμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα», επισήμανε.
Οι διασωληνωμένοι μπορεί να φτάσουν τους 620
Παράλληλα, προέβλεψε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 620.
«Αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική. Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει», δήλωσε.
Παρόλα αυτά, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς στις 22 Μαρτίου τονίζοντας ότι «θα θέλαμε τα κρούσματα να είναι κάτω από 2.000, αλλά αν το φαινόμενο αρχίσει να είναι σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή. Άλλωστε, το ίδιο κάναμε και τον Δεκέμβριο».
Δεν θα υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση
Σημείωσε δε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση λόγω των μεταλλάξεων. «Για να κατασταλεί πλήρως το φαινόμενο, πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα μέτρων, τα οποία σαν κοινωνία δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Δεν μπορούμε να κλειστούμε σπίτια μας για πολλές μέρες, όπως κάναμε τον Μάρτιο», πρόσθεσε ο κ. Τζάνακης.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να πορευτούμε με αυτά τα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι η οικονομία παραμένει κλειστή και ότι ναι μεν υπάρχει κάποιο ρίσκο με το άνοιγμα, ωστόσο τα 1.000-1.200 κρούσματα, είναι πλήρως διαχειρίσιμα.
Σαρηγιάννης: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση και από το Σαββατοκύριακο θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αργή, αλλά ουσιαστική αποκλιμάκωση. «Ωστόσο, περιμένουμε ότι η κορύφωση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ θα είναι γύρω στις 24-26 Μαρτίου, η οποία προφανώς θα οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη».
Πρώτα να ανοίξουν τα μαγαζιά και μία εβδομάδα αργότερα τα σχολεία
Ο Ελ Αραμπί κάνει «πάταγο» και στην Κύπρο – Οι αριθμοί και η συνεργασία με τον Δώνη (vids)
Σημείωσε ωστόσο ότι η αγορά μπορεί να επαναλειτουργήσει από τις 22 Μαρτίου, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να πρώτα να ανοίξουν τα μαγαζιά και μια εβδομάδα αργότερα να λειτουργήσει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, εξηγώντας γιατί πρέπει το άνοιγμα των σχολείων να ξεκινήσει από τα γυμνάσια και τα λύκεια, ανέφερε ότι «τότε θα βρισκόμαστε ακόμα σε σημαντικό βαθμό διασποράς στην κοινότητα των στελεχών του ιού με αποτέλεσμα τα δημοτικά να παίζουν αυτόν τον πολλαπλασιαστικό ρόλο. Καλύτερα να περιμένουμε λίγο» προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κινηθούν μόνα τους και να τηρήσουν καλύτερα τα μέτρα προστασίας.