Την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στη σκληρότερη φάση του, με τον αριθμό των ασθενών από κορωνοϊό να αυξάνεται αλματωδώς και τα ελεύθερα κρεβάτια στις ΜΕΘ να μειώνονται δραματικά, η απόφαση για παράταση του lockdown που τυπικά λήγει την Καθαρά Δευτέρα μοιάζει ειλημμένη καθώς κανένα δεδομένο δεν αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας για το αντίθετο.
Την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στη σκληρότερη φάση του, με τον αριθμό των ασθενών από κορωνοϊό να αυξάνεται αλματωδώς και τα ελεύθερα κρεβάτια στις ΜΕΘ να μειώνονται δραματικά, η απόφαση για παράταση του lockdown που τυπικά λήγει την Καθαρά Δευτέρα μοιάζει ειλημμένη καθώς κανένα δεδομένο δεν αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας για το αντίθετο.
Οι επιστήμονες μάλιστα διαβλέπουν μέσα απ’όλα τα στοιχεία που έχουν ως απόληξη την καθημερινή αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και των νεκρών, μία επικίνδυνα αυξητική τάση των κρουσμάτων που μπορεί να φτάσουν και τις 3.000 τις αμέσως επόμενες μέρες.
Η κατάσταση που επικρατεί στην Αττική για πολλοστή μέρα είναι αποκαρδιωτική καθώς καταγράφονται σχεδόν τα μισά κρούσματα απ’ όσα ανιχνεύονται στη χώρα με τα νοσοκομεία να φτάνουν ή και να υπερβαίνουν τα όρια τους, αναγκαζόμενα να στέλνουν ασθενείς σε νοσηλευτικά ιδρύματα στην επαρχία.
Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι μέσα στην εβδομάδα τα κρούσματα θα εκτοξευτούν στις 3 χιλιάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα του λεκανοπεδίου.
Αδιάβατο το κέντρο της Αθήνας
Την Δευτέρα 1 Μαρτίου είχαμε 159 κρούσματα. Την Τρίτη 318. Την Τέταρτη τα κρούσματα αυξήθηκαν κι άλλο φτάνοντας τα 327. Την Τσικνοπέμπτη υπήρξε μια μικρή μείωση ενώ την Παρασκευή 314. Το Σάββατο τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 288.
Τα περισσότερα από 2 χιλιάδες νέα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά προβληματίζουν τους ειδικούς, οι οποίοι μάλιστα κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη τις επόμενες ημέρες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων από τις 16 Μαρτίου φαίνεται πως πάει προς αναβολή.
Να σημειωθεί ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η επανεκκίνηση της λειτουργίας του λιανεμπορίου ενώ στην συνέχεια το άνοιγμα των σχολείων.
Εφιάλτης οι μεταλλάξεις
«Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις», σημείωσε την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που αποκάλυψε ότι η συνεργασία ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστεί η πίεση που υπάρχει στην Αττική.
Υπάρχει δίκτυο για την παρατήρηση και επίβλεψη των μεταλλάξεων στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Οι επιστήμονες παγκοσμίως παρακολουθούν το φαινόμενο» το οποίο όπως είπε «δημιουργεί νέα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ενώ τόνισε «γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε».
Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».
Η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής είναι ασφυκτική. Όσες κλίνες ΜΕΘ κι αν ανοίγουν, φαίνεται να μην φτάνουν, με τη πληρότητα να αγγίζει το 93%. Την τελευταία εβδομάδα έγιναν πάνω από 1.600 εισαγωγές, ενώ συνολικά 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια με κορονοϊό.
Πόσοι ακόμα θα διασωληνωθούν;
Σύμφωνα με τον τον καθηγητή Νανοτεχνολογίας στο ΑΠΘ, Στέργιο Λογοθετίδη, θα έχουμε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που θα φτάσει το μέγιστο την Καθαρά Δευτέρα:
«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Open.
«Πιο αυστηρά μέτρα και πιο έξυπνα όπως αυτά που έχουμε τώρα, ρίχνουν την ταχύτητα μετάλλαξης του ιού κατά 2 με 3 φορές. Όσο πιο πολύ προσέχουμε τόσο πιο γρήγορα θα πέφτει η ταχύτητα μετάλλαξης. Η κορύφωση των κρουσμάτων είναι περίπου τώρα. Και θα αρχίσει γρήγορη πτώση αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα. Τα κρούσματα από την Τρίτη και μέχρι το Σάββατο θα αρχίσουν να πέφτουν γρήγορα αν τηρηθούν τα μέτρα αυστηρά. Και θα έχουμε περεταίρω μείωση», τόνισε.
«Κανένα άνοιγμα πριν τις 22 Μαρτίου»
Ο Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, κανένα άνοιγμα δεν πρέπει γίνει πριν τις 22 Μαρτίου καθώς και ότι θάνατοι θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του ιού.
Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε από την πλευρά του ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και θα την δούμε ίσως και την Τρίτη.
«Με 2000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα Yγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
Μεταλλάξεις και τρίτο κύμα
Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, τόνισε ότι αποτελούν τον κύριο λόγο για το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να μαρτυρούν ότι τα εμβόλια έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις της πανδημίας.
«Οι νέες μεταλλάξεις συνδυάζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που εξηγεί το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και αλλού. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σαφή δεδομένα για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων» είπε και αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών.
Τι γίνει με εστίαση λιανεμπόριο
Οι υπάρχουσες πληροφορίες για τις κινήσεις που ενέργειες στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση συγκλίνουν στα εξής:
Το λιανεμπόριο να ανοίξει μια εβδομάδα μετά στις 22 Μαρτίου.
Να γίνεται με αποστολή SMS στον νέο αριθμό 13032, με χρονικό περιορισμό 2 ωρών και θα επιτρέπεται 1 SMS την ημέρα
Η λειτουργία του λιανεμπορίου να είναι στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ, δηλαδή με αριθμητικούς περιορισμούς εντός του καταστήματος και πιθανόν διπλή μάσκα
Μέσα με τέλη Απριλίου αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, η οποία όμως θα επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, δεν θα αφορά το σύνολο του εξωτερικού χώρου, αλλά μέρος του (π.χ 50 ή 60%)
Όσον αφορά στα σχολεία, θα υπάρχουν αποφάσεις σε τοπικά- περιφερειακά επίπεδα, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου. Δηλαδή κάπου μπορεί να ανοίξουν και αλλού όχι. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως παρατηρείται μείωση της κινητικότητας στους δρόμους τις τελευταίες τρεις μέρες.
Τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ
Υπενθυμίζεται ότι αναπροσαρμογές έχουν προκύψει στους κωδικούς μετακίνησης (sms) 2, 3 και 6. Συγκεκριμένα, στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.
Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο. Ακόμη, επιπλέον διευκρινίσεις θα ζητούν τα ελεγκτικά όργανα για τον κωδικό μετακίνησης (sms) 4, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.
Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 7:00 το απόγευμα έως τις 5:00 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9:00 το βράδυ ως τις 5:00 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 7:00 το απόγευμα. Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.